Πολιτική

Στόχος το ήπιο κλίμα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στόχος το ήπιο κλίμα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Οι διαφωνίες διατυπώθηκαν εντός ενός πολιτισμένου πλαισίου.

Κανονικότητα. Αυτό έδειξαν να επιδιώκουν Αθήνα και Άγκυρα στη συνάντηση της Δευτέρας. Η κανονικότητα προϋποθέτει την ηρεμία και επιτρέπει τις διαφωνίες.

Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν προετοιμάσει σχολαστικά τις δηλώσεις τους, ακόμα και τα σημεία που θα εξέφραζαν τις διαφωνίες τους. Στόχος ήταν μία καζάν καζάν επίσκεψη, η οποία δεν θα έλυνε κάτι αλλά δεν θα εξέθετε και τις δύο πλευρές.

Ακόμη και η αντίδραση του Ερντογάν προς τον Μητσοτάκη για τη Χαμάς είχε επίσης το επιθυμητό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές όσον αφορά τις εντυπώσεις.

Ο Ερντογάν επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι “τρομοκρατική οργάνωση” αλλά “αντιστασιακή οργάνωση” και εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όσον αφορά το Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως “το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι σε αιματηρές και προκλητικές τρομοκρατικές εισβολές στο έδαφός του και επιθέσεις με αθώα θύματα”.  Και δη μετά τη θετική ψήφο της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την επέκταση των δικαιωμάτων και προνομίων της Παλαιστίνης. Ένα ψήφισμα που εξόργισε το Ισραήλ.

Τα σχόλια του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος όμως στο τέλος της συνέντευξης Τύπου είπε ότι αν και διαφωνούν και οι δύο για τη Χαμάς, συμφωνούν με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη η άμεση κατάπαυση του πυρός και κυρίως για να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι πολίτες, οι οποίοι είναι τα άδικα και μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου”.

Η διαφωνία για τη Χαμάς έδειξε σε πολλούς πού επικεντρώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες του Ερντογάν.

Δεν φάνηκε να ενοχλείται από το θέμα της μειονότητας, το θέμα της Μονής της Χώρας ή το Κυπριακό.

Επέστρεψε όμως για να απαντήσει για τη Χαμάς. Χρησιμοποιεί το θέμα για να εξυπηρετήσει τόσο τον ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία στον μουσουλμανικό κόσμο όσο και το εσωτερικό του ακροατήριο.

Το μήνυμα πέρασε και οι δύο πλευρές απέδειξαν ότι, αν υπάρχει η πολιτική βούληση, μπορούν να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν και να αντιμετωπίζουν τις διαφορές τους με “πολιτισμένο” τρόπο.

Ωστόσο, η Ελλάδα και η Τουρκία δεν αναζητούν λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Αντιθέτως, θέλουν να συνεχίσουν να πλέουν στα ήρεμα νερά της συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, πολιτικής προστασίας, αντιμετώπισης καταστροφών, ακόμη και υγείας. Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί η δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων, με τον Ερντογάν να θέτει ως στόχο τα 10 δισ. δολάρια και τη σύσταση ελληνοτουρκικού οικονομικού συμβουλίου.

Ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Στο τέλος του έτους, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και πάλι στην Τουρκία συνάντηση συνεργασίας υψηλού επιπέδου, η οποία πραγματοποιήθηκε τελευταία φορά στην Αθήνα.

Το τραπέζι του πολιτικού διαλόγου, και η ενεργός ατζέντα, ενδέχεται να επηρεαστεί και από τη χρονική στιγμή της αλλαγής του διπλωμάτη, Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο οποίος, ως υφυπουργός Εξωτερικών, είναι επικεφαλής της τουρκικής ομάδας για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γεραπετρίτης, για την κυβέρνηση το αποτέλεσμα είναι “ξεκάθαρο τόσο από πλευράς ρητορικής όσο και επί του πεδίου. Αναμένεται πως θα ακολουθήσει μια περίοδος ηρεμίας”. Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, τα θέματα εθνικής κυριαρχίας είναι αδιαπραγμάτευτα και η Ελλάδα ασκεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

“Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές θέσεις της Τουρκίας, οι οποίες ανατρέχουν σε δεκαετίες. Εκείνο το οποίο θέλω είναι να μπορέσουμε να συζητούμε σε ένα πνεύμα διαβουλευτικό, να μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά να διαφωνούμε πολιτισμένα, να διαφωνούμε χωρίς να προκαλούμε εντάσεις και κρίσεις. Και από την άλλη πλευρά να προωθούμε μια θετική ατζέντα με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες, οι οποίες μπορούν να προωθήσουν τις διμερείς μας σχέσεις. Καμία απεμπόληση κυριαρχίας. Καμία συζήτηση για την κυριαρχία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεραπετρίτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments