People

Βασιλιάς Κάρολος: Διχάζει το νέο πορτρέτο του

Βασιλιάς Κάρολος: Διχάζει το νέο πορτρέτο του

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το κόκκινο φόντο θυμίζει κάτι από… κόλαση.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αποκάλυψαν το πρώτο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ΄ από τη στέψη του και αποδεικνύεται μάλλον… διχαστικό με τις τρομερές κόκκινες πινελιές του.

Ο πίνακας 8,5 επί 6,5 πόδια είναι του Βρετανού καλλιτέχνη Jonathan Yeo, ο οποίος έχει ζωγραφίσει θέματα υψηλού προφίλ καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν και η ακτιβίστρια εκπαιδευτικός Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Ο Yeo, ο οποίος ξεκίνησε το έργο ενώ ο Κάρολος ήταν ακόμη Πρίγκιπας της Ουαλίας, απεικονίζει τον μονάρχη να φορά τη στολή των φρουρών της Ουαλίας, με το σπαθί στο χέρι, σε ένα φλογερό κόκκινο φόντο που φαίνεται να τον έχει καταπιεί σχεδόν ολόκληρο, καθώς μια πεταλούδα μοιάζει να ετοιμάζεται να προσγειωθείτε στον ώμο του.

«Όπως η πεταλούδα που ζωγράφισα να αιωρείται πάνω από τον ώμο του σε αυτό το πορτρέτο έτσι έχει εξελιχθεί καθώς ο ρόλος του θέματος στη δημόσια ζωή μας έχει αλλάξει», είπε ο Yeo σε δήλωση που κυκλοφόρησε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ZDFroyal (@zdfroyal)

«Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να αποτυπώσω τις εμπειρίες της ζωής που είναι χαραγμένες στο πρόσωπο οποιουδήποτε μεμονωμένου μοντέλου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο στόχος μου ήταν επίσης να κάνω αναφορά στις παραδόσεις της βασιλικής προσωπογραφίας, αλλά με τρόπο που αντανακλά μια μοναρχία του 21ου αιώνα και, πάνω απ’ όλα, να επικοινωνήσω τη βαθιά ανθρωπιά του υποκειμένου».

Ο Yeo είχε τέσσερις συναντήσεις με τον βασιλιά, και επίσης δούλεψε με σχέδια και φωτογραφίες σύμφωνα με το παλάτι.

Το έργο τού ανατέθηκε για τον εορτασμό της 50ης επετείου της ένταξης του Καρόλου στην The Drapers’ Company, η οποία χρηματοδοτεί εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες μεταξύ άλλων φιλανθρωπικών προσπαθειών, και θα εκτεθεί στο κοινό από τις 16 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου στη Philip Mold Gallery στο Λονδίνο. Αργότερα θα κρεμαστεί στο Drapers’ Hall από τα τέλη Αυγούστου μαζί με άλλα βασιλικά πορτρέτα.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα φέρεται να είναι ευχαριστημένοι με το πορτρέτο ενώ ο Yeo είπε στο BBC πως η Camilla είπε: «Ναι, τον έχεις», αφού είδε το αποτέλεσμα, ενώ ο μονάρχης «εξεπλάγην ελαφρώς από το έντονο χρώμα, αλλά κατά τα άλλα φαινόταν να είναι χαμογελαστός».

Ωστόσο δεν έλειψαν τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σχολιάζοντας κάτω από μια ανάρτηση του πορτρέτου στον λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο Instagram, ένας χρήστης έγραψε: «με τη στολή και αυτό το χρώμα μοιάζει με (την) οπτική αναπαράσταση της αιτίας της σφαγής από τους αποικιστές» ενώ ένας άλλος είπε: «Θα μου άρεσε πολύ αυτό αν ήταν άλλο χρώμα εκτός από το κόκκινο. Πραγματικά αποτύπωσε την ουσία του στο πρόσωπο, αλλά η σκληρότητα του κόκκινου δεν ταιριάζει με την απαλότητα της έκφρασής του.»

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James Caroca (@xanm3)

Σε μία άλλη ανάρτηση έγραφαν: «Φαίνεται ότι πηγαίνει κατευθείαν στην κόλαση».

Ο ιστορικός τέχνης Richard Morris είπε στο X, «Μου αρέσει πολύ το πορτρέτο… πριν από τη φωτογραφία, για να συλλάβει ένας μεγάλος ζωγράφος την πραγματική σου εμφάνιση, δέχεται την αποκάλυψη των ελαττωμάτων και τη θνητότητά. Είναι αυτό που συλλαμβάνει ο Yeo εδώ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments