Πολιτική

Ελλάδα – Τουρκία: Από το “Μητσοτάκης γιοκ” στην επανεκκίνηση

Ελλάδα – Τουρκία: Από το “Μητσοτάκης γιοκ” στην επανεκκίνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Το “Μητσοτάκης γιοκ” μοιάζει πλέον πολύ μακρινό για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι στο πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού έχει βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή και κυρίως κάποιον που είναι συνεπής σε όσα συμφωνούν – βάζοντας, όμως, όλα τα μεγάλα προβλήματα στην άκρη. Ο Τούρκος Πρόεδρος χρειάστηκε αρκετό χρόνο και μερικούς διαμεσολαβητές (από ΗΠΑ και Γερμανία) για να διαβάσει σωστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να καταλήξει ότι, για την ώρα τουλάχιστον, μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του.

Μετά την επανεκλογή του, ο Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι θα έχει συζητήσεις με τον σημερινό πρωθυπουργό για το άμεσο μέλλον. Όχι μόνο έχει εκτιμήσει την ήρεμη συμπεριφορά του πρωθυπουργού, αλλά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει επαληθεύσει και την αξιοπιστία του. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες συμφωνίες έχουν κάνει είναι δεσμευτικές. “Τον Δεκέμβριο του 2023, ταξίδεψα στην Αθήνα όπου επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας. Εμπεδώσαμε αυτήν την κοινή κατανόηση μέσω της Διακήρυξης της Αθήνας, η οποία προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή η επίσκεψη χρησιμεύει ως απόδειξη της συμφωνίας μας, και εγώ τον ευχαριστώ ειλικρινά για την ειλικρίνειά του», δήλωσε προχθές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνοντας την πραγματική του πρόθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν χαρακτηρίζεται, βέβαια, εύκολα ως εθνικιστής ή υπερπατριώτης, παρά την έντονη εστίαση του κόμματός του στα εθνικά θέματα. Μάλιστα, πρεσβεύει τη συμφιλίωση με την Τουρκία, ακόμη και σε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις. Αυτή η στάση έχει προκαλέσει κριτική από το ίδιο το κόμμα του, καθώς ορισμένοι τη θεωρούν ως πολιτική κατευνασμού. Οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής εκφράζουν συχνά τη δυσαρέσκειά τους για την εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη, δηλώνοντας την προτίμησή τους για μια πιο δυναμική αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων.

Αναγνωρίζοντας τη συντριπτική κυριαρχία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνειδητοποιήσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα μετριοπαθές πολιτικό πρόσωπο, με το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί. Ο Μητσοτάκης λειτουργεί με διαφάνεια και προβλέψιμα, ευθυγραμμιζόμενος με τον δυτικό κόσμο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν γνωρίζει καλά την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του Μητσοτάκη. Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι με την προώθηση των βελτιωμένων σχέσεων, ο Μητσοτάκης νομιμοποιεί ακούσια τις φιλοδοξίες του Ερντογάν, αλλά για τον Μητσοτάκη, η προτεραιότητα σε μια πολιτική σταθερότητας είναι πρωταρχικής σημασίας, ακόμη κι αν απαιτεί θυσίες.

Κατά τα λοιπά, σημαντικά απρόοπτα στην  προχθεσινή συνάντηση δεν υπήρχαν και ήταν προφανές ότι είχε προηγηθεί λεπτομερής προετοιμασία και συνεννόηση για όσα ειπώθηκαν δημόσια, με τα συμφωνηθέντα να τηρούνται και από τις δύο πλευρές. Ο Ερντογάν μίλησε, όπως πράττει πάντοτε τελευταία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, με τον Μητσοτάκη να τον διορθώνει, επισημαίνοντάς του ότι ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάννης και ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ευημερεί, ενώ για πρώτη φορά δήλωσε ότι θα «ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments