Πολιτική

Αυστηρό μήνυμα Αθήνας, βέρτιγκο στα Σκόπια για την ονομασία

Αυστηρό μήνυμα Αθήνας, βέρτιγκο στα Σκόπια για την ονομασία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Απάντηση σε τρία σκέλη από την Αθήνα στην πρόκληση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά και με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις της νέας πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και θα πράττει αναλόγως, διαμηνύει η Αθήνα λίγο μετά τα πρώτα πυρά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Η επιλογή να δημοσιευθεί χθες η δήλωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία, αλλά στόχευε να γίνει σαφές προς τους νέους κυβερνήτες της Βόρειας Μακεδονίας ένα μήνυμα με τρία σκέλη:

• Πρώτον, ότι η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε. δεν υφίσταται δίχως την πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, παραπέμποντας μάλιστα, όχι στις ελληνικές θέσεις, αλλά στην ταχύτατη αντίδραση της θεσμικής ηγεσίας της Ε.Ε., δηλαδή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Η προκλητική επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας όμως και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εντοπίσει προβληματικά στοιχεία στη συμφωνία των Πρεσπών, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά τήρησε την αρχή της συνέχειας του κράτους και σεβάστηκε μια διεθνή συμφωνία. Η συγκεκριμένη αποστροφή δεν αφορά, βεβαίως, τη συμφωνία καθ’ αυτή, την οποία η κυβέρνηση σέβεται στο ακέραιο, αλλά την κύρωση τριών μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας που αφορούν ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στρατιωτικά και οικονομικά θέματα, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρονται στη δήλωση του πρωθυπουργού. «Είναι γνωστό ότι ως αντιπολίτευση η Ν.Δ. καταψήφισε τη συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τρίτον, η συνέχιση των προκλήσεων θα απαντηθεί κατά τον προσήκοντα τρόπο. «Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς, όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κ. Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχθούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων», είναι η σχετική αποστροφή του πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι η γειτονική χώρα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την υλοποίηση πολύ βασικών στοιχείων της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως είναι η διαδικασία αντικατάστασης των δημοσίων εγγράφων (ταξιδιωτικά έγγραφα, υλικό δημόσιας διοίκησης, ταυτότητες, άδειες οδήγησης κ.ά.) με νέα που να αναγράφουν τη συνταγματική ονομασία της.

Επί της ουσίας η Αθήνα τηρεί, πλέον, στάση αναμονής για δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί. Ηταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η επιλογή του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις της Σιλιάνοφσκα, η οποία, βέβαια, αργότερα έκανε μισό βήμα πίσω.

Ως προς τον διεθνή παράγοντα, αυτός παραμένει σ’ αυτή την πρωταρχική φάση ανοιχτά επικριτικός έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ, αντίθετα, η στάση της Αθήνας γίνεται αντιληπτή ως παραγωγική και επιβραβεύεται με δημόσιες δηλώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments