Πολιτική

Τα εθνικά θέματα στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής

Τα εθνικά θέματα στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ικανοποίηση επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Με το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, αλλά και τις προκλήσεις, που ακολούθησαν την εκλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, δύο θεμελιώδη ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το θέμα των Σκοπίων, μπήκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ως προνομιακό το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής για τη Νέα Δημοκρατία.

Τα απτά αποτελέσματα των συνομιλιών με την ηγεσία της Τουρκίας, που αποτυπώνονται στη μείωση των μεταναστών, στην αύξηση των Τούρκων τουριστών και στις μηδενικές αεροπορικές παραβάσεις, βάζουν θετικό πρόσημο για τον πολιτικό διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και, όπως επισημαίνουν, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν η τέταρτη μέσα σε διάστημα δέκα μηνών.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση, όπου κυριαρχεί η “παραγωγική ομαλότητα”, είπε ο πρωθυπουργός.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ενώ η επόμενη ελληνοτουρκική συνάντηση υψηλής συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί σε τουρκικό έδαφος στο τέλος του έτους.

Στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης γίνονται πιο σαφείς. “Απαιτούμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών”, ήταν το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Μαξίμου, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την πλήρη εφαρμογή της, τονίζοντας ότι “δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης της κάθε κυβέρνησης, αλλά πλήρους εφαρμογής των συμφωνηθέντων”.

Με την κύρωση του Μνημονίου να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και τις εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κύρωση εν μέσω προκλήσεων από γειτονικές χώρες, η κυβέρνηση δήλωσε πως δεν πρόκειται να κυρώσει το Μνημόνιο αν δεν είναι βέβαιη ότι οι διατάξεις της συμφωνίας θα εφαρμοστούν πλήρως.

Καθώς η προεκλογική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σε ένα προεκλογικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, δίνοντας έμφαση στο μεταναστευτικό ζήτημα και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ενδεικτικό της επιλογής του Μεγάρου Μαξίμου να φέρει στην πρώτη γραμμή τα θέματα της καθημερινότητας, της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, είναι και το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο ο πρωθυπουργός θέτει το τρίπτυχο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων: αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση της υγείας, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments