Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση
Πηγή Φωτογραφίας: [369539] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "YGEIAMOY 2024 - ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ" (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Για την ανάγκη να έχει η Ελλάδα μία δυνατή φωνή στην ΕΕ αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται για αναβάθμιση της Υγείας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών.
Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας» στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα και ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε τις εν εξελίξει επενδύσεις της Ελλάδας στο ανερχόμενο αυτό πεδίο, παράλληλα με τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και την στελέχωση του εθνικού συστήματος Υγείας με νέο προσωπικό, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές «δεν θα αντικαταστήσουν το γιατρό».
Παράλληλα, εγκάλεσε την αντιπολίτευση πως επιχειρεί να μετατρέψει τις Ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα, λέγοντας πως «οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι», ενώ προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές.
Κληθείς να σχολιάσει το διακύβευμα των Ευρωεκλογών σε σχέση με την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «ψηφίζουμε όμως ταυτόχρονα για το πως η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες», δηλαδή «για να είναι ισχυρή η χώρα στις Βρυξέλλες, στο ευρωκοινοβούλιο και σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
«Η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει αυτά τα πρωτεία», όπως είπε, αν και «είναι μια εθνική κάλπη και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση επιχειρεί να τις μετατρέψει σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης», «οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι», σχολίασε.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να «μην μπλέκουμε την σταθερότητα με την στασιμότητα», προκρίνοντας την πρώτη ως προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές, ενώ συμπύκνωσε το προεκλογικό του σύνθημα στο «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».
Ειδικά για την επιστολική ψήφο, ο ίδιος υπενθύμισε με νόημα πως «πολλοί πολέμησαν την επιστολική ψήφο», αλλά «τώρα όμως που το σύστημα τρέχει» ο κύριος Μητσοτάκης εκτίμησε πως «δικαιώνεται αυτή η σημαντική θεσμική πρόκληση της κυβέρνησης» προαναγγέλλοντας πως «η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη ημέρα» είναι μετά τις Ευρωεκλογές «να βρούμε τους 200 βουλευτές», ώστε να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο και για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα βήματα που γίνονται για μία συνολική αναδιάταξη της Υγείας και στην συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Όταν μιλάμε για ΕΣΥ πολλοί σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους μόνο με αυτά. Πολίτες πάνε στα νοσοκομεία και βλέπουν εικόνες που δεν τους ικανοποιούν και δικαίως. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την Υγεία πιο ολιστικά. Να βάλουμε την πρωτοβάθμια υγεία στη συζήτηση. Με τις προληπτικές εξετάσεις. Εκεί ειδικά συντελείται μία επανάσταση, που αφορά στην ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ίδια μας την υγεία. Στείλαμε πάνω από 1 εκατ. sms για μαστογραφίες και έκαναν πάνω από 400.000» είπε και συμπλήρωσε πως «σημασία μεγάλη πρέπει να δίνουμε και στην πρόληψη για να είμαστε καλά στο μέλλον. Τι σημαίνει ειδικά σε έναν πληθυσμό που γερνάει, υγιής γήρανση».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας