Πολιτική

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και οι δυσκολίες στα ελληνοτουρκικά

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και οι δυσκολίες στα ελληνοτουρκικά

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Θετικές οι εντυπώσεις από την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Θετική κρίνεται η εικόνα που βγαίνει από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά το γεγονός ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα ερωτήσεων από δημοσιογράφους, όπως έγινε και στην προηγούμενη συνάντησή τους στην Αθήνα, δίνει μια εικόνα ότι κάποια θέματα οι δύο πλευρές θέλουν να μην τα «σηκώσουν» επικοινωνιακά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο που αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ως “Τούρκους”, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης πρόκειται για θρησκευτική μειονότητα. Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και υποστήριξε τη θέση της Τουρκίας ότι η λύση του πρέπει να βασίζεται σε μια διαμορφωμένη πραγματικότητα, δηλαδή σε λύση δύο κρατών.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επανειλημμένα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας όπως και στην Αθήνα. Και οι δύο ηγέτες σχολίασαν επίσης θετικά την εφαρμογή καθεστώτος θεωρήσεων σε δέκα νησιά του Αιγαίου.

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών για το Παλαιστινιακό ζήτημα κατέστη σαφής από την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου όταν ο Πρόεδρος Μητσοτάκης αποκάλεσε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Και αυτό γιατί η Τουρκία είναι ένας από τους παράγοντες που στηρίζουν τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο, η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση αποκάλυψε τις διαφορές μεταξύ των αντίστοιχων θέσεών τους στο παλαιστινιακό ζήτημα. Και αυτό διότι η Τουρκία είναι ένας από τους παράγοντες που υποστηρίζουν τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, αφού ο Τούρκος πρόεδρος λίγο νωρίτερα είχε δικαιολογήσει τη στάση του αυτή ως κίνηση προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας.

Να τονιστεί επίσης ότι δύο ημέρες νωρίτερα, στο πλαίσιο της μεγάλης αεροπορικής άσκησης “Θαλασσόλυκος”, οι τουρκικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αποβατική επιχείρηση στον κόλπο του Μαρμαρά απέναντι από τη Ρόδο για την κατάληψη εχθρικού νησιού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι Ελλάδα και Τουρκία προχωρούν αμφότερες στα θέματα για τα οποία συμφώνησαν να υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες, αλλά σύμφωνα με τη συνέντευξη του Ερντογάν στην εφημερίδα “Καθημερινή”, η Τουρκία εμμένει στις διεκδικήσεις της στα θέματα της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη Δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι έχει Το “αγκάθι” στο δρόμο για την οριστική επίλυση της διαφοράς, το οποίο αναγνωρίζει και η ελληνική πλευρά, είναι η ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments