Γεωπολιτικά

Γάζα: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα – «Δεν έχουμε νερό, τρόφιμα… τίποτα» [vid]

Γάζα: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα – «Δεν έχουμε νερό, τρόφιμα… τίποτα» [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: WFP Palestine has partnered with women-led cooperatives and NGO Rebuilding Alliance in Gaza to prepare hot meals that are distributed to internally displaced people in UN shelters and across distribution points. WFP provides them with food (chickpeas, salt, wheat flour and other as requested) and they prepare the food. The cooking is done using wood and without cooking stoves due to the lack of gas.

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ακατάπαυστα τον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα στη Ράφα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας. Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία καταμέτρησε τουλάχιστον οκτώ νεκρούς μόνο στον έναν από αυτούς, που είχε στόχο ακίνητο στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ (κεντρικά).

Βομβαρδίστηκαν επίσης, για ακόμη μια μέρα, τομείς της Ράφα, στην οποία είχαν καταφύγει κάπου 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Ωστόσο, μέρος τους, περίπου 360.000 άνθρωποι σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς του ΟΗΕ— πλέον εγκαταλείπει μαζικά την πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

«Ψάχνω ψωμί να φάνε τα παιδιά μου»

Με τα πόδια, με αυτοκίνητα, με όποιο μέσο βρήκαν, κάτοικοι συνέχιζαν χθες να φεύγουν από τη Ράφα, αφού διέλυσαν τις σκηνές τους και μάζεψαν τα συνήθως λιγοστά υπάρχοντά τους.

Άλλοι κάτοικοι, που παραμένουν στη Ράφα, είναι απελπισμένοι. «Από το πρωί ψάχνω ψωμί για να φάνε τα παιδιά μου, μάταια. Τα παιδιά μου είναι στον δρόμο και δεν ξέρω που να τα πάω. Η Ράφα έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα», είπε ο Μούσταφα Ντιμπ.

«Τα αρτοποιεία έχουν κλείσει, όλα τα καταστήματα έχουν κλείσει. Δεν έχουμε νερό, τρόφιμα, τίποτα», έλεγε άλλος κάτοικος, ο Άχμεντ ατ Ταουίλ.

Βομβαρδισμοί «παντού»

Μάχες μαίνονται ξανά εδώ και μέρες στην Τζαμπάλια και στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως η Χαμάς προσπαθούσε να ανασυντάξει «στρατιωτικές δυνατότητες».

Και εκεί, διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης αμάχων που εκδόθηκαν ανάγκασαν αμάχους να φύγουν, με τον ΟΗΕ να υπογραμμίζει πως «καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής στη Λωρίδα της Γάζας».

«Βολοδέρνουμε από τη μια τοποθεσία στην άλλη, αλλά οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται παντού», είπε ο Μαχμούντ αλ Μπαρς, που πήγε από την Τζαμπάλια στην πόλη της Γάζας, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ισοπεδωμένη έπειτα από επτά και πλέον μήνες βομβαρδισμών και μαχών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments