Διεθνή

Το Brexit και ο Τραμπ έφεραν κοντά τη Βρετανία και την Ιαπωνία

Το Brexit και ο Τραμπ έφεραν κοντά τη Βρετανία και την Ιαπωνία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Δύο νησιωτικά έθνη που κάνουν κράτηση για την ευρασιατική ήπειρο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη απειλή από γειτονικές απολυταρχίες.

Η εστίασή της εκτός ΕΕ και η Ιαπωνία εντείνεται προς τα δικά της συμφέροντα — ενώ η υποστήριξη από την Ουάσιγκτον είναι υπό αμφισβήτηση. Εάν και οι δύο εξαρτώνται λιγότερο από τον κύριο πυλώνα τους, και οι δύο πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά και να διαφοροποιήσουν τους συνεργάτες τους».

Αυτή η νέα σχέση έχει αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ζεστά λόγια.

Από το 2016 – το κομβικό έτος κατά το οποίο η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit και ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ – το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία έχουν ενημερώσει τη διμερή εμπορική τους συμφωνία, έχουν υπογράψει πολυάριθμες συμφωνίες ένοπλων δυνάμεων και δίνουν τα χέρια σε κοινά έργα για την εξασφάλιση κρίσιμων ορυκτών και ημιαγωγών. Η Ιαπωνία βοήθησε να τραβήξει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα ισχυρό εμπορικό μπλοκ του Ειρηνικού, τη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Συνεργασία Trans-Pacific, ενώ η Βρετανία βοήθησε την Ιαπωνία να ενταχθεί σε ένα σημαντικό πρόγραμμα αμυντικής ανάπτυξης με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, γνωστό ως AUKUS.

«Η γεωπολιτική επιστρέφει τόσο για την πολιτική μας όσο και για την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ένας ιαπωνικός κυβερνητικός αξιωματούχος, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει με ειλικρίνεια. «Η Ιαπωνία πρέπει να διαφοροποιήσει τους εταίρους της», πρόσθεσε ένας δεύτερος αξιωματούχος, μιλώντας επίσης ανώνυμα. «Και το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε το Brexit και πρέπει να αναπτύξει εταίρους εκτός Ευρώπης».

Αλλά υπάρχει ξεκάθαρα ένα όριο στο πόσο μακριά η βρετανική και η ιαπωνική ισχύς θα μπορούσε ποτέ να καλύψει τα στρατιωτικά κενά που θα μπορούσε να αφήσει μια πιο νησιωτική ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει τη νέα οικονομική δύναμη της Κίνας.

Και υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν μια αλλαγή κυβέρνησης στο Λονδίνο θα μπορούσε να στρέψει τη βρετανική εστίαση πίσω στην Ευρώπη.

Η παγκόσμια Βρετανία έγινε πραγματικότητα Μετά την ψηφοφορία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016, οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου γνώριζαν ότι υπήρχε μια τοξική αφήγηση δημοσίων σχέσεων για να αντιμετωπίσουν.

Οι επικριτές του Brexit είχαν περιγράψει τους υποστηρικτές του ως «μικρούς Άγγλους» που απεγνωσμένα θα αποσυρθούν σε έναν ασφαλή χώρο κατά της παγκοσμιοποίησης, οδηγούμενοι από ξενοφοβία και αυταπάτες μεγαλείου.

Αλλά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πρόθυμη να αποδείξει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ δεν ισοδυναμούσε με ψήφο για αποχώρηση από τον κόσμο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο cheerleader του Brexit που έγινε πρωθυπουργός το 2019, προσέλαβε έναν ακαδημαϊκό ονόματι John Bew για να λύσει το πρόβλημα. Ο Bew είχε προωθήσει τον όρο «Παγκόσμια Βρετανία» και τώρα είχε αναλάβει να καθορίσει πώς θα έπρεπε να είναι στην πραγματικότητα ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός Ευρώπης.

Ο Bew συμφώνησε με πολλούς στρατηγούς ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας στο μέλλον, με πολυάριθμες αναπτυσσόμενες οικονομίες και σημαντικούς εμπορικούς δρόμους, όλοι αντιμετωπίζουν οικονομική και στρατιωτική πίεση από την ανερχόμενη Κίνα. Σύμμαχοι όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία φοβόταν όλο και περισσότερο για την αύξηση των εντάσεων και ήθελαν υποστήριξη.

Η Ολοκληρωμένη Επιθεώρηση του Bew και το κεντρικό θέμα της «κλίσης» προς τον Ινδο-Ειρηνικό, που περιελάμβανε την ενίσχυση των σχέσεων ασφάλειας και εμπορίου στην περιοχή, ήταν η πρώτη προσπάθεια να τεθεί η «Παγκόσμια Βρετανία» σε επίσημη κυβερνητική θέση. Η ανασκόπηση ενημερώθηκε το 2023 για να γίνει ακόμα πιο σκληρή σχετικά με την αντιληπτή απειλή από την Κίνα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Βρετανία άνοιξε περισσότερες πρεσβείες στην Ασία, έστειλε περισσότερους διπλωμάτες και ρίχτηκε σε διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, την άμυνα και άλλες μορφές συνεργασίας. Η Ιαπωνία δεν θα μπορούσε να είναι πιο χαρούμενη.

Η κάρτα Τραμπ

Η «κλίση» της ίδιας της Ιαπωνίας είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ξεκίνησε ένα ταξίδι δυτικά.

Ο Άμπε, όπως και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, είχε συγκλονιστεί νωρίτερα εκείνο τον μήνα βλέποντας τον Ντόναλντ Τραμπ, τον βομβιστικό και απρόβλεπτο επιχειρηματία, να εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Ιαπωνία βασιζόταν στην αμερικανική προστασία για την επιβίωσή της από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ουάσιγκτον την ανάγκασε να αποστρατικοποιηθεί. Αλλά εδώ ήταν ο Τραμπ που κήρυττε τον απομονωτισμό του «Πρώτα η Αμερική» και ορκιζόταν να μην εμπλακεί σε περαιτέρω ξένους πολέμους. Ο πρώην τηλεοπτικός αστέρας ήταν έντονα για τον κινεζικό σκεπτικισμό, αλλά λιγότερο για να βοηθήσει άλλους να αντιμετωπίσουν τις πιθανές συνέπειες.

Ο Άμπε επρόκειτο να επισκεφθεί τη Νότια Αμερική σε ένα από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι, αλλά ζήτησε από τους βοηθούς να προσθέσουν μια στάση στη Νέα Υόρκη στη διαδρομή. «Είπε, «ας πάμε να δούμε τον κ. Τραμπ», θυμάται ο Nobukatsu Kanehara, βοηθός γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου του Abe εκείνη την εποχή.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ήθελε να κοιτάξει τον Τραμπ στα μάτια και να υποστηρίξει την υποστήριξή του.

Το ζευγάρι συναντήθηκε, όπως ήταν φυσικό, στον Πύργο Τραμπ, ο Άμπε πήρε το δώρο ένα μπαστούνι γκολφ και έλαβε σε αντάλλαγμα ένα μπλουζάκι γκολφ. «Ήταν ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που συνάντησε τον κ. Τραμπ», είπε ο σιωπηλός Κανεχάρα. “Κύριος. Ο Τραμπ ήταν λίγο απομονωμένος αμέσως μετά την εκλογή του ως πρόεδρος. Έτσι ο κ. Τραμπ σκέφτηκε — «αυτός είναι ένας τύπος που μπορώ να εμπιστευτώ».

Το ζευγάρι διατήρησε στενή επαφή και έγιναν φίλοι του γκολφ, με τον Άμπε να κρατά τον Τραμπ στο πλευρό του καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. «Ήταν πραγματικά κοντά», θυμάται ο Kanehara.

Αλλά ο Άμπε ήξερε ότι ο νέος του φίλος θα μπορούσε να είναι απρόβλεπτος. Η Ιαπωνία «έγινε πολύ πιο ρεαλιστική» σχετικά με το εάν η Ουάσιγκτον θα έρχονταν να τη σώσει εάν χρειαζόταν, δήλωσε ο Yuichi Hosoya, διευθυντής ερευνών Ασίας-Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο Keio.

Αυτή η θεμελιώδης αλλαγή στην προοπτική έθεσε τους ενισχυτές πυραύλων υπό την επανεμφάνιση της Ιαπωνίας ως στρατιωτικής δύναμης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments