Μπαλέρμπας: 202.515 θα λάβουν φάκελο επιστολικής ψήφου
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//45 έως 55 ετών οι περισσότεροι εκλογείς εσωτερικού που ζήτησαν επιστολική ψήφο
Για το πόσοι είναι οι εκλογείς συνολικά που θα λάβουν στα χέρια τους τον φάκελο της επιστολικής ψήφου, τι περιέχει αυτός, πώς αναγράφονται τα κόμματα και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ποια η διαδικασία της επιστροφής του φακέλου και τι γίνεται από τη στιγμή που θα φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» ο Αθανάσιος Μπαλέρμπας.
Πόσοι είναι οι εκλογείς
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, 202.515 είναι αυτοί που θα λάβουν φάκελο επιστολικής ψήφου. Υπάρχουν ακόμα 40 εκλογείς, σε χώρες ωστόσο που δεν υπάρχει ταχυδρομική πρόσβαση, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, η Λευκορωσία και η Κούβα και οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν θα μπορέσουν να λάβουν φάκελο με εκλογικό υλικό και μπορούν μόνο πατροπαράδοτα να έρθουν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.
Τι περιέχει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου
Ο φάκελος με το εκλογικό υλικό περιέχει μέσα δύο ακόμα φακέλους. Ο ένας φάκελος είναι ονοματοποιημένος και είναι ο φάκελος επιστροφής και ο άλλος είναι ο φάκελος ψηφοφορίας, ο οποίος έχει ειδικά χαρακτηριστικά ασφαλείας και είναι αδύνατο να αναπαραχθεί.
«Έχει χαρακτηριστικά ασφαλείας αντίστοιχα ενός χαρτονομίσματος, μπορούμε να τον δούμε με υπεριώδες φως, έχει μέσα κάποια υδατογραφήματα, δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Αυτός είναι κανονικός φάκελος ψηφοφορίας, ανώνυμος. Επίσης υπάρχει ένα βιβλιαράκι με οδηγίες που καλό θα ήταν να τις διαβάσουν όλοι προσεκτικά (…) διότι το ψηφοδέλτιο της επιστολικής είναι ένα ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Στη μια πλευρά, έχει τα 31 κόμματα που συμμετέχουν με το λογότυπό τους και το σύμβολό τους και ένα τετραγωνάκι δίπλα για να επιλέξει ο ψηφοφόρος ποιο από αυτά τα κόμματα ψηφίζει, επίσης υπάρχει και επιλογή για λευκό και στην άλλη σελίδα υπάρχουν 42 τετράγωνα αριθμημένα. Εκεί είναι λοιπόν που θα επιλέξει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές με τους αριθμούς, που θα τους βρει στο βιβλιαράκι. Στο βιβλιαράκι υπάρχουν 31 συνδυασμοί, οπότε ψηφίζω το κόμμα, πηγαίνω στο βιβλιαράκι, βλέπω τους υποψηφίους και επιλέγω τον υποψήφιο με το νούμερο 14 και πάω και κυκλώνω το νούμερο 14. Πολύ σημαντικό ότι στο τέλος, κάτω από το τετράγωνο αυτό με τα πολλά πολλά τετράγωνα, που θυμίζει σουντόκου που λένε πολλοί, κάτω από αυτό υπάρχει και η ένδειξη πόσους σταυρούς έχω βάλει, ώστε να μην μπορεί αν έχω βάλει δύο σταυρούς, κάποιος μετά να προσθέσει άλλους δύο. Μέχρι τέσσερις είναι οι σταυροί. Άρα λοιπόν θα πρέπει να το δούνε καλά το βιβλιαράκι» περιέγραψε ο κ. Μπαλέρμπας.
Η διαδικασία επιστροφής του φακέλου
Σχετικά με το τι θα επιστρέψουν και πώς θα το επιστρέψουν, ανέφερε τα εξής: «Υπάρχει λοιπόν ο φάκελος επιστροφής. Στην Ελλάδα τον φάκελο επιστροφής θα πρέπει να τον δώσουν στην εταιρεία κούριερ που τους έφερε τον φάκελο. (…) Όλα αυτά είναι ατελώς. Στο εξωτερικό εάν επιλέξει ο ψηφοφόρος την ίδια εταιρεία που του έφερε, πάλι είναι ατελώς, αλλά έχει και τη δυνατότητα να επιλέξει και μια δική του εταιρεία στο εξωτερικό, που θα πρέπει να πάρει την ευθύνη ότι ο φάκελος θα επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών το Σάββατο 8 Ιουνίου ως τις 5 το απόγευμα. Αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία».
Όπως εξήγησε ο κ. Μπαλέρμπας, οι δύο ανάδοχοι της Ελλάδος δίνουν στους ψηφοφόρους, ημερομηνία, εάν θέλουν από το σπίτι τους να τους πάρουν το φάκελο, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και αν θέλουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι να πάνε σε ένα κατάστημα της εταιρείας, είναι η επομένη μέρα. «Με τον ίδιο τρόπο που παραλαμβάνεις, παραδίδεις και τον φάκελο επιστροφής γατί πρέπει να γίνει ταυτοποίηση του εκλογέα» επεσήμανε, δηλαδή ο υπάλληλος της εταιρείας κούριερ ελέγχει την ταυτότητα του παραλήπτη ψηφοφόρου, γράφει τον αριθμό της και ο ψηφοφόρος υπογράφει.
«Από τη στιγμή λοιπόν που το δίνεις για να φύγει, υπάρχει και η δυνατότητα, από τις εταιρείες αυτές στους εκλογείς, ανίχνευσης του φακέλου. Δηλαδή, υπάρχει ένα λινκ με το οποίο παρακολουθούν το φάκελο, πού βρίσκεται και πώς επιστρέφει. Τώρα ας πάρουμε την περίπτωση που κάποιος μετάνιωσε, δεν θέλει να ψηφίσει επιστολικά. Θέλει να πάει στο χωριό του, θέλει να ψηφίσει με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να μην επιστρέψει το φάκελο. Τότε, το βράδυ του Σαββάτου θα εκδοθεί ένας συμπληρωματικός εκλογικός κατάλογος και θα ο κατάλογος αυτός θα πάει στους δήμους και την άλλη μέρα τα εκλογικά τμήματα θα ενημερωθούν ότι ο εκλογέας Χ που είχε δίπλα την ένδειξη Τα, ότι θα ψήφιζε ταχυδρομικά, θα ψηφίσει αυτοπροσώπως και μπορεί ο εκλογέας αυτός να πάει μετά τις 11-12 το πρωί για να προλάβουν να ενημερωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι στα τμήματα και να ψηφίσει κανονικά» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλέρμπας.
Εάν υπάρχει πρόβλημα να παραλάβει κάποιος ψηφοφόρος τον φάκελο, εάν για παράδειγμα είναι κατάκοιτος και υφίσταται ρητή εξουσιοδότηση μπορεί κάποιο άλλο πρόσωπο να παραλάβει τον φάκελο εκ μέρους του εκλογέα. «Εκείνο που θέλω να παρακαλέσω είναι ότι αν κάποιοι πολίτες που έχουν επιλέξει την επιστολική, αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τον ανάδοχο που θα τους την φέρει, ή τους την έχει φέρει, γιατί υπάρχει και το θέμα της επιστροφής της, την απαντητική επιστολή, να καλούν το Υπουργείο Εσωτερικών ή να στέλνουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπάρχουν επιφορτισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες που θα επικοινωνούν με τις εταιρείες για να μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση. Γι’ αυτό είμαστε εμείς, για να προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα που πολλές φορές μπορεί να είναι και απλά, δηλαδή, παράδειγμα, υπάρχουν κάποια χωριά, κάποιοι οικισμοί, σε κάποια νησιά που δεν υπάρχουν διευθύνσεις. (…) Επειδή δεν μπορεί να γίνει παράδοση σε γραμματοκιβώτιο, θα πρέπει ο εκλογέας, ο ψηφοφόρος να δώσει ραντεβού σε κάποιο σημείο για να παραλάβει από τον κούριερ τον φάκελό του» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.
«Υπάρχουν μάλιστα», σημείωσε ο κ. Μπαλέρμπας, «στο εξωτερικό χώρες όπου δεν υπάρχουν καν ταυτότητες στη λογική τη δική μας. Υπάρχουν επίσης χώρες στις οποίες η έννοια του συστημένου είναι διαφορετική από ό,τι έχουμε εμείς. Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, ο ψηφοφόρος ειδοποιείται με μήνυμα ή μπορεί να κάνει tracking και θα δει ότι ο φάκελος του παρελήφθη και εάν δεν έχει παραληφθεί από τον ίδιο ή από εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, έχει τη δυνατότητα να κάνει άμεσα καταγγελία στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο φάκελος αυτός θα ακυρωθεί».
«Στη χώρα μας, η ηλικιακή ομάδα που επέλεξε κυρίως την επιστολική ψήφο είναι άνθρωποι στην ηλικιακή ομάδα 45-55 ετών. Οι 202.515 περίπου συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει, έχουν κατανεμηθεί σε 236 εκλογικά τμήματα», ανέφερε ο κ.Μπαλέρμπας.
Τι γίνεται από τη στιγμή που ο φάκελος θα φτάσει στο υπουργείο Εσωτερικών
Οι επιστολικές ψήφοι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στο Περιστέρι, εκεί όπου βρίσκεται το κέντρο συλλογής και διαλογής, ο Γενικός Έφορος της Επιστολικής ψήφου είναι αρεοπαγίτης και πλαισιώνεται από ανώτατους δικαστικούς και δικαστικούς υπαλλήλους.
«Θα κατανέμεται (σ.σ. ο φάκελος) σε μια κάλπη του εκλογικού τμήματος. Τα εκλογικά τμήματα έχουν από 800 έως 1000 ψηφοφόρους. Το πρωί της Κυριακής θα αναλάβουν οι 236 εφορευτικές Επιτροπές που αποτελούνται από πρόεδρο δικαστικό και δύο δικηγόρους σαν μέλη, άρα έχουμε μια υψηλού επιπέδου εφορευτική επιτροπή. Από τις 7 λοιπόν το πρωί και 1 πρώτο λεπτό, θα βγάζουν τον ονομαστικοποιημένο φάκελο, θα βλέπουν ας πούμε Μπαλέρμπας, τον έχουμε στον κατάλογο, τον έχουμε, ανοίγουμε το φάκελο, έχει κάνει εξουσιοδότηση μέσω του epistoliki.ypes.gov.gr, ας πούμε δεν έχει κάνει, έχει μέσα την υπεύθυνη δήλωση που περιείχε ο φάκελος, την έχει, έχει αντίγραφο του ταυτοποιητικού του στοιχείου, το έχει. Τα βάζουμε στην άκρη λοιπόν, παίρνουμε τον ανώνυμο φάκελο με την μπλε ρίγα, το υδατογράφημα, που έχει μέσα το ψηφοδέλτιο, το ρίχνουμε στην κανονική κάλπη και λέμε ψήφισε ο Μπαλέρμπας, διαγράφεται. Άρα γίνεται μια αναπαράσταση, μια προσομοίωση της κανονικής ψηφοφορίας. Στις 7 το απόγευμα θα ανοίξει κανονικά η κάλπη και θα γίνει η διαλογή, άρα θα έχουμε αποτελέσματα κατά τμήμα επιστολικής ψήφου» περιέγραψε ο κ. Μπαλέρμπας.
«Μάλιστα τα τμήματα αυτά είναι χωρισμένα και γεωγραφικά, σημείωσε», δηλαδή, «η Γερμανία που έχει 9.600 έχει 10 τμήματα. Ομοίως η Αγγλία με 9.100 επίσης έχει 10 τμήματα, όπως επίσης 11 τμήματα έχει ο Βόρειος τομέας της Β’ Αθηνών που έχει πάνω από 10.000 ψηφοφόρους».
Καταλήγοντας ο κ. Μπαλέρμπας ανέφερε: «Θα κατανεμηθούν γεωγραφικά και θα ενσωματωθούν στο τέλος της ημέρας και στην επικράτεια κανονικότατα. Θα υπάρχουν δηλαδή αυτά τα στοιχεία και τα κόμματα για πρώτη φορά θα παίρνουν σε πραγματικό χρόνο αποτελέσματα εκλογικών τμημάτων απευθείας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας