Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη απέναντι σε εχθρούς

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη απέναντι σε εχθρούς

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η επικεφαλής της Κομισιόν ανάγει την ξένη επιρροή στην Ε.Ε. σε κορυφαίο θέμα της εκστρατείας της.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετατρέπει την ξένη παρέμβαση σε βασικό ζήτημα προεκλογικής εκστρατείας καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, η φον ντερ Λάιεν ζήτησε πιο δυναμική δράση για την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης και την προστασία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, σε προεκλογική ομιλία στη Δανία την Τρίτη. Συγκέντρωσε τους Ευρωπαίους Επιτρόπους την Τετάρτη για να προειδοποιήσει για έναν επικείμενο κατακλυσμό παραπληροφόρησης και επιθέσεων χάκερ.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη που παλεύει για τις αξίες και τη δημοκρατία μας; Ή, από την άλλη, μήπως αφήνουμε τις δημοκρατίες μας να καταπλακώνονται από πληρεξούσιους και μαριονέτες εξουσιαστών;». ρώτησε η von der Leyen στην ομιλία της στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία της Κοπεγχάγης.

Υποσχέθηκε να δημιουργήσει μια «ευρωπαϊκή ασπίδα για τη δημοκρατία», εάν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία, για να αντισταθεί κατά της ξένης ανάμειξης.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της παραπληροφόρησης αναμένουν αύξηση των ψευδών στο διαδίκτυο τις 20 ημέρες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 6-9 Ιουνίου, όταν εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκλέγουν νέους αντιπροσώπους. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Ρωσία εντείνει τις επιχειρήσεις επιρροής της για να σπείρει αμφιβολίες για την ακεραιότητα των εκλογών στη Δύση και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη υπέρ της.

Ο Φον ντερ Λάιεν, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας (CDU), διεκδικεί δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ σε εκλογές που είναι πιθανό να δουν την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρο το μπλοκ.

Οι αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν καταγγείλει τη Μόσχα για τις προπαγανδιστικές της επιχειρήσεις, οι οποίες κυμαίνονται από ιστοσελίδες ψεύτικων ειδήσεων με αφηγήσεις κατά της ΕΕ και κατά της Ουκρανίας, έως υποτιθέμενες πληρωμές σε ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς για διαπραγμάτευση της γραμμής της Ρωσίας.

Μερικά ακροδεξιά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πιο σκληρούς ανταγωνιστές της von der Leyen στις εκλογές του Ιουνίου, του κορυφαίου υποψηφίου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Maximilian Krah – βρίσκονται υπό έρευνα για φερόμενη διαφθορά και κατασκοπεία για τη Ρωσία και την Κίνα .

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να πραγματοποιούν τακτικές συνεδριάσεις κρίσεων για να αντιμετωπίσουν τις ξένες παρεμβάσεις με στόχο τις εκλογές. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αντίδρασης που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για συντονισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid και των φυσικών καταστροφών.

Σε ένα σημείωμα που μοιράστηκε με τους Επιτρόπους της ΕΕ πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης και το οποίο είδε το POLITICO’s Brussels Playbook, η αντιπρόεδρος Věra Jourová προειδοποίησε ότι η παραπληροφόρηση αναμένεται να επιταχυνθεί όσο πλησιάζουν οι εκλογές του Ιουνίου.

«Η παραπληροφόρηση αυξάνεται, είναι φθηνότερη η παραγωγή με τεχνητή νοημοσύνη και διανέμεται ευρύτερα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε το σημείωμα. «Δεν υπάρχει καμία ασημένια σφαίρα εδώ», είπε, προσθέτοντας ότι η καλύτερη λύση είναι η καλλιέργεια «ψηφιακής παιδείας και παιδείας στα μέσα επικοινωνίας, η υποστήριξη αφοσιωμένων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και η υποστήριξη ισχυρών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης».

Η ρωσική παρέμβαση ανησυχεί την Ευρώπη

Η Ρωσία έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να επηρεάσει σημαντικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016 και του 2020 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, σύμφωνα με αναλύσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η στρατιωτική επιθετικότητα της Μόσχας και οι πρόσφατες επιχειρήσεις δολιοφθοράς και κατασκοπείας ανησυχούν ακόμη περισσότερο την Ευρώπη. Η αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας προκαλεί επίσης ανησυχίες: Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες ότι στοχεύει εκλεγμένους αξιωματούχους.

Με την ευρωεκλογική εκστρατεία να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα, η φον ντερ Λάιεν έχει απεικονίσει τον εαυτό της ως μια έμπειρη και ασφαλή υποψήφια που είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης μπορούν επίσης να λάβουν ώθηση από συχνά ακροδεξιά πολιτικά δίκτυα στην Ευρώπη. «Βλέπουμε ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση που προέρχεται από τοπικούς παράγοντες που ευθυγραμμίζονται πραγματικά με τις θέσεις της Ρωσίας, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη», δήλωσε ο Tommaso Canetta, συντονιστής ελέγχου στοιχείων για το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO).

«Για παράδειγμα, προέρχεται από την ακροδεξιά, επειδή βλέπουν στον Πούτιν έναν υπερασπιστή της κουλτούρας κατά της αφύπνισης, έναν υπερασπιστή του Χριστιανισμού και ούτω καθεξής και από την ακροαριστερά επειδή αντιτίθεται στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό», είπε ο Κανέτα.

Η Επιτροπή 2019-2024 του Von der Leyen πρότεινε και υιοθέτησε νέους νόμους τεχνολογίας για να βελτιώσει την εποπτεία του τρόπου με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων αστυνομεύουν το περιεχόμενο — συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής της διάδοσης ψευδών — και να αναγκάσουν τις εταιρείες τεχνολογίας να χαρακτηρίζουν το δυνητικά παραπλανητικό περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, όπως το deepfakes.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να επιβάλλει τον νόμο περί περιορισμού περιεχομένου, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), το 2023. Μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Meta, το X και το TikTok πρέπει τώρα να καταπολεμήσουν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και συντονισμένης χειραγώγησης, ειδικά κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων τους.

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από τις μεγάλες εταιρείες να αναφέρουν λεπτομερώς πώς περιορίζουν το περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Και πρόσφατα άνοιξε μια έρευνα

στον χειρισμό της παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και άλλες ξένες χώρες από το Facebook και το Instagram.

Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ευρώπη δεν ήταν επαρκώς προστατευμένη και οργανωμένη για να αντιμετωπίσει ξένες παρεμβάσεις. Η Von der Leyen επισήμανε επίσης την αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων στον δικό της εκλογικό ιστότοπο.

«Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει τώρα τη δημιουργία απίστευτα ρεαλιστικών deepfakes – τα οποία μπορούν να έχουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες», είπε. «Καθώς κοιτάμε μπροστά, πρέπει να εξετάσουμε πώς να ενισχύσουμε την προσέγγισή μας στο περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα στα deepfakes».

Βίντεο, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη για να υποδυθούν δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, έχουν διαδοθεί στο παρελθόν στη Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη στις ευρωπαϊκές εκλογές, σύμφωνα με ελεγκτές γεγονότων.

Το σχέδιο που υπέβαλε η von der Leyen για τη δεύτερη θητεία της περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής μονάδας παραπληροφόρησης για τον εντοπισμό, τον συντονισμό και την ανταλλαγή αναλύσεων από άλλους εθνικούς φορείς, μαζί με δυνητικά νέους κανόνες για την αντιμετώπιση νέων τεχνολογιών, όπως τα deepfakes AI.

Μια μονάδα στρατηγικής επικοινωνίας εντός των Υπηρεσιών Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διπλωματική υπηρεσία του μπλοκ, είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την ανάλυση της παραπληροφόρησης. Οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται επίσης να δημιουργήσουν κοινές ομάδες αντίδρασης για να επικεντρωθούν σε υβριδικές απειλές, συμπεριλαμβανομένου του σαμποτάζ και της χειραγώγησης πληροφοριών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments