Αποκάλυψη των Times: Βάση στην Τουρκία ετοίμαζε η Χαμάς
Πηγή Φωτογραφίας: Hamas chief Ismail Haniyeh, left, and Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, in Ankara, Turkey, January 3, 2012. (AP Photo, file)
Η Χαμάςς σχεδίαζε να δημιουργήσει μια μυστική βάση στην Τουρκία και τρομοκρατικούς πυρήνες σε άλλες χώρες, ώστε να συντονίζει από εκεί επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων σε γειτονικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε αρχεία που βρήκε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα και διάβασε ο Ανσελ Φέφερ, δημοσιογράφος των Times.
Οπως αναφέρουν οι Times, το έγγραφο με τίτλο «Ιδρυση βάσης στην Τουρκία», ανακαλύφθηκε στο σπίτι του Χαμζά Αμπού Σανάμπ, προσωπάρχη του Γιαχία Σινουάρ, του αρχηγού της Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς. Στο έγγραφο, αρχικά περιγράφονται οι προσπάθειες του Ισραήλ να περιορίσει τις κινήσεις των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία δεκαετία.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ανώνυμο συντάκτη του σχεδίου, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δράσουμε με μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία στρατιωτικών κόμβων που θα αποτελέσουν τη βάση για ειδικές επιχειρήσεις που μπορούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις της αντίστασης στρατιωτικά, διπλωματικά και ηθικά. Ως εκ τούτου, προτείνουμε να δημιουργηθεί ένας κλάδος ασφαλείας στο εξωτερικό, ο οποίος θα είναι σε θέση να διεξάγει κατασκοπευτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέλλον». Το έγγραφο περιγράφει ένα τριετές σχέδιο με στόχο τη «δημιουργία πολλών στρατιωτικών πυρήνων και καταφυγίων σε πολλές χώρες», ακολουθούμενο από «εκπαίδευση των στρατιωτικών πυρήνων και πρακτικό σχεδιασμό σαμποτάζ και δολοφονιών». Ως στόχοι αναφέρονται «αξιωματικοί και διοικητές της Μοσάντ», καθώς και «Ισραηλινοί με επιρροή». Αναφέρεται επίσης «σαμποτάζ ισραηλινών ναυτικών σκαφών» και «απαγωγές».
Το σχέδιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση και το προσωπικό που θα σταλεί για τη δημιουργία της βάσης στην Τουρκία. Δεν είναι σαφές αν το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή πριν η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς εξαπολύσει την βάρβαρη επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, της οποίας ο Σινουάρ θεωρείται ο βασικός εγκέφαλος ή αν έχουν ήδη δημιουργηθεί πυρήνες στην Τουρκία. Η Χαμάς έχει σύμμαχο τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που θα ζήλευε ο Χίτλερ με τις γενοκτονικές μεθόδους του». Στις χθεσινές δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αγκυρα, ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Τουρκίας και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς είναι «κίνημα αντίστασης». Οταν ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε την Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», ο Ερντογάν δήλωσε ότι «λυπάται» για τη στάση της Ελλάδας, όσον αφορά την Χαμάς.
«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε», απάντησε ο Πρωθυπουργός, πριν προσθέσει ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να συμφωνήσουν ότι η βία πρέπει να τερματιστεί και ότι χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός. Τον περασμένο μήνα, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς που έχει διαφύγει στο Κατάρ, συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Παρά τις συναντήσεις αυτές και παρά το γεγονός ότι επέτρεψε στην παλαιστινιακή ομάδα να διατηρεί γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Χαμάς δεν διεξάγει τρομοκρατικές επιχειρήσεις από τουρκικό έδαφος ή εντός της Τουρκίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, πηγές των μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι είναι σθεναρά αντίθετος στο να γίνει η Τουρκία βάση της Χαμάς, παρά τις δημόσιες εκδηλώσεις υποστήριξής του προς τους πολιτικούς της ηγέτες, σύμφωνα με τους Times. Όταν το 2020, οι Times αποκάλυψαν ότι η Τουρκία είχε γίνει βάση για επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου της Χαμάς, οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν την οργάνωση να σταματήσει τις δραστηριότητες αυτές. Τελευταία όμως, η γραμμή μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς είναι λιγότερο ξεκάθαρη.
Ο Ζαχέρ Τζαμπαρίν, ο οποίος χειρίζεται τη χρηματοδότηση της Χαμάς εκτός της Γάζας, εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, συναντήθηκε με αξιωματούχους της Χαμάς στο Κατάρ την Κυριακή για να συζητήσουν τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο Ερντογάν δήλωσε σε μουσουλμάνους μελετητές στην Κωνσταντινούπολη ότι η Χαμάς είχε αποδεχθεί πρόταση κατάπαυσης του πυρός από το Κατάρ και την Αίγυπτο, κάτι που όμως διέψευσαν κατηγορηματικά τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ. Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου. «Η απάντηση της κυβέρνησης Νετανιάχου ήταν να επιτεθεί στους αθώους ανθρώπους στη Ράφα.
Εχει γίνει σαφές ποιος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου και ποιος θέλει τη συνέχιση των συγκρούσεων και περισσότερη αιματοχυσία. Και είδε ο Νετανιάχου κάποια σοβαρή αντίδραση για την κακομαθημένη συμπεριφορά του; Οχι. Ούτε η Ευρώπη ούτε η Αμερική έδειξαν μια αντίδραση που θα ανάγκαζε το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός». Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης, την Κυριακή, τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος «να το πράξουν» και κατηγόρησε για υποκρισία τις δυτικές χώρες «που μας κάνουν κήρυγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες σε κάθε ευκαιρία». Τέλος, αυτόν τον μήνα, έδωσε εντολή να σταματήσει κάθε εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ωστόσο, ανέφεραν ότι πρόκειται για «κενή διαταγή» και ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται, σημείωσαν οι Times.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας