Πολιτική

Το σχέδιο Ανδρουλάκη σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας του ΠΑΣΟΚ

Το σχέδιο Ανδρουλάκη σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας του ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [369501] ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο τραπέζι το ενδεχόμενου έκτακτου συνεδρίου.

«Αν βγούµε τρίτοι, έχουµε θέµα», σηµείωσε µε νόηµα ο Νίκος Παπανδρέου για το ενδεχόµενο το ΠΑΣΟΚ να χάσει τον στόχο της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές. Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος, και µάλιστα ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει τη συζήτηση για την επόµενη ηµέρα στο κόµµα, σε περίπτωση που οι δηµοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση επιβεβαιωθούν στην κάλπη.

Με αφορμή αυτή τη δήλωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, τόνισε ότι όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τόσο πιο πολύ αισθάνεται ότι απειλείται η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο πολύ αισθάνεται ότι απειλείται ο λαός, την επόμενη μέρα η αντιπολίτευση είναι πιο ισχυρή και η κυβέρνηση πιο ισχυρή για τις εθνικές εκλογές.

Άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ και όσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις επισημαίνουν ότι οι σχέσεις Ανδρουλάκη – Παπανδρέου είναι στον πάγο και δεν μιλούν καθόλου μεταξύ τους.

Μάλιστα, ο Νίκος Παπανδρέου είναι ο µόνος υποψήφιος ευρωβουλευτής που δεν έχει εµφανιστεί σε καµία κοινή περιοδεία ή φωτογραφικό στιγµιότυπο µε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στελέχη κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκµυστηρεύονται σε συζητήσεις ότι, αν δεν ήταν ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής του κόµµατος, ιδανικά ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα επέλεγε τη συµµετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Με αυτά τα δεδοµένα, γίνεται σαφές ότι ένα βαθύ ρήγµα µεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Νίκου Παπανδρέου θα δώσει ένταση µετά τις ευρωεκλογές, ειδικά αν δεν έρθει το επιθυµητό αποτέλεσµα. ∆εν είναι, όµως, ο Νίκος Παπανδρέου ο µόνος που προβληµατίζεται για τη συνέχεια έπειτα από ένα κακό αποτέλεσµα.

Πολλά στελέχη του κόμματος έχουν χτυπήσει με τον δικό τους τρόπο προεδιοποιητικό καμπανάκι, στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων, στους θεσμούς και στα μέσα ενημέρωσης. “Αν το ΠΑΣΟΚ γίνει τρίτο κόμμα, ο Ανδρουλάκης θα αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια του κόμματος και των οργάνων του”, λέει η Βάσια Αναστασίου, αναπληρώτρια γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Επομένως, όπως όλα δείχνουν, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δική του δήλωση ότι η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές θα σημάνει πολιτική αποτυχία, αν αυτό το αποτέλεσμα βγει από την κάλπη στις 9 Ιουνίου. Η πιο τολμηρή επιλογή για την ενότητα του κόμματος θα ήταν η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των μελών του.

Μια συνάντηση μεταξύ των βασικών κομματικών οργάνων και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών πρέπει να θεωρείται ως πιθανή. Και ακόμη, να συνεχιστεί χωρίς ειδικές διαδικασίες μέχρι τις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2025, οι οποίες, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, θα γίνουν το 2025, αφού ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε πρόσφατα δήλωση για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τα άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από την εκλογική τους θέση, και επειδή το κόμμα του αύξησε τα ποσοστά του, ενώ άλλα μειώθηκαν, Η ανεπίσημη μείωση του εμποδίου είναι ήδη εμφανής, καθώς ο ίδιος δήλωσε ότι θα είναι στην πλευρά των νικητών.

Εκτός από την εκλογική κατάταξη του κόμματος, οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ συνδέονται και με την υψηλότερη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές. Η συνταγή αυτή εξασφαλίζει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την αποφυγή άµεσων κλυδωνισµών και έκτακτων διαδικασιών αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές και αποτελεί την πιο πιθανή επιλογή του. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σηµαίνει ότι θα αποφευχθούν οι συγκρούσεις στο κόµµα µέχρι τις νέες εκλογές για την ηγεσία του, καθώς όλοι µιλούν για µια ιστορική ευκαιρία εξαιτίας της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments