Πολιτική

Οριστικό το ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν

Οριστικό το ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Οριστικό το ραντεβού Γεραπετρίτη

Η συνάντηση "κλείδωσε" για τον Ιούλιο.

Οι διαπιστωμένες διαφωνίες ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επιμέρους θέματα, επαναδιατυπώθηκαν στην Άγκυρα χωρίς όμως να βάλουν «κόφτη» ούτε στη δρομολόγηση νέων διμερών επαφών, αλλά ούτε και στη διάθεση για συνέχιση της υλοποίησης των συμφωνιών που απορρέουν από τη Θετική Ατζέντα, οι οποίες έχουν αποβεί αμοιβαία επωφελείς, ιδιαιτέρως σε τομείς όπως είναι το Μεταναστευτικό, ο τουρισμός, με το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα της τουρκικής βίζας εξπρές στα δέκα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου Πελάγους.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Θα αποφασίσουν για τις ημερομηνίες των επόμενων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εστιάζοντας σε τρία βασικά θέματα: συζήτηση για την πολιτική, οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασία για τη θετική ατζέντα. Αυτό πιθανότατα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας σε μια μεγάλη συνάντηση που ονομάζεται 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως το γεγονός θα γίνει πιθανότατα τον Νοέμβριο, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα γίνει πριν από το τέλος του χρόνου.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται να γίνει μια σύντομης διάρκειας ανταλλαγή απόψεων

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, και οι δύο χώρες ήταν ευχαριστημένες με το πόσο καλά συνεργάζονταν για τις συμφωνίες. Άρχισαν επίσης να σχεδιάζουν νέες συμφωνίες για τις οποίες θα εργαστούν στο μέλλον.

Και οι δύο πλευρές ήταν ικανοποιημένες από το νέο επιχειρηματικό – οικονομικό συμβούλιο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις εμπορικές συναλλαγές να αυξηθούν και να φθάσουν στα περίπου δέκα δισεκατομμύρια. Υπέγραψαν επίσης δύο συμφωνίες μαζί: μία για τη συνεργασία κατά τη διάρκεια καταστροφών και έκτακτων περιστατικών και μία για τη συνεργασία στην υγεία και την ιατρική έρευνα.

Για «κινδύνους που συνεπάγεται η ΙΧ εξωτερική πολιτική» του Πρωθυπουργού έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Για εμάς η συνθήκη της Λωζάννης είναι γραμμένη σε πέτρα και η μόνη πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η κατοχή και βάρβαρη εισβολή του «Αττίλα»», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ από τη Νέα Αριστερά ζητήθηκε να ενημερωθούν άμεσα οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόσο για τη διαπραγματευτική διαδικασία όσο και για το «πολιτικό και διπλωματικό πλαίσιο στο οποίο έχουν μπει η Ελλάδα και η Τουρκία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments