EDITOR'S PICK

Πόσο υγιεινά είναι τα κατεψυγμένα φρούτα; Οι ανησυχίες των καταναλωτών

Πόσο υγιεινά είναι τα κατεψυγμένα φρούτα; Οι ανησυχίες των καταναλωτών

Πηγή Φωτογραφίας: senicessm.live

Με έναυσμα την απόσυρση κατεψυγμένων φρούτων από μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης στην Αμερική, αναρωτιόμαστε τελικά πόσο ασφαλή για την υγεία μας είναι τα παγωμένα φρούτα

Πλέον τα κατεψυγμένα φρούτα βρίσκονται παντού. Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, έως και μικρά παντοπωλεία της γειτονιάς, περιμένοντας στο ράφι του ψυγείου για να τα διαλέξουμε. Διαφημίζονται ως η ιδανική επιλογή για τα σπιτικά μας smoothie, για τα buddha bowl, για το πρωινό μας και κάθε άλλου είδους σπιτική συνταγή. Μούρα, φρούτα του δάσους, ανανάς, μάνγκο και πολλά άλλα φρούτα πουλιούνται σε άλλοτε μικρές, ή οικογενειακές συσκευασίες, έτοιμα, πλυμένα και κομμένα, χαρίζοντας μας ουσιαστικά την ευκολία σε σακουλάκι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη J__gabriela (@j__gabriela)

Σε αυτόν τον κατεψυγμένο παράδεισο όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ονειρικά όσο δείχνουν, καθώς μια τεράστια ανάκληση κατεψυγμένων φρούτων πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, με μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, Whole Foods και Trader Joe’s, να ανακοινώνουν την ανάκληση επιλεγμένων κατεψυγμένων προϊόντων λόγω φόβων μόλυνσης του κοινού, τόσο από ηπατίτιδα Α, όσο και από λιστέρια – παθογόνο βακτήριο.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αιτία της μόλυνσης αποτελεί το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκαν τα φρούτα και το νερό με τα οποία πλύθηκαν και αργότερα πάγωσαν, γεγονός που επίσης πιστεύουν ότι βοήθησε στην διατήρηση του ιού. Και ενώ για τους υγιείς ανθρώπους τα συμπτώματα από αυτή την μόλυνση περιλαμβάνουν απλώς πυρετό και στομαχόπονο, για άλλες ομάδες του κοινού τα προβλήματα μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά. Βέβαια, αν και ήδη η κυβέρνηση και οι οργανισμοί προστασίας του καταναλωτή στης ΗΠΑ αποσύρουν τις μολυσματικές παρτίδες, το γεγονός αυτής της γρήγορης εξάπλωσης ιών από αυτά τα κατά τα άλλα «υγιεινά» προϊόντα, μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο ασφαλή τελικά είναι τα κατεψυγμένα φρούτα για την υγεία μας;

Κατεψυγμένα φρούτα και ανησυχίες

Το ταξίδι ενός κατεψυγμένου φρούτου ξεκινά με την προσεκτική επιλογή και τη συγκομιδή στο σημείο μέγιστης ωριμότητας. Στη συνέχεια, τα φρούτα αυτά μεταφέρονται ταχύτατα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας, όπου υποβάλλονται σε πλύσιμο, κοπή και κατάψυξη. Η αστραπιαία κατάψυξη, αποτελεί μια τεχνική κατά την οποία τα φρούτα καταψύχονται γρήγορα σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που κλειδώνει τα θρεπτικά συστατικά τους και διατηρεί τις φυσικές τους γεύσεις χωρίς την ανάγκη πρόσθετων ή συντηρητικών. Μόλις συσκευαστούν, τα κατεψυγμένα φρούτα αποθηκεύονται σε σταθερά χαμηλές θερμοκρασίες, συνήθως κάτω από -18°C (0°F), για να διατηρήσουν την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή οποιασδήποτε πιθανής βακτηριακής ανάπτυξης ή υποβάθμισης της ποιότητας.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κατεψυγμένων φρούτων συχνά περιστρέφονται γύρω από τη μικροβιολογική μόλυνση. Ωστόσο, η διαδικασία κατάψυξης με τη μέθοδο flash-freezing σταματά αποτελεσματικά την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, διασφαλίζοντας ότι τα κατεψυγμένα φρούτα παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση. Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί κατεψυγμένων φρούτων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ποιοτικού ελέγχου και τηρούν τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων για να μετριάσουν περαιτέρω τυχόν κινδύνους.

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα φρούτα αποτελούν επίσης αντικείμενο ανησυχίας για τους καταναλωτές που έχουν επίγνωση της υγείας τους. Ευτυχώς, τα κατεψυγμένα φρούτα υποβάλλονται σε διεξοδικό πλύσιμο και σε στάδια επεξεργασίας που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, καθιστώντας τα ασφαλέστερη επιλογή σε σύγκριση με τα φρέσκα προϊόντα που ενδέχεται να διατηρούν υπολείμματα από συμβατικές καλλιεργητικές πρακτικές.

Τι να προσέχει ο καταναλωτής

Παρά τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πάντοτε προσεκτικοί κατά την αγορά και το χειρισμό κατεψυγμένων φρούτων. Δείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε από μολύνσεις και παθογόνους μικροοργανισμούς: • Ελέγχετε πάντα τις συσκευασίες για σημάδια ζημιάς ή παραποίησης και βεβαιωθείτε ότι τα φρούτα βρίσκονται εντός της ημερομηνίας λήξης τους. • Ακολουθείτε τις κατάλληλες οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως το πλύσιμο των χεριών πριν από το χειρισμό κατεψυγμένων φρούτων και η διατήρηση καθαρών σκευών και επιφανειών για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Ενώ τα κατεψυγμένα φρούτα είναι αναμφισβήτητα βολικά, είναι σημαντικό να τα χειριζόμαστε με ασφάλεια, ιδίως κατά τη διαδικασία απόψυξης. Η απόψυξη των φρούτων στο ψυγείο ή κάτω από κρύο νερό εξασφαλίζει σταδιακή και ασφαλή απόψυξη, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των βακτηρίων. Επίσης είναι σημαντικό να αποφύγετε την απόψυξη των φρούτων σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.

Η… ετυμηγορία

Τα κατεψυγμένα φρούτα αποτελούν μια ασφαλή και θρεπτική επιλογή για τους καταναλωτές που αναζητούν ευκολία χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα. Πέρα από την ασφάλεια βέβαια, τα κατεψυγμένα φρούτα διαθέτουν εντυπωσιακά διατροφικά διαπιστευτήρια, καθώς η διαδικασία κατάψυξης διατηρεί τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα φρέσκα φρούτα, προσφέροντας έναν βολικό τρόπο κάλυψης των καθημερινών διατροφικών απαιτήσεων όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από την εποχή. Με τον κατάλληλο χειρισμό και την κατάλληλη αποθήκευση, αυτά τα παγωμένα διαμάντια παρέχουν έναν βολικό και ευέλικτο τρόπο για να απολαύσετε τη γενναιοδωρία της συγκομιδής της φύσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments