Διεθνή

Ο δύσβατος δρόμος της Γεωργίας προς την ευρωπαϊκή προοπτική

Ο δύσβατος δρόμος της Γεωργίας προς την ευρωπαϊκή προοπτική

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ο εκφοβισμός γίνεται χαρακτηριστικό της καθημερινής ζωής.

Ο Gia Japaridze, ένας 50χρονος λέκτορας και πρώην διπλωμάτης, δέχθηκε ενέδρα κοντά στο σπίτι του στην Τιφλίδα το βράδυ της 8ης Μαΐου από πολλούς ανθρώπους που κρατούσαν μπαστούνια και πίστευε ότι ήταν ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ.

«Γεννήθηκα στη Σοβιετική Ένωση. Δεν φοβόμουν τους κομμουνιστές. Ούτε με τρομάζουν. Δεν έχω καμία αμφιβολία — ξέρω ότι η κυβέρνηση ήταν πίσω από αυτό», είπε ο Japaridze, ο οποίος χρειάστηκε ράμματα, υπέστη διάσειση και έλαβε βαθιές μώλωπες στην πλάτη του.

Οι δράστες του κατέστησαν σαφές ότι τον στόχευαν λόγω της δημόσιας αντίθεσής του σε έναν νόμο ρωσικού τύπου για τους «ξένους πράκτορες» που ενέκρινε το κοινοβούλιο της Γεωργίας την Τρίτη.

Οι επικριτές του νέου νόμου φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα τον χρησιμοποιήσει για να πατάξει τα μέσα ενημέρωσης, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους δρόμους, εξοργισμένοι που η κυβέρνησή τους φαίνεται αποφασισμένη να καταργήσει τις προοπτικές της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες φοβόντουσαν ότι ο νέος νόμος θα προηγηθεί μιας βίαιης καταστολής των διαφωνούντων – αλλά η βία και ο εκφοβισμός κατά της αντιπολίτευσης έχουν ήδη εκτοξευθεί, ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

Μιλώντας στο POLITICO σε μια διαδήλωση την Τρίτη, ο αδελφός του Japaridze, ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Zurab Japaridze, είπε ότι δεν θα υποκύψει στη βία επειδή διακυβεύεται το δημοκρατικό μέλλον της χώρας.

«Μπορούμε είτε να είμαστε στον δρόμο προς την Ευρώπη είτε στο μονοπάτι προς τη Λευκορωσία», είπε.

Ο Ζουράμπ Τζαπαρίτζε είπε επίσης ότι μια ομάδα ανδρών προσπάθησε να του επιτεθεί τρεις φορές από τότε που ο νόμος για τους ξένους πράκτορες άρχισε να προκαλεί αντίσταση. Κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας πυροβόλησε ένα όπλο στον αέρα για να αποτρέψει τους επιτιθέμενούς του.

Στο στόχαστρο κάποιου Ο Νίνο Ζουριάσβιλι προσέκρουσε επίσης στην αυξανόμενη πολιτική απειλή.

Ο ιδρυτής του ερευνητικού πρακτορείου Studio Monitor, ενός από τα μέσα που αντιμετωπίζουν το σήμα του ξένου πράκτορα, ο Ζουριάσβιλι έλαβε κλήση την περασμένη εβδομάδα από άγνωστο αριθμό. Η φωνή στην άλλη άκρη της γραμμής την προσέβαλε λόγω της αντίθεσής της στο νομοσχέδιο. Δεκάδες άλλοι διαδηλωτές και εξέχοντες ακτιβιστές λένε ότι έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες απειλές.

Λίγες μέρες αργότερα, όταν η Zuriashvili έφτασε στο γραφείο της, την υποδέχτηκαν δεκάδες φυλλάδια που έφεραν το πρόσωπό της κολλημένο στους τοίχους έξω, κατηγορώντας την ότι ήταν «πράκτορας που πουλήθηκε για χρήματα» και αποκαλώντας το ερευνητικό κέντρο «αντι-γεωργιανικό πρακτορείο». .»

«Αυτό ήταν ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα. Αυτό σήμαινε ότι ήμουν στο στόχαστρο κάποιου», είπε στο POLITICO.

Βρήκε παρόμοιες αφίσες κοντά στο σπίτι της. Το αυτοκίνητό της επίσης βανδαλίστηκε, βάφτηκε με σπρέι με πέη και γκράφιτι που την αποκαλούσαν «πράκτορα που πουλήθηκε για χρήματα».

«Απλώς με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι είχα δίκιο από τότε», είπε. «Η κυβέρνηση δημιουργεί ομάδες για να μας καταπιέζουν. Ξυπνάμε στη Ρωσία. Θα πολεμήσουμε αυτόν τον πόλεμο μέχρι το τέλος. Η Γεωργία δεν θα γίνει Ρωσία».

Ο Dimitri Chikovani, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα αγνώστων αντρών κοντά στο σπίτι του στις 8 Μαΐου — το ίδιο βράδυ με την επίθεση στην Gia Japaridze. Πλάνα CCTV δείχνουν πέντε άνδρες να τον χτυπούν ανελέητα καθώς βγαίνει από το αυτοκίνητό του. Κατέληξε στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο και το σώμα.

Ο Τσικοβάνι κατηγόρησε το κυβερνών Γεωργιανό Όνειρο και τον αινιγματικό ολιγάρχη που ίδρυσε το κόμμα και τώρα υπηρετεί ως επίτιμος πρόεδρός του, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι.

«Οι δράστες και το υπουργείο Εσωτερικών υπηρετούν τον ίδιο άρχοντα», είπε, προσθέτοντας ότι παρά την έναρξη επίσημης έρευνας, ήταν βέβαιος ότι η αστυνομία δεν θα λάβει στα σοβαρά την υπόθεσή του.

Βάση δεδομένων Georgian Dream

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο δεν δείχνει σημάδια προσπάθειας να μειώσει τις εντάσεις.

Παίζοντας με τους συντηρητικούς υποστηρικτές και απομακρύνοντας την κριτική από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, το κόμμα λέει ότι ο νέος νόμος είναι απαραίτητος για να σταματήσει η ξένη επιρροή να υπονομεύει τις παραδοσιακές αξίες.

«Αν υποκύψουμε σε αυτές τις ξένες οδηγίες σοβιετικού τύπου, στο μέλλον θα μας απαιτήσουν εξίσου επιτυχώς να απορρίψουμε νόμους για τις οικογενειακές αξίες και την προστασία των ανηλίκων, να υιοθετήσουμε γάμους του ίδιου φύλου, να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Irakli Kobakhidze. την Δευτέρα.

Όσον αφορά τους ξυλοδαρμούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ράτι Μπρεγκάντζε ισχυρίστηκε ότι οι ίδιοι οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ ήταν υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον των υποστηρικτών τους. «Αν κάποιος επωφελείται από ένα τέτοιο χάος, αυτοί είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτούς τους διαδηλωτές», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Shalva Papuashvili απείλησε να πατάξει τους διαδηλωτές – ανακοινώνοντας σχέδια για τη δημιουργία βάσης δεδομένων με όσους λέει ότι «εμπλέκονται σε βία, παράνομες δραστηριότητες, εκφοβισμό και εκβιασμό ή εγκρίνουν τέτοια συμπεριφορά».

Η βάση δεδομένων θα δημοσιευόταν στο διαδίκτυο για να κατονομάσει και να ντροπιάσει όσους κατηγορούνται για παραβάσεις. Οι επικριτές το βλέπουν ως μια ακόμη κίνηση για την απαξίωση των αντιπάλων της κυβέρνησης.

Το Georgian Dream δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό.

Την Τρίτη, καθώς το γεωργιανό κοινοβούλιο ψήφισε με 84-30 υπέρ του νομοσχεδίου, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το νομοθετικό σώμα στο κέντρο της Τιφλίδας για να καταπνίξουν τις διαδικασίες με μια χορωδία από σφυρίχτρες και χτυπήματα κατσαρόλες και τηγάνια. Η αστυνομία διέλυσε τα πλήθη με κανόνια νερού και ηχητικό όπλο. Οι αρχές συνέλαβαν δεκάδες, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και έχουν κατηγορηθεί για ξυλοδαρμό κρατουμένων.

Στην άκρη της συγκέντρωσης, αρκετοί μαυροφορεμένοι άνδρες, φορώντας μάσκες, καταδίωξαν δημοσιογράφους και περαστικούς, φωτογραφίζοντας τους παρόντες σε μια προφανή προσπάθεια να τους εκφοβίσουν. Ζητούμενοι από το POLITICO να ταυτιστούν και να εξηγήσουν την πλευρά τους στη συζήτηση, παρέμειναν σιωπηλοί και συνέχισαν να φωτογραφίζουν τους παρευρισκόμενους.

Το Γεωργιανό Όνειρο έχει προειδοποιηθεί από τους εταίρους του στις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι η έγκριση του νομοσχεδίου θα βλάψει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Γεωργίας.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζιμ Ο’ Μπράιεν προειδοποίησε για πιθανές κυρώσεις μετά την ψηφοφορία της Τρίτης.

«Εάν ο νόμος προχωρήσει, εκτός συμμόρφωσης με τα πρότυπα της ΕΕ, και υπάρξει υπονόμευση της δημοκρατίας εδώ, και υπάρξει βία κατά ειρηνικών διαδηλωτών, τότε θα δούμε περιορισμούς που προέρχονται από τις ΗΠΑ. Αυτοί τείνουν να είναι οικονομικοί και ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τα άτομα υπεύθυνοι για αυτές τις ενέργειες και τις οικογένειές τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments