EDITOR'S PICK

Τι είναι το «νύχι του θανάτου» και γιατί θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα στη Γη;

Τι είναι το «νύχι του θανάτου» και γιατί θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα στη Γη;

Πηγή Φωτογραφίας: Radioactive Crane Claw in Chernobyl/forgottenchernobyl.net

Ξεχασμένο στο χρόνο, το ανατριχιαστικό αντικείμενο «θάφτηκε» στη ερημιά ενός δάσους με την ελπίδα ότι δεν θα βρεθεί ξανά ποτέ

Βουτηγμένο στη ραδιενέργεια, μία τεράστια σιδερένια δαγκάνα δεσπόζει στο δάσος της πόλης Πρίπιατ στα εδάφη της Ουκρανίας, όπου εγκαταλείφθηκε κατά τις προσπάθειες καθαρισμού μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

Το επικίνδυνο αντικείμενο γνωστό πλέον ως «The Claw of Death» (το νύχι του θανάτου) αφέθηκε στην ερημιά του δάσους με την ελπίδα ότι κανείς ποτέ δεν θα το βρει. Ωστόσο, ορισμένοι κατάφεραν να το ξεθάψουν και δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που ζητούν άδεια από τις Αρχές της Ουκρανίας προκειμένου να τους επιτραπεί να το πλησιάσουν.

Πλέον θεωρείται ένα απομεινάρι της τραγωδίας που συνέβη πριν από 33 χρόνια και όπως κάθε άλλο είναι γεμάτο με ραδιενέργεια και ικανό να προκαλέσει συναισθήματα τρόμου.

Ο τουρισμός στο Τσερνόμπιλ εκτοξεύτηκε μετά τη σειρά της HBO Chernobyl αλλά το ερώτημα παραμένει: θα αρκεστείτε στη ξενάγηση αποκλειστικά στη ζώνη αποκλεισμού ή θα ξεφεύγατε από τον δρόμο σας για να επισκεφθείτε το «Νύχι»;

Το «Νύχι» αποτελεί κομμάτι γερανού που χρησιμοποιήθηκε τις εβδομάδες μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ για να βοηθήσει στον καθαρισμό του ραδιενεργού γραφίτη και του υλικού που εξερράγη από τον αντιδραστήρα.

Όταν δεν ήταν πλέον χρήσιμο, το «Νύχι» αφαιρέθηκε από τον γερανό και πετάχτηκε βαθιά στο δάσος, με την ελπίδα ότι θα «θαφτεί» για πάντα.

Αλλά, φυσικά, αυτό δεν συνέβη.

Ο αρχαιολόγος Ρόμπερτ Μάξγουελ από το Σίδνεϊ, ο οποίος είναι ο μοναδικός αρχαιολόγος στον κόσμο που έχει εργαστεί στο Τσερνόμπιλ κατά τη διάρκεια δύο επιτόπιων ερευνών, δήλωσε στο news.com.au ότι το έργο του γερανιού ήταν κρίσιμης σημασίας τότε.

Περιγραφόμενο ως «νεκροταφείο» εγκαταλελειμμένων οχημάτων, διαβρωμένων και αχρηστευμένων από τη ραδιενέργεια, το δάσος γύρω από το Τσερνόμπιλ μαρτυρά το ζοφερό τίμημα της πυρηνικής καταστροφής.

Ο Μαξγουέλ, εξιστορώντας την ανατριχιαστική του συνάντηση με το «Νύχι του Θανάτου», υπογραμμίζει την απαράμιλλη επικινδυνότητά του, τονίζοντας ότι η παρατεταμένη επαφή μπορεί να αποβεί μοιραία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments