Διεθνή

WSJ: Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα αξίας ενός δισ. στο Ισραήλ

WSJ: Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα αξίας ενός δισ. στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις Μπάιντεν για «πάγωμα» της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας λόγω της επιχείρησης στη Ράφα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ειδοποίησε το Κογκρέσο πως σκοπεύει να προχωρήσει στην παράδοση όπλων και πυρομαχικών αξίας ενός δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του περιεχομένου του φακέλου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η απόφαση δείχνει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει αποφασισμένος να διοχετεύσει όπλα στο Ισραήλ, παρά το «πάγωμα» της αποστολής βομβών 2.000 κιλών την περασμένη εβδομάδα.

Η απόφαση έρχεται επίσης, παρά την απειλή, τις προηγούμενες ημέρες, από τον πρόεδρο Μπάιντεν να «φρενάρει» την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στον πιο στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή εξαιτίας της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης Ράφα.

Φαίνεται, συνεπώς, πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται –στην παρούσα φάση– να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση με το Ισραήλ.

Η παράδοση των όπλων και των πυρομαχικών υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, σημείωσε αξιωματούχος. Πηγή στο αμερικανικό Κοινοβούλιο ανέφερε πως πρόκειται για υλικό αξίας ενός και πλέον δισ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, μεταξύ άλλων, τα πυρομαχικά θα περιλαμβάνουν οβίδες για πυροβόλα αρμάτων μάχης, αξίας 700 εκατ. δολ., και στρατιωτικά οχήματα, αξίας άλλων 500 εκατ. δολ.

Δεν υπήρξε άμεση φορά στη χρονική στιγμή κατά την οποία θα αποσταλούν τα όπλα.

Προχθές, Δευτέρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν διαβεβαίωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ θα συνεχιστούν, στο πλαίσιο πακέτου αξίας 26 δισ. δολ. που ενέκρινε τον περασμένο μήνα το Κογκρέσο, παρότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβολή των παραδόσεων 1.800 βομβών των 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών των 500 λιβρών (226 κιλών).

Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων σχεδίαζαν αυτή την εβδομάδα να προωθήσουν νομοσχέδιο που θα επέβαλε την παράδοση επιθετικών όπλων στο Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε την Τρίτη, ανακοινώνοντας ότι ο Μπάιντεν θα ασκούσε βέτο στο νομοσχέδιο εάν αυτό περνούσε από το Κογκρέσο, κάτι απίθανο στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία.

Η αταλάντευτη υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου πλέον έχει μετατραπεί σε πρόβλημα για τον Δημοκρατικό υποψήφιο που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς επικρίνεται έντονα ιδίως από μερίδα υποστηρικτών της παράταξής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments