Τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα
Πηγή Φωτογραφίας: [364687] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Για τα καλά έχει μπει στον προεκλογικό «σπριντ» η ατζέντα των εθνικών θεμάτων. Είναι κάτι σύνηθες με δεδομένα τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν και αναδεικνύονται συνεχώς στην πολυτάραχη ελληνική γειτονιά. Μπορεί το χθεσινό ελληνοτουρκικό τετ α τετ να κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους και εκτός από το «μπρα ντε φερ» για τον πόλεμο στο Ισραήλ τα «φώτα» να έπεσαν στα αρνίσια παϊδάκια, τα ντολμαδάκια, τον χαλβά και τον μπακλαβά του δείπνου που ακολούθησε των δηλώσεων, ωστόσο τα «μαχαίρια» στο εσωτερικό δεν άργησαν να βγουν. Δε θα άφηνε την ευκαιρία η αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνηση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε ισλαμικό τέμενος.
Τελικά, αυτό ήταν το θέμα της ημέρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έδωσε το “πράσινο φως” στον Τούρκο πρόεδρο να μετατρέψει παράνομα τη Μονή της Χώρας από μουσείο σε τζαμί, ενώ “η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο και το Ιόνιο, το οποίο η κυβέρνηση δεν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις προκλητικές διαμαρτυρίες”.
Σε δήλωσή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “άργησε να ξυπνήσει” σε σχέση με τη Μονή της Χώρας. Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν και άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Είναι αλήθεια ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα απασχολούν μεγάλο μέρος των κομματικών δυνάμεων, καθώς αποτελούν ένα νέο πεδίο κριτικής και πίεσης προς την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου.
Η ρευστότητα που υπάρχει στη γειτονιά των Βαλκανίων διευρύνει ακόμη περισσότερο τη “βεντάλια” των εθνικών θεμάτων. Η επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθηνά και η ομιλία του στην αλβανική διασπορά, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη φυλάκιση του Φρέντι Μπέλερη, τάραξε ακόμη περισσότερο τα εκλογικά “νερά”. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δεν είναι και στα καλύτερά τους και αυτό έχει επίσης φουντώσει την πολιτική αντιπαράθεση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταδικάσει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην παραμονή του Αλβανού πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Χθες, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις απειλές κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας πως “δεν υπάρχει τρόπος να απαγορεύονται οι ιδιωτικές επισκέψεις ξένων ηγετών”.
Η επικράτηση του εθνικιστικού VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και η προθυμία της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία” κατά την ορκωμοσία της, προκάλεσε περαιτέρω “αναταράξεις”.
Στην Κομοτηνή είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το θέμα να περάσει απαρατήρητο: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί σημαντικό κόστος από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία πριν από έξι χρόνια ήταν έντονη. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, το θέμα κόστισε στον Αλέξη Τσίπρα την εξουσία στη Βόρεια Ελλάδα με πολλές διαρροές.
Πλέον, είναι θέμα χρόνου να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ νομοσχέδιο για την κύρωση των τριών εκκρεμών μνημονίων από το 2019. Υπενθυμίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και την παρακολούθηση του εναέριου χώρου της. Αυτό υποδηλώνει ότι η διαφωνία αναμένεται να περάσει από τη Βουλή.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας