Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνική αντεπίθεση – Προτάσεις – ανάσα για το πρόβλημα της στέγης

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνική αντεπίθεση – Προτάσεις – ανάσα για το πρόβλημα της στέγης

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Δεν οφείλουμε τίποτε σε τράπεζες και μηχανισμούς συμφερόντων» διαμηνύει ο Στέφανος Κασσελάκης από την περιοδεία του στην Ηπειρο

Κοινωνική αντιπολίτευση αδιαπραγμάτευτα. Αυτό είναι το σύνθημα το οποίο αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις ευρωεκλογές. Είναι ειλημμένη απόφαση της Κουμουνδούρου να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, των υγειονομικών που μάχονται στο ΕΣΥ, των επιχειρηματιών που τους πνίγει η φορολογία και των πολιτών που στενάζουν από την ακρίβεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει πάρει το μάθημα από λάθη του παρελθόντος και πλέον σκοπεύει να απευθυνθεί και στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας ακόμη και για εισοδήματα που αγγίζουν τις 200.000 ευρώ τον χρόνο, κάτι το οποίο αποτελεί πρόταση-τομή. Βεβαίως, η μεγαλύτερη μείωση προβλέπεται για τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Επίσης, έχει δεσμευτεί για κατάργηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, ενώ πλέον μιλά ανοιχτά για φορολόγηση των μερισμάτων. «Δεν είναι δυνατόν ένας μεγαλοεπιχειρηματίας με μερίσματα εκατομμυρίων να πληρώνει μικρότερο φόρο από ένα μισθωτό των 26.000 ευρώ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Αρτα.

Επενδύσεις και έσοδα

Με βάση τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου υποστηρίζει πως αυτή η πολιτική, που μεταξύ άλλων θα προκαλέσει αύξηση της κατανάλωσης, μπορεί να φέρει ως και 100 εκατ. ευρώ πλεόνασμα στα δημόσια ταμεία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία, 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο κ.λπ.).

«Μπορείτε να μου πείτε ό,τι θέλετε… Αν διανοηθεί να σας πει κανείς τίποτε, θα τον ξεσκίσω». Αυτή η ατάκα του Στέφ. Κασσελάκη στους εργαζόμενους του νοσοκομείου της Πρέβεζας σήκωσε πολιτική κόντρα πολλών μποφόρ και προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ.

«Ο Στέφ. Κασσελάκης θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους που η ΝΔ προσπαθεί να φιμώσει. Σε όσους φοβούνται να μιλήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, διαφυλάσσοντας την αξιοπρέπειά τους. Θα γίνει ασπίδα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που απειλούνται προκειμένου να μη χαλάσουν την καλοπληρωμένη, ψεύτικη εικόνα της αδίστακτης κυβέρνησης» λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και εδώ είναι που λαμβάνει σάρκα και οστά η δέσμευση για κοινωνική αντιπολίτευση. Αφήνοντας στην άκρη την ξύλινη γλώσσα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στηρίξει τους πολλούς και να αναδείξει τα αιτήματά τους. Να στηρίξει αυτούς που… τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν στον υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στο ΕΣΥ, ο οποίος… απάντησε μιλώντας για «κάφρους» και «ανθρωπάκια».

Εκφράζοντας το διαφορετικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλέξει να σταθεί απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την απαξίωση των διεκδικήσεων για μια καλύτερη κοινωνία που υλοποιεί η ΝΔ, κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Ακόμη κι αν αυτό… ξενίζει τους comme il faut πολιτικούς και αναλυτές, οι οποίοι πάντως δεν αντιδρούν στις ύβρεις ενός κορυφαίου υπουργού προς τους εργαζόμενους.

«Δεν πρόκειται εμείς να είμαστε το ίδιο με τους άλλους, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλει τίποτε σε τράπεζες και μηχανισμούς συμφερόντων» είπε ο Στέφ. Κασσελάκης στην περιοδεία του στην Ηπειρο, εκφράζοντας το διαφορετικό που επιθυμεί να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί Καρδίτσα, Λάρισα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα.

Προτάσεις -ανάσα για το πρόβλημα της στέγης

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής, το οποίο αποτελεί βραχνά για ολόκληρη την κοινωνία αλλά ιδιαίτερα για τους νέους οι οποίοι θέλουν να φτιάξουν τη ζωή τους… έξω από το παιδικό τους δωμάτιο. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο τραπέζι τα φορολογικά κίνητρα. Ηδη έχει δεσμευτεί για φορολογική ελάφρυνση όσων νοικιάζουν φοιτητική κατοικία μακριά από το σπίτι της οικογένειας. «Η αύξηση στα ήδη υψηλά ενοίκια τους πρώτους μήνες του 2024 φτάνει το 8%» τόνισε την περασμένη Παρασκευή η Βούλα Κεχαγιά (φωτογραφία). Μια πρόταση που συζητείται λοιπόν είναι να δοθεί έκπτωση φόρου σε ιδιοκτήτες προκειμένου να ρίξουν το ύψος του μισθώματος. Με αυτό τον τρόπο ευνοούνται τόσο οι ιδιοκτήτες (περισσότερες πιθανότητες να βρουν ενοικιαστές συν τη φορολογική ελάφρυνση) όσο και οι δυνάμει ενοικιαστές, οι οποίοι θα μπορούν να αναζητήσουν κατοικία σε… φυσιολογικές τιμές. Ακόμη υπάρχει η πρόταση να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να διαθέσουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα. Αυτά υπολογίζονται γύρω στις 700.000. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μέρος των εσόδων του κράτους από τη βραχυχρόνια μίσθωση να διατίθεται για την κατασκευή φοιτητικών εστιών σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται και η αξιοποίηση των ακινήτων του ελληνικού δημοσίου για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών αλλά και η καταπολέμηση της «μαύρης» μίσθωσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το βάρος για τις προτάσεις της στεγαστικής πολιτικής έχουν αναλάβει κυρίως οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Μπάκας , Αναστασία Σαπουνά και Θανάσης Οικονόμου, ενώ αναμένεται κεντρική πολιτική εκδήλωση στην οποία ο Στέφ. Κασσελάκης θα αναλύσει τις θέσεις του κόμματος. Ανάμεσα σε αυτές θα περιλαμβάνεται και κρατική βοήθεια (π.χ. διευκόλυνση στη δανειοδότηση) προς όλους όσοι θέλουν να αγοράσουν δικό τους σπίτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments