Πολιτική

Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τα κρυφά μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τα κρυφά μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο 32% η ΝΔ, στο 16% ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την MRB.

Προβάδισμα 15,4 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η νέα δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open, τρεις περίπου εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Στην πανελλαδική έρευνα της MRB, που παρουσίασε ο Δημήτρης Μαύρος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, η ΝΔ στην αναγωγή της πρόθεσης ψήφου είναι μια ανάσα από τον πήχη του 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς λαμβάνει ποσοστό 32,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 16%, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 14%. Η Ελληνική Λύση είναι στο 9,9%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζει η Νέα Αριστερά (3,8%) αλλά και η Φωνή Λογικής με 2,8%. Από κοντά και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου με 2,4%.

Στο εύρος ποσοστού, η ΝΔ θα κινηθεί, σύμφωνα με την MRB, από το 30% έως το 35%, δηλαδή ακόμη ψηλότερα από την επίδοση των ευρωεκλογών του 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ από 14% έως 18% (ίσως ξεπεράσει και τον πήχη του 17%, που έθεσε ο Στ. Κασσελάκης), ενώ το ΠΑΣΟΚ από 12% έως 14%.

Αυτό σημαίνει ότι για τη δεύτερη θέση τα πράγματα είναι ακόμη ανοικτά, καθώς το κατώτατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ και το ανώτατο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξουν τη σειρά εκλογής.

Τα κρυφά μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται τα μικρά κόμματα τα οποία «τσιμπάνε» σε ποσοστά, ενώ παρά τη δημοσκοπική κυριαρχία της κυβερνώσας παράταξης «σκανάρονται» και οι αρνητικοί δείκτες αξιολόγησης της κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό Open το 60,3% απαντά πως θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στη ΝΔ, ενώ το 32,7% πως θα ψηφίζει γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα.

Προβληματισμό προκαλεί ένας ενδεχόμενος πολιτικός κατακερματισμός λόγω της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και της εμφάνισης των κομμάτων της λαϊκιστικής και άκρας Δεξιάς, καθώς εκτιμάται ότι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί μπορεί να «πιάσουν» το εκλογικό όριο του 3% «κλέβοντας» ακόμα και μία έδρα από τη ΝΔ.

Από την πλευρά του, μονόδρομο χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τις μεταρρυθμίσεις που μας οδηγούν – όπως επισημαίνει- στη σύγκλιση με την Ευρώπη, βάζοντας πολιτικό πρόσημο και εν προκειμένω γαλάζιο στις αλλαγές και τη «μάχη» με τις διαχρονικές παθογένειες. Για αυτό και σε κάθε ομιλία του επαναλαμβάνει ότι είναι κομβικής σημασίας το να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα. «Μόνο η ΝΔ μιλάει για την Ευρώπη και αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση ξέρει να διεκδικεί και να φέρνει και να αξιοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους» υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, κάνοντας την αντιπαραβολή με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Το γαλάζιο επιτελείο εργάζεται αδιάκοπα σε προεκλογικούς ρυθμούς στο μοντέλο των διπλών εθνικών εκλογών με τον πρωθυπουργό να πρωταγωνιστεί στην καμπάνια επιχειρώντας να αναδείξει την κρισιμότητα της νέας αυτής εκλογικής διαδικασίας που έχει ευρωπαϊκό πρόσημο αλλά και να αφουγκραστεί τα προβλήματα των πολιτών.

Σήμερα το απόγευμα θα επισκεφτεί το Λιτόχωρο και την Κατερίνη στέλνοντας τα εκλογικά μηνύματα και καλώντας τους πολίτες να εμπιστευτούν εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία για να διατηρήσει την πολιτική της νομιμοποίηση και να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική τροχιά που έχει αρχίσει να χαράζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments