Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του μέλλοντος;

Ευρωεκλογές 2024: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του μέλλοντος;

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας", Πέμπτη 11 Απριλίου 2024. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γράφει στο pagenews.gr ο Γιώργος Βρεττάκος Βουλευτής ΝΔ Β Πειραιώς

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, τις μεγαλύτερες ίσως διασυνοριακές εκλογές στον κόσμο με 450 εκατομμύρια ψηφοφόρους από 27 χώρες-μέλη, αλλά και τις σημαντικότερες από γεωπολιτική σκοπιά, αφού η επόμενη Ευρωβουλή θα διαμορφώσει καθοριστικά την πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ έως το 2029 σε ένα περιβάλλον κρίσιμων γεωπολιτικών προκλήσεων και κρίσεων.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή όλων μας στις εκλογές αυτές αλλά, ακόμα σημαντικότερο είναι το ποιους θα ψηφίσουμε.

Σε ποιους θα εμπιστευτούμε την ψήφο μας;

Ποιοι είναι καταλληλότεροι να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να διεκδικήσουν για εμάς και, κυρίως τα παιδιά μας, την Ευρώπη της επόμενης πενταετίας σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών προκλήσεων και κρίσεων;

Ποια πολιτική δύναμη έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις και να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες για τη χώρα; 

Μπορούμε εύκολα να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά εάν θυμηθούμε τι πέτυχε η Ελλάδα στην Ευρώπη στην πενταετία 2019 – 2024 υπό την κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως για παράδειγμα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενιαία και δυναμική πολιτική στο μεταναστευτικό, διεκδίκηση κονδυλίων για τους αγρότες, κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική στα κρίσιμα ζητήματα.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με τις κρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη: πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία, συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, μεταναστευτικά κύματα, άνοδο της ακροδεξιάς, πληθωρισμός, ακρίβεια, σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, αστάθεια ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Και ενώ οι κρίσεις αυτές δεν έχουν τελειώσει, όλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον σίγουρα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε νέες κρίσεις.

Συνυπολογίζοντας τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους για την Ευρώπη σε γεωπολιτικό επίπεδο, εντείνεται η συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία και την ανάγουν πλέον σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη Ευρωβουλή.

Στις Ευρωεκλογές θα κριθούν πολλά. Όχι μόνο πόσο δυνατές θα είναι οι ελληνικές φωνές στην Ευρωβουλή, αλλά και ποιες θα είναι οι ελληνικές φωνές, μεταξύ των 720 Ευρωβουλευτών, που θα διεκδικήσουν ένα μέλλον ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας.

Οι Ευρωεκλογές 2024 δεν προσφέρονται για την «τιμωρητική» ψήφο που ζητά η αντιπολίτευση και αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο μήνυμα όλων των πολιτικών αρχηγών. Γιατί δεν νοείται να επικαλείται κάποιος ότι ενεργεί για το όφελος των Ελλήνων και, ταυτόχρονα, να υπονομεύει το μέλλον τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης, εκεί που λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις για τις επόμενες γενιές, για το Ευρωπαϊκό μας μέλλον, για την ασφάλειά μας, για την ευημερία μας.

Αλλά οι Ευρωεκλογές 2024 δεν προσφέρονται ούτε για χαλαρότητα ή αδιαφορία.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες για το Ευρωπαϊκό μας μέλλον, ώστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη δύσκολη πορεία των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για μια Ελλάδα που θα είναι, σε όλα τα επίπεδα, πιο κοντά στην Ευρώπη, με ισχυρή παρουσία στις πολιτικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν την επόμενη πενταετία τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments