Nέα της αγοράς

Τι είπε ο Καραβίας για τα μερίσματα, η Ευρ. Εισαγγελία, ο ΑΔΜΗΕ και η Αριάδνη

Τι είπε ο Καραβίας για τα μερίσματα, η Ευρ. Εισαγγελία, ο ΑΔΜΗΕ και η Αριάδνη

Πηγή Φωτογραφίας: Ο Φ. Καραβίας ©Eurokinissi

Πώς απάντησε ο CEO της Eurobank στην κριτική για την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών, η δικαστική αναμέτρηση Καρώνη - JPMorgan, η έρευνα για ευρωπαϊκά κονδύλια, οι μνηστήρες για την Αριάδνη και ο αποχαιρετισμός από τον Τσαμάζ.

«Υγιές τραπεζικό σύστημα είναι ένα κερδοφόρο τραπεζικό σύστημα». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας χθες στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, απαντώντας έμμεσα στην κριτική που συχνά – πυκνά διατυπώνεται για την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών. «Μη ξεχνάμε ότι δεν είναι πολύ μακριά η περίοδος των μεγάλων ζημιών. Μόλις τη 2ετία 2020-21, κατά τη διαδικασία εξυγίανσης, οι τράπεζες κατέγραψαν μεγάλες ζημίες, σωρευτικά της τάξης των 6.5 δισ. ευρώ», τόνισε. Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών των τραπεζών μένει στην οικονομία καθώς πηγαίνει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης τον τραπεζών, αφού τα μερίσματα «δεν θα ξεπερνούν το 30% της κερδοφορίας του 2023». Και υπενθύμισε τα ατελείωτα πέτρινα χρόνια των μετόχων των τραπεζών: «Τα μερίσματα αναμένουμε να δοθούν εφέτος στους μετόχους, για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια, γεγονός που αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση της εξομάλυνσης».

Οι μνηστήρες για την Αριάδνη

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη διεκδίκηση του 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη, η οποία θα υλοποιήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης. Ο ανταγωνισμός στην τελική φάση δεν φαίνεται ότι θα είναι έντονος, αφού έχουν μείνει στην τελική ευθεία μόνο δύο διεκδικητές: η κοινοπραξία της Φαέθων (όμιλος Κοπελούζου) με τη γαλλική επενδυτική εταιρεία Meridiam και ο κινεζικός κολοσσός State Grid, ήδη μέτοχος του ΑΔΜΗΕ με 24%. Μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει από τη διεκδίκηση η Macquarie, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ιταλικός ΑΔΜΗΕ, η TERNA. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο όρος του διαγωνισμού που προκάλεσε τις αποχωρήσεις είναι αυτός που επιβάλλει στον επενδυτή του 20% να έχει παθητικό ρόλο, δηλαδή να μη συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων στη γενική συνέλευση (το 20%, με βάση τη νομοθεσία, θα ήταν αρκετό για να δώσει στον επενδυτή σημαντική επιρροή στις αποφάσεις). Οι υποψήφιο θα πρέπει να υποβάλουν τις οικονομικές τους προσφορές ως τις 21 Ιουνίου και τότε θα μάθουμε πώς αποτίμησαν την αξία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ ως μιας καθαρά παθητικής επένδυσης.

— Όσον αφορά τη γεωπολιτική διάσταση της υπόθεσης, σε μια εποχή «δύσκολων» σχέσεων Ευρώπης – Κίνας, έχει ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο, ότι οι Κινέζοι της State Grid επιμένουν να δίνουν το «παρών» στη διεκδίκηση ενός ενεργειακού δικτύου στρατηγικής σημασίας. Όπως χαρακτηριστικά έγραφε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ανακοίνωσή του πριν μερικούς μήνες, «η προστασία κρίσιμων υποδομών, όπως λιμάνια, ενεργειακά δίκτυα, και ψηφιακά δίκτυα είναι κρίσιμης σημασίας για να την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ε.Ε. έναντι των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα»…

Καρώνης vs JPMorgan

Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της πιο κρίσιμης δικαστικής απόφασης στη ζωή του Χάρη Καρώνη έχει αρχίσει. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Λονδίνου, όπου αντιπαρατίθενται η JPMorgan με τη WeRealize του Χ. Καρώνη και, ακολούθως, τον λόγο θα έχει η δικαστής Κλερ Μόλντερ για να εκδώσει την ετυμηγορία της. Τα επιχειρήματα που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές είναι λίγο – πολύ γνωστά: Η JPMorgan λέει ότι πρέπει να της επιτραπεί να ασκήσει το call option για να αγοράσει μετοχές της Viva με την αποτίμηση που δίνει σήμερα ανεξάρτητος οίκος. Επικαλείται την αρχική συμφωνία, που έλεγε ότι αν περάσουν τέσσερις περίοδοι άσκησης του call option, κάτι που θα γίνει αυτόν τον Ιούλιο, τότε δεν υπάρχει ο περιορισμός για ελάχιστη αποτίμηση της εταιρείας στα 5 δισ. ευρώ. Τα επιχειρήματα της πλευράς Καρώνη είναι πολύ πιο σύνθετα: Υποστηρίζει ότι η αμερικανική τράπεζα προσπαθεί να υποτιμήσει την αξία της Viva Wallet, χρησιμοποιώντας αμερικανική νομοθεσία (Κανονισμός K), η οποία δεν επιτρέπει στη Viva να δραστηριοποιηθεί στην αμερικανική αγορά, εάν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της JPMorgan. Αν η Viva Wallet βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εταιρείας του Χ. Καρώνη, θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί στις ΗΠΑ, άρα θα έχει μεγαλύτερη αξία, σύμφωνα με αυτή τη νομική γραμμή. Η απόφαση σίγουρα θα εκδοθεί πριν τον Ιούλιο, δηλαδή πριν εκπνεύσει η προθεσμία άσκησης του call option.

— Πριν έλθει η ώρα της ετυμηγορίας, αξίζει μια αναφορά στον λογαριασμό των δικηγορικών εξόδων. Ο κορυφαίος δικηγορικός οίκος Freshfields, που εκπροσωπεί την JPMorgan, χρεώνει έως και 1.495 λίρες την ώρα (χωρίς τον ΦΠΑ). Η JPMorgan απασχολεί σε αυτή την υπόθεση δύο εταίρους και πέντε δικηγόρους του οίκου. Αντίστοιχα, η πλευρά Καρώνη εκπροσωπείται από έναν εταίρο της γνωστής δικηγορικής εταιρείας Quinn Emanuel και από έξι δικηγόρους. Ο συνολικός λογαριασμός των δικηγορικών εξόδων θα είναι αρκετά εκατομμύρια λίρες. Για την JPMorgan αυτά μπορεί να είναι… ψιλά, αλλά για τον ιδρυτή της Viva το κόστος αυτής της νομικής περιπέτειας δεν θα είναι αμελητέο. Αλλά θα είναι, βεβαίως, ασύγκριτα πιο βαρύ αν χάσει αυτή τη δίκη…

Το ΥΠΟΙΚ και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Για ένα θέμα που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις ερωτήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Στη συνέντευξη Τύπου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έγινε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί πρόσφατα περί έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για καταχρηστικές πρακτικές σε διαγωνισμούς για έργα πληροφορικής που χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο «τσάρος» των δημοσίων επενδύσεων απάντησε ότι το υπουργείο δεν έχει σχετική ενημέρωση, αλλά πάντως δήλωσε ετοιμότητα συνεργασίας σε έρευνα.

— Φαίνεται παράξενο να μην έχει ως τώρα ενημερωθεί αρμοδίως το υπουργείο που διαχειρίζεται τα κονδύλια, όμως είναι αλήθεια. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας διενεργείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ελέγχει τι ακριβώς έχει συμβεί στους διαγωνισμούς και αν έχει παραβιαστεί η νομοθεσία, εθνική και κοινοτική, για τον ανταγωνισμό. Έτσι, η έρευνα κινείται πολύ μακριά από το πεδίο ευθύνης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη διοργάνωση των επίμαχων διαγωνισμών.

Ο αποχαιρετισμός από Μ. Τσαμάζ

Αποχαιρετισμός στα όπλα από τον Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι του ΟΤΕ αποχωρεί τον Ιούνιο, δίνοντας τη θέση του στον Κώστα Νεμπή. Η χθεσινή ενημέρωση στους αναλυτές ήταν η τελευταία του μετά από 54 παρουσιάσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Σε ένα μίνι απολογισμό του έργου του στα 14 χρόνια που ήταν επικεφαλής του ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε πως οι δαπάνες για το προσωπικό μειώθηκαν κατά 50%, η εταιρεία μοίρασε στους μετόχους 3 δισ. ευρώ από μερίσματα και προγράμματα επαναγοράς μετοχών, ενώ η κεφαλαιοποίηση του οργανισμού διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 6 δισ. ευρώ. Ο κ. Τσαμάζ δεν συνταξιοδοτείται, πάντως, και σχετικά σύντομα θα μάθουμε νέα για τη νέα επαγγελματική του στέγη.

Δεν «τραβάνε» οι ψηφιακές επενδύσεις

Οι επενδύσεις ψηφιακής μετάβασης που προωθούνται με φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν γίνει πηγή πονοκεφάλων για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο συνολικό «πακέτο» δανείων που θα χορηγηθούν πρέπει τουλάχιστον 21% να κατευθυνθούν σε επενδύσεις για την ψηφιακή μετάβαση. Κάθε φορά που πρόκειται να γίνει μια νέα εκταμίευση δανείων, πρέπει να διαπιστώνεται ότι έχει τηρηθεί η ποσόστωση του 21%, αλλιώς η εκταμίευση δεν προχωράει. Όπως έλεγαν χθες ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Παπαθανάσης, δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα από τον ιδιωτικό τομέα για δάνεια στο σκέλος των ψηφιακών επενδύσεων. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ένας δύσκολος αγώνας δρόμου η κάλυψη του 21%, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει συνολικά το πρόγραμμα των φθηνών δανείων.

Δέκα εντολές

Στο πνεύμα των άγιων ημερών που πέρασαν, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, επέλεξε χθες να παρομοιάσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη ανάπτυξη με τις δέκα εντολές. Μιλώντας σε ημερίδα του ΚΑΠΕ για την ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία, ο κ. Αϊβαλιώτης ήθελε να δώσει ένα στίγμα για το πώς λειτουργούν – ή δεν λειτουργούν – οι εντολές των Βρυξελλών παρά τις οδηγίες που δίνονται σε όλους. «Οι οδηγίες, και το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα), που κινείται βάσει των οδηγιών, είναι σαν τις δέκα εντολές, όπως το ου ψευδομαρτυρήσεις, ου μοιχεύσεις, ου φονεύσεις. Δηλαδή, είναι πράγματα που γίνονται συνέχεια», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Μπλίνκερ ροκάρει

Χθες το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε ξαφνικά στο Κίεβο και διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι σύντομα θα φτάσουν στην Ουκρανία τα όπλα που στέλνει η Ουάσιγκτον. Το βράδυ, όμως, ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό και ασυνήθιστο για το αξίωμά του: σε ένα κλαμπ του Κιέβου έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε μαζί με μια μπάντα Ουκρανών μουσικών. Μάλιστα, το τραγούδι που επέλεξε να παίξει ήταν το “Keep on rockin’ in the free world” του Νιλ Γιάνγκ. Θα έλεγε κανείς ότι το τραγούδι είχε μηνύματα προς το Κρεμλίνο, γιατί είχε γραφτεί το 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η αντίσταση της Anglo American

Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αποφύγεις μία επιθετική εξαγορά. Στην περίπτωση, όμως, της Anglo American -η οποία έχει δεχθεί δύο προτάσεις από τη βασική της αντίπαλο BHP Billiton, με την τελευταία να φθάνει στο επίπεδο των 43 δισ. δολαρίων- ο τρόπος που προσπαθεί να προστατευθεί είναι, μάλλον, αρκετά πρωτότυπος. Η εταιρεία -«ηλικίας» άνω του ενός αιώνα- ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις αγορές διαμαντιών, πλατίνας και άνθρακα, προχωρώντας σε πώληση των αντίστοιχων μονάδων και από τούδε και στο εξής θα επικεντρωθεί στο «χρυσό» προϊόν που λέγεται χαλκός. Με αυτόν τον τρόπο, ικανοποιεί και τους μετόχους που εδώ και αρκετούς μήνες ζητούσαν από τη διοίκηση να εξέλθει των μη κερδοφόρων μονάδων. Μένει τώρα να αποδειχθεί εάν τελικά αυτή η επιλογή θα είναι αρκετή για να την προστατέψει…

Το χρήμα φέρνει… μοναξιά

Το μεγάλο ερώτημα, εάν το χρήμα φέρνει την ευτυχία, τελικά βρήκε την απάντησή του, η οποία είναι αρνητική. Όπως υποστηρίζει ο Π. Χόικμεγιερ, ψυχοθεραπευτής που αναλαμβάνει μόνο πλούσιους πελάτες, μιλώντας στο CNBC, όσοι έχουν μεγάλο πλούτο βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλα προβλήματα. Μεταξύ αυτών, πρώτο είναι η απομόνωση, ακολουθεί η κατάθλιψη και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν έως και την παράνοια. Μάλιστα, τονίζει ότι το 1% της υφηλίου, όπως χαρακτηρίζονται οι πάμπλουτοι, ζει αρκετά απομονωμένο, ενώ βιώνει τον συνεχή φόβο ότι οι άλλοι τους θέλουν για τα λεφτά τους και όχι γιατί είναι πραγματικά ενδιαφέροντες ως προσωπικότητες. Μάλιστα ο ψυχοθεραπευτής προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και τονίζει ότι έχει ασθενείς που θεωρούν τους εαυτούς τους απλά ως «αντικείμενα προς εκμετάλλευση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments