Πολιτική

Η Συμφωνία των Πρεσπών διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Συμφωνία των Πρεσπών διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [363769] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Απουσιάζει το όνομα του Αλέξη Τσίπρα από τις ανακοινώσεις της Κουμουνδούρου.

Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, η Συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα στην εγχώρια πολιτική σκηνή, με τον Στέφανο Κασσελάκη να παίρνει όλο και περισσότερες αποστάσεις από όσους κάνουν έντονες αναφορές στο παρελθόν της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το χαρακτηρισμό «Ελλαδέμποροι» που χρησιμοποίησε αρχικά επιχειρεί να γκρεμίσει σύμφωνα και με το επιτελείο του το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον δήθεν πατριωτισμό της ΝΔ και της κυβέρνησης και να τους εκθέσει απέναντι στο ακροατήριο το οποίο παρέσυραν με τις περικεφαλαίες του «μακεδονικού» αγώνα που έκαναν το 2019 κατά της Συμφωνία των Πρεσπών με προμετωπίδα όπως σημειώνει ο κ. Κασσελάκης την πατριδοκαπηλία.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει τη Συμφωνία από την πρώτη στιγμή που ρίχτηκε στη μάχη διεκδίκησης της ηγεσίας σε βαθμό μάλιστα που αφήνει εκτός κάδρου τον αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών Αλέξη Τσίπρα αποφεύγοντας επί τρία 24ωρα να κάνει την όποια αναφορά στο πρόσωπό του.

Η στόχευσή του είναι να είναι εκείνος που θα σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης της Συμφωνίας και να κυριαρχήσει στο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων όσο αυτές ανασυντάσσονται και πληθαίνουν τις παρεμβάσεις υπέρ της ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με τον τελευταίο να έχει νωρίτερα ξεκαθαρίσει πως η στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα «θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη χώρα». Έχοντας αμφότεροι υπογράψει το κείμενο της Συμφωνίας, οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ υπογράμμισαν, κατά πληροφορίες, τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή. Επισήμαναν, δε, πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός, που αναπτύχθηκε και στις δυο πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τη στήριξη και την εφαρμογή της Συμφωνίας, την προώθηση των σχέσεων των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες αναμένεται να γίνουν γνωστές τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει περιγράψει μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την Συμφωνία των Πρεσπών ως μια από τις βασικές παρακαταθήκες της διακυβέρνησής του, η κινητικότητά του το επόμενο διάστημα, με στόχο την υπεράσπιση και την εφαρμογή της θεωρείται σχεδόν ως προεξοφλημένη, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις φέρνουν μοιραία τον πρώην Πρωθυπουργό, σε πρώτο πλάνο.

Πέτρος Κόκκαλης υπέρ Τσίπρα

«Προκλητική χαρακτηρίζει, από την πλευρά του, ο Πέτρος Κόκκαλης της στάση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πέτρος Κόκκαλης τονίζει σε δήλωσή του ότι ακριβώς αυτή η στάση της κατά την ορκωμοσία της «δικαιώνει με τον πιο απόλυτο τρόπο τις επιλογές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».

«Τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρέπει να του αναγνωρίζεται» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Κόκκαλης, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για πολιτική υποκρισία. Δεν επικύρωσε τα πρωτόκολλα εφαρμογής επί 5 χρόνια, γεγονός που λειτούργησε «ως κηροζίνη του εθνικισμού στη γείτονα» σημειώνει ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γίνεται κατανοητό το ότι να υπερασπίζεσαι το εθνικό συμφέρον απαιτεί τόλμη και αυτοθυσία. Η πολιτική υποκρισία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να μην εξασφαλίσει την επικύρωση των πρωτοκόλλων εφαρμογής επί 5 χρόνια ήταν η κηροζίνη του εθνικισμού στη γείτονα», δήλωσε ο Πέτρος Κόκκαλης ενώ εξήρε τη συμβολή του Αλέξη Τσίπρα στη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπογράμμισε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά να τον μνημονεύσει.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι τομή στον ιστορικό χρόνο και έχει ονοματεπώνυμο. Να είμαστε, λοιπόν, ξεκάθαροι: Τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και είναι συνταρακτικό να ξεχνά να τον μνημονεύσει η ανακοίνωση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποτε στις Πρέσπες, όπως και στη Μακρόνησο, δεν διχάστηκε η Ελλάδα. Δόθηκαν αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη και χύθηκε αίμα νέων ανθρώπων. Η ιστορία έχει καταγράψει στάσεις, απόψεις και μικροπολιτικές τακτικές», αναφέρει μεταξύ άλλων ενώ καταλήγει σημειώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Πράσινη οικογένεια αγωνίζεται για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments