Ο τουρκικός Τύπος για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Διθύραμβοι για την αλλαγή του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταγράφονται στο σύνολο του τουρκικού Τύπου, μετά από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο παλάτι του Μπεστεπέ, στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Δευτέρας.
Τα δημοσιεύματα επικεντρώνονται σε δύο κυρίως τομείς. Από τη μία τα θετικά μηνύματα που εκπέμφθηκαν από τους δύο ηγέτες αναφορικά με τα επόμενα βήματα στα ελληνοτουρκικά, αλλά και τη διαφωνία που εξ ορισμού υπάρχει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την οποία ο τουρκικός Τύπος εκμεταλλεύεται για να τονώσει το ισλαμιστικό προφίλ του Τούρκου προέδρου, στον απόηχο της ραγδαίας ανόδου του ισλαμιστικού κόμματος YRP του υιού Ερμπακάν.
«Μια πολύ ωραία μέρα στο Αιγαίο», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας Hürriyet, η οποία σχολιάζει ότι η επίσκεψη-ανταπόδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα φέρνει νέο αέρα στην προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Θετικά μηνύματα προέκυψαν από τη συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να λυθεί μεταξύ μας και της Ελλάδας. Ο Μητσοτάκης είπε επίσης ότι θα στηρίξουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», γράφει η εφημερίδα, ενώ πιο χαμηλά ασχολείται και με το θέμα της Χαμάς, για το οποίο δεν προσθέτει σχόλιο και απλώς σπεύδει να σημειώσει πως οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε», τιτλοφορεί το βασικό της άρθρο η εφημερίδα Sabah. Κάνοντας έναν απολογισμό της χτεσινής συνάντησης και των θεμάτων που τέθηκαν, γίνεται μία ισχνή επισήμανση σε δύο θέματα: Το ότι ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Χαμάς και το ότι μετέφερε στον Μητσοτάκη πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η Μονή της Χώρας θα είναι ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες με το νέο του καθεστώς ως τέμενος. Μεγάλο κομμάτι καταλαμβάνει και η αύξηση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα 10 δισ. δολάρια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας