Πολιτική

Θα ανατείλει και πάλι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ;

Θα ανατείλει και πάλι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ;

Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Δυσκολίες ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ παρά τις ευνοϊκές συνθήκες.

Η γνωστή έκφραση «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;» μάλλον ταιριάζει γάντι στη σημερινή αμήχανη πολιτική θέση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να χάνει ένα εξαιρετικό, ευνοϊκό momentum για να φέρει πίσω τον κόσμο που απελευθερώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που βρήκαν πολιτικό καταφύγιο στη Νέα Δημοκρατία.

Η Χαριλάου Τρικούπη εκπέμπει ένα αδιαφανές και ασταθές πολιτικό στίγμα. Αν πάει προς τα δεξιά, ενοχλεί τους αριστερούς, και αν πάει προς τα αριστερά, ενοχλεί τους δεξιούς ψηφοφόρους.

Με άλλα λόγια, όταν διαμορφώνεται ένα δίπολο κεντροαριστερά-κεντροδεξιά, είναι συνήθως ο χώρος στον οποίο αυτό το δίπολο καθορίζει την πολιτική κυριαρχία. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς αποτελεί σήμερα μια μεγάλη πρόκληση στην Ελλάδα.

Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ξαναέβαλε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ στην πρόσοψη του κόμματος, ίσως είχε στο μυαλό του τα περίφημα λόγια του Φρανσουά Μιτεράν: “Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων”.

Μέχρι στιγμής όμως, η νέα διαχείριση του συμβόλου αυτού, η οποία ξεκίνησε μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη στην προεδρία, δεν φαίνεται να μπορεί από μόνη της να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην παλιά του αίγλη. Η δήλωση τον Μάιο του 2022, όταν ορίστηκε η ψηφοφορία για το νέο όνομα του κόμματος, ότι “ο ήλιος μας, το σύμβολο μας επέστρεψε”, ίσως ήταν μια προσπάθεια να τονωθεί η συλλογική μνήμη, στην οποία είναι βαθιά ριζωμένο το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον για την παλαιότερη γενιά.

Έκτοτε, όμως, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέχρι στιγμής λάμψει, παρά κάποιες μικρές αρχικές αναλαμπές, οι δημοσκοπικές μετρήσεις για το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να είναι μάλλον αρνητικές, ενώ τα ποσοστά του κόμματος βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε ύφεση, με τις σφυγμομετρήσεις να δείχνουν χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων. Παρά τις φαινομενικά ιδανικές πολιτικές συνθήκες για να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή η κατάρρευση της νέας δημοκρατικής κυβέρνησης και η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής, και με βάση τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες και να καλύψει το σημερινό πολιτικό κενό της κεντροαριστεράς.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι: αν η ανασύνθεση μιας νέας, κραταιής κεντροαριστεράς απέναντι στην πολιτική μονοκρατορία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν γίνει υπόθεση του ΠΑΣΟΚ στην παρούσα συγκυρία, πότε μπορεί να γίνει;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments