Η Ουγγαρία αντιτίθεται σε νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Η άνευ προηγουμένου προσπάθεια της ΕΕ να τιμωρήσει τον επικερδή τομέα του φυσικού αερίου της Ρωσίας ήδη συντρίβεται σε έναν γνωστό εχθρό των κυρώσεων: την Ουγγαρία.
Η χώρα εξέφρασε σημαντικές επιφυλάξεις για τη νέα πρόταση κατά τη διάρκεια των αρχικών συνομιλιών μεταξύ των πρεσβευτών την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους στην αίθουσα — αρνούμενη να αντιταχθεί στο μέτρο κατηγορηματικά, αλλά κάνοντας εμφανή την επιφυλακτικότητα του. Ο κορυφαίος απεσταλμένος της Ουγγαρίας είπε ότι η χώρα του θα μπλοκάρει τυχόν κυρώσεις που αυξάνουν το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη.
«Θα αναλύσουμε το πακέτο, αλλά δεν υποστηρίζουμε τίποτα που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ», δήλωσε ο Ούγγρος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνάντησης διπλωματών την Τετάρτη, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Οι κυρώσεις θα εμπόδιζαν τις χώρες της ΕΕ από την επανεξαγωγή ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στερώντας δυνητικά τη Μόσχα από σημαντικά κέρδη. Αλλά δεν θα σταματούσαν τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ ούτε θα έπλητταν άμεσα τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ουγγαρίας. Ωστόσο, η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εξαγωγές και έχει αντιταχθεί εδώ και καιρό σε περαιτέρω ενεργειακές κυρώσεις στη Μόσχα, οι οποίες απαιτούν ομόφωνη υποστήριξη και από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Πολλές άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, ζήτησαν επίσης περισσότερες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα κατά τις αρχικές συνομιλίες, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους. Αλλά η Ουγγαρία ήταν η πιο διστακτική.
«Όσον αφορά την ενέργεια, ανησυχούν», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο POLITICO, στον οποίο, όπως και άλλοι, δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει τις ευαίσθητες, κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες. «Φοβούνται ότι θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές, έστω και έμμεσα».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εκτελεστική αρχή της ΕΕ, πρότεινε τις κυρώσεις για το LNG την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη της απόπειρα να στοχεύσει με κυρώσεις τον επικερδή τομέα φυσικού αερίου της Μόσχας.
Η ώθηση είναι μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι προσπάθειές της να μειώσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από ορυκτά καύσιμα —που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία— αποτυγχάνουν.
Μέχρι τώρα, οι Βρυξέλλες έμειναν μακριά από την επιβολή κυρώσεων για το υπερψυκτικό αέριο, με τις τιμές να είναι αυξημένες και ορισμένες χώρες να το χρειάζονται για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο υπήρξαν οι μεγαλύτεροι κόμβοι για εισαγωγές ρωσικού LNG, μεγάλο μέρος του οποίου στη συνέχεια επανεξάγεται σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.
Ωστόσο, τόσο το Βερολίνο όσο και η Ρώμη προσέφεραν πρόσφατα προσωρινή υποστήριξη για κυρώσεις για το LNG. Και οι αγορές LNG της Ευρώπης είναι πολύ πιο σταθερές από ό,τι ήταν αμέσως μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίνοντας στις Βρυξέλλες ένα πιο ελεύθερο χέρι να επιβάλλουν περιορισμούς, δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στην εταιρεία πληροφοριών ICIS.
«Βλέπουμε ότι η παγκόσμια αγορά LNG γίνεται σαφώς μεγαλύτερη από το 2026 – δηλαδή περισσότερη προσφορά παρά ζήτηση – πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος αναπνοής και είναι πιθανό να δούμε τις τιμές να γίνονται φθηνότερες παγκοσμίως», είπε.
Ωστόσο, ο Marzec-Manser προειδοποίησε, ενώ οι αγορές ενέργειας σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία έχουν σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες, οποιεσδήποτε αλλαγές στην προσφορά θα μπορούσαν να καταστήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές «πολύ, πολύ ασταθείς».
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία αρνήθηκε να εκχωρήσει οικειοθελώς από το ρωσικό φυσικό αέριο στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Έχει ακόμη συνάψει νέες συμφωνίες με τον κρατικό γίγαντα ορυκτών καυσίμων της Μόσχας Gazprom για να αυξήσει τις προμήθειες κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καλέσει τη Βουδαπέστη να τερματίσει την εξάρτησή της από το Κρεμλίνο.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς άρχισε να κυκλοφορεί η τελευταία πρόταση κυρώσεων – το 14ο πακέτο της ΕΕ εν καιρώ πολέμου -, η Ουγγαρία επανέλαβε την αντίθεσή της στη στόχευση του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.
«Η Ουγγαρία θεωρεί επιβλαβείς όλες τις κυρώσεις που επηρεάζουν τον ενεργειακό τομέα, καθώς περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και οδηγούν σε αυξήσεις τιμών και κινδύνους εφοδιασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Máté Paczolay στην HVG της Ουγγαρίας ως απάντηση στην αναφορά του POLITICO για το πακέτο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó έκανε παρόμοια σχόλια στη Μόσχα πέρυσι, επιμένοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας «απαιτεί την αδιάλειπτη μεταφορά φυσικού αερίου, πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων».
Και πρόσθεσε: «Για να πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, η ενεργειακή συνεργασία Ουγγαρίας-Ρωσίας πρέπει να είναι αδιάκοπη. Δεν έχει να κάνει με πολιτικές προτιμήσεις».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας