Podcasts | Pagenews Politics #32

Πέτσας: Προσωπικός θρίαμβος Μητσοτάκη η συνάντηση με Ερντογάν

Γιατί οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν αριστοτεχνικά δομημένες

15.05.2024 | 13:08

Listen On:

Πέτσας: Προσωπικός θρίαμβος Μητσοτάκη η συνάντηση με Ερντογάν

Γιατί οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν αριστοτεχνικά δομημένες

Με άκρως θετικό τρόπο αναφέρεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Πιο ειδικά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος αποτιμά θετικά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, βρίσκει άκαιρη την επίσκεψη του Έντι Ράμα στη χώρα μας και εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει τον εκλογικό στόχο του 33% στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, ο κ. Πέτσας τονίζει: «Αν έβαζα έναν τίτλο, θα έλεγα ότι είναι ένας προσωπικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν αριστοτεχνικά δομημένες.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η Μονή της Χώρας είναι τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προσβάσιμο σε όλους. Άρα, δεν μπορεί να μετατραπεί σε τζαμί. Και αυτό το στοιχείο το έθεσε ο πρωθυπουργός ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Ένα άλλο στοιχείο αφορά τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης. Και ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα υπέρ της μειονότητας. Τρίτο στοιχείο είναι πως η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Και ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Διαφωνίες υπήρξαν, ορισμένες εκφράστηκαν on air, αλλά με σαφήνεια και με νηφαλιότητα.

Παράλληλα, υπήρξε πρόοδος στη λεγόμενη «θετική ατζέντα». Πρόκειται για θετικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν το δρόμο μιας νηνεμίας στις διμερείς σχέσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα. Και είναι θετικό που δεν υπήρξαν πρόσθετες τριβές όσον αφορά τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο Πέλαγος. Αν η τουρκική πλευρά ήθελε να «σηκώσει» το θέμα, θα το είχε πράξει.

Άρα, λοιπόν, κρατώ από την επίσκεψη την αίγλη, την αυτοπεποίθηση, το ευρωπαϊκό προφίλ που ανέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και κρατώ επίσης τη θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη διαμόρφωση ενός εδάφους θετικού για την τόνωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος χώρας».

Ερωτηθείς, εν συνεχεία, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ, απαντά πως «είναι καταρχάς εκτός τόπου και χρόνου οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το θέμα. Είναι δυνατόν να είναι επισπεύδουσα η Ελλάδα να κυρώσει μνημόνια, που συνδέονται με μια συμφωνία, την οποία καταπατά και την παραβιάζει κατάφωρα η νεοκλεγείσα πρόεδρος της γειτονικής χώρας; Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από τα κομματικά συμφέροντα. Η κίνηση της προέδρου δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα. Η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την πορεία της χώρας αυτής στην ενταξιακή διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Περιμένω να δούμε πώς θα κινηθεί και η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας».

Αναφερθείς στην πρόσφατη επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα, ο κύριος Πέτσας εκτιμά πως «ενισχύεται η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ένας εκλεγμένος δήμαρχος δεν μπόρεσε να ορκιστεί, κατά παραβίαση της αρχής του κράτους δικαίου. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε καμιά φοβική στάση απέναντι σε ξένους ηγέτες. Άλλωστε, και εμείς επισκεπτόμαστε τις χώρες, στις οποίες υπάρχουν Έλληνες της διασποράς. Ήταν άστοχη και άκαιρη η επίσκεψη του Έντι Ράμα».

Σε σχέση με την τοξικότητα που καταγράφεται στην προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζει πως «είναι μια αρνητική εξέλιξη. Όταν ο Κασσελάκης έχει ένδεια επιχειρημάτων, καταφεύγει στην τοξικότητα και τις ύβρεις. Προβαίνει σε αναρτήσεις, οι οποίες βρίθουν λαθών και ανακριβειών. Η ρητορική του κ. Κασσελάκη είναι περασμένων δεκαετιών. Αυτό που κάνει μοιάζει με Μαυρογιαλούρους, και όχι με σύγχρονους πολιτικούς. Πρόκειται για μια αυτοπροβολή. Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει στέρεες ιδεολογικές αρχές».

Τέλος, αναφερόμενος στον εκλογικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος σημειώνει πως «ο πήχης του 33% είναι ένας υψηλός πήχης. Να θυμίσω ενδεικτικά πως το βράδυ που το ΠΑΣΟΚ πήρε 48% στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, πήρε 40% στις ευρωεκλογές. Εμείς πήραμε 33% το 2019 για τις ευρωεκλογές και φτάσαμε αισθητά υψηλότερα στις εθνικές εκλογές λίγο καιρό μετά. Για να μπορέσει να συσπειρώσει τη βάση της, η ΝΔ πρέπει να μιλήσει για τα πιο σοβαρά προβλήματα των Ελλήνων, όπως είναι η ακρίβεια. Και μιλάμε με ειλικρίνεια για τα προβλήματα αυτά. Έως τώρα, δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική πειστική πρόταση εν όψει και των ευρωεκλογών. Και σε ό,τι αφορά το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός έδωσε ορθά την ελευθερία στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση για ένα θέμα αξιακό», καταλήγει ο κ. Στέλιος Πέτσας.