Μακρόν: “Κολλημένος” στο 17% – Επιζητεί ντιμπέιτ με Λε Πεν
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Απογοητευτική για την κυβερνητική παράταξη της Γαλλίας είναι η ένατη δημοσκόπηση της OpinionWay-Vae Solis για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos» και του Radio Classique, η οποία δημοσιοποιήθηκε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες προτού στηθούν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές. Η επικοινωνιακή κινητοποίηση που επιχείρησε ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν για να ανεβάσει τα ποσοστά της λίστας της κυβερνητικής πλειοψηφίας Renaissance-Modem-Horizons, της οποίας ηγείται η ευρωβουλευτής Βαλερί Αγιέ, δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα καθώς η δημοσκοπική διαφορά με την Ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) διαμορφώνεται στις 13 ποσοστιαίες μονάδες.
«Σε αντίθεση με τη Βαλερί Αγιέ, ο επικεφαλής της λίστας της RN, Ζαν Μπαρντελά, έχει καταφέρει να ενσαρκώνει την οργή κατά του Εμανουέλ Μακρόν», σημειώνει στη «Les Echos» ο αντιπρόεδρος της OpinionWay Μπρουνό Ζανμπάρ. Αν και την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό του κόμματος της Μαρίν Λεπέν μειώθηκε δημοσκοπικά από το 31% στο 30%, η διαφορά με την παράταξη Renaissance-Modem-Horizons μοιάζει αγεφύρωτη, καθώς το ποσοστό της στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων παραμένει σταθερό στο 17%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Figaro», του τηλεοπτικού σταθμού LCI και του Sud Radio η εταιρεία Ifop-Fiducial, ανεβάζει το ποσοστό της Εθνικής Συσπείρωσης στο 32% των προθέσεων ψήφου των Γάλλων.
Η εκδήλωση για την Ευρώπη που διοργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη Σορβόνη και η πολυσυζητημένη συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Tribune du Dimanche» δεν κατάφερε να κινητοποιήσει ούτε τους ψηφοφόρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κατά τον δημοσκόπο Μπρουνό Ζανμπάρ. Στο κενό έπεσε επίσης η εντατικοποίηση του προεκλογικού αγώνα εκ μέρους του νεοδιορισμένου πρωθυπουργού του Μακρόν, του Γκαμπριέλ Ατάλ, που παρότι νεαρός και «άφθαρτος», φαίνεται πως δεν κάνει «κλικ» στο γαλλικό εκλογικό σώμα.
Της πετά το γάντι Μπροστά στο προεκλογικό αυτό τέλμα ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να προκαλέσει μια σύγκρουση κορυφής. Μια σύγκρουση αρχών και αξιών ουσιαστικά, που θα υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους το πραγματικό, αποκρουστικό πρόσωπο της ανελεύθερης, μισαλλόδοξης και εν τέλει αντικοινωνικής Ακροδεξιάς. Έτσι ο Γάλλος πρόεδρος πέταξε το γάντι στην ισχυρή προσωπικότητα του RN, στη Μαρίν Λεπέν, καλώντας την σε τηλεοπτική μονομαχία με κεντρικό θέμα την επερχόμενη πανευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση.
Η Λεπέν, ωστόσο, φαίνεται πως έχει πάρει το μάθημά της σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας. «Για να αποφύγει ένα πραγματικό φιάσκο, ο Μακρόν θέλει να προκαλέσει σε μονομαχία τη Λεπέν. Αλλά η ηγέτιδα της RN δεν θέλει να πέσει λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση σε μια τέτοια παγίδα, όπως είχε πέσει το 2017 και το 2022, όταν ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές και οι τηλεοπτικές αυτές κόντρες με τον Μακρόν είχαν αποβεί εις βάρος της», γράφει η «Le Monde».
Εν προκειμένω, η Μαρίν Λεπέν δέχθηκε να αναμετρηθεί τηλεοπτικά με τον πρόεδρο Μακρόν, αλλά… μετά τις Ευρωεκλογές. Την επόμενη εβδομάδα θα φανεί αν το εκλογικό σώμα έχει εκλάβει ως φυγομαχία τον ελιγμό της ακροδεξιάς πολιτικού.
Ριζοσπαστικοποίηση της Δεξιάς Η κυβερνητική πλειοψηφία βυθίζεται δημοσκοπικά, ενώ η Ακροδεξιά που επιδεικνύει μια εντυπωσιακή δημοσκοπική ανθεκτικότητα, διατηρεί τις δυνάμεις της και όλα δείχνουν ότι θα την (προ)τιμήσουν ένας στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους – ένας στους τρεις από όσους θα ψηφίσουν για την ακρίβεια, διότι πολλοί δυσαρεστημένοι από τη διακυβέρνηση Μακρόν αλλά και από την πορεία που ακολουθεί η ΕΕ, θα απόσχουν.
Η Ακροδεξιά της Λεπέν ουσιαστικά «έσβησε» από τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας την μετριοπαθή, γκωλική Δεξιά, την παράταξη που μόλις προ ολίγων ετών είχε αναδείξει πρόεδρο το Νικολά Σαρκοζί και στα τέλη του 20ού και τις αρχές του 21ου αιώνα τον Ζακ Σιράκ, μια προσωπικότητα που κυριάρχησε επί δεκαετίες καθώς υπήρξε και πρωθυπουργός που «συγκατοίκησε» στην εξουσία από τη δεκαετία του 1980 με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Στη δημοσκόπηση της OpinionWay-Vae Solis οι Ρεπουμπλικανοί συγκεντρώνουν ποσοστό μόλις 6%.
Πρέπει εδώ να υπογραμμιστεί το 8% που συγκεντρώνει δημοσκοπικά ένα άλλο ακροδεξιό, ξενοφοβικό και μεσαλλόδοξο κόμμα, η «Ανακατάκτηση» (Reconquête) του πρώην δημοσιογράφου Ερίκ Ζεμούρ, που είχε συγκεντρώσει το 7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022.
Αθροιστικά η Reconquête του Ζεμούρ και η RN της Λεπέν συγκεντρώνουν ποσοστό που προκαλεί τρόμο, καθώς πλησιάζει το 40%. Και φανερώνει βέβαια την αντιδημοκρατική εκτροπή και τη τη ριζοσπαστικοποίηση της γαλλικής Δεξιάς.
Η αναγέννηση των Σοσιαλιστών Αν όμως η Δεξιά στη Γαλλία ριζοσπαστικοποιείται και μετακινείται προς τα άκρα, η Αριστερά απο-ριζοσπαστικοποιείται και απομακρύνεται από αυτά. Μόλις 6% συγκεντρώνει δημοσκοπικά η «Ανυπότακτη Γαλλία», το κόμμα του ριζοσπάστη Ζαν-Λικ Μελανσόν που την περασμένη δεκαετία είχε αδιαμφισβήτητα διψήφια ποσοστά και κονταροχτυπιόταν με τους Κεντρώους του Μακρόν και με το κόμμα της Λεπέν.
Αντίθετα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που μετά τη λήξη της θητείας του Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ιλισίων καταποντίστηκε συγκεντρώνοντας στις εθνικές εκλογές ποσοστά λίγο υψηλότερα του 6% (σημειωτέον ότι η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό πήρε μόλις 1,75% στον πρώτο γύρο των προεδρικών του 2022), μοιάζει να αναγεννάται από τις στάχτες του.
Υπό την ηγεσία του Ραφαέλ Γκλικσμάν (από το 2019) το PS παίρνει διαρκώς τα πάνω του. Στην πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες Ευρωεκλογές συγκεντρώνει το 14% και έως πρότινος απειλούσε ακόμα και την παράταξη του Μακρόν για τη δεύτερη θέση. Η προοπτική αυτή για τους Σοσιαλιστές το τελευταίο διάστημα μάλλον απομακρύνεται σύμφωνα με τους δημοσκόπους. Ανεξάρτητα απ’ αυτό, η ουσία είναι ότι ο πρώην δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Γκλικσμάν κατάφερε να δώσει νέα ζωή στο κόμμα που ίδρυσαν το 1969 ο Φρανσουά Μιτεράν με τον Αλέν Σαβαρί, επαναφέροντας στο πολιτικό προσκήνιο τη γαλλική Σοσιαλδημοκρατία.
Όπως εξηγεί ο Μπρουνό Ζανμπάρ της OpinionWay, το PS αλιεύει ψηφοφόρους από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. «Ο Ραφαέλ Γκλικσμάν παίρνει το 12% όσων είχαν ψηφίσει τον Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών του 2022, το 34% όσων είχαν ψηφίσει τον Ζαν-Λικ Μελανσόν και το 26% όσων είχαν ψηφίσει τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντό», σημειώνει ο δημοσκόπος. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι (EELV) έχουν πέσει δημοσκοπικά επίσης στο 6%, μαζί με τους Ανυπότακτους και τους Ρεπουμπλικανούς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας