Πολιτική

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Πρόταση για «ευρωπαϊκό Iron Dome».

Την πρόθεσή του να ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις τιμολογιακές πολιτικές των πολυεθνικών, αλλά και την πρότασή του για τη δημιουργία ενός κοινού χρηματοδοτικού εργαλείου για την Άμυνα της Ευρώπης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. «Έχω υπ όψιν μου ένα ευρωπαϊκό Iron Dome. Θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας», τόνισε.

Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν O πρωθυπουργός προχώρησε σε τρεις παρατηρήσεις:

Πρώτον, είναι θετικό ότι συνομιλούμε με την Τουρκία και οι επαφές μας είναι σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση. Τους τελευταίους 15 μήνες έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στις σχέσεις μας και μια παρατεταμένη περίοδος χωρίς παραβιάσεις, θυμίσω πού βρισκόμασταν το 2019-2020, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο, η Τουρκία μπορεί να αντελήφθη ότι αυτή η πολιτική της δημιουργεί αλλού είδους προβλήματα. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής της Ελληνικής πολιτικής.

Δεύτερον, έχουμε σημαντική πρόοδο στη συνεργασία μας ως προς το μεταναστευτικό. Έχουμε εξαιρετικά περιορισμένες ροές. Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική στο μεταναστευτικό, υπάρχει καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία.

Τρίτον, η διευκόλυνση της visa για τους Τούρκους επισκέπτες, καθώς προσθέτει μεταξύ άλλων σημαντικά ρεύματα επισκεπτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και με αυστηρά οριοθετημένες τις δικές μας κόκκινες γραμμές, αλλά και με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Τουρκία άλλαξε στάση και ότι μπορούμε να συμφωνούμε πως μπορούμε να διαφωνούμε ειρηνικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Θαλάσσια πάρκα και δηλώσεις Φιντάν Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Έχουμε αυστηρά οριοθετημένες τις κόκκινες γραμμές μας. Έχουμε επενδύσει στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχουμε ενισχύσει το πλέγμα των συμμαχιών μας, έχουμε ευρωπαϊκή και αμερικανική υποστήριξη ως προς τις ελληνικές θέσεις. Χαιρετίζω το γεγονός ότι αφήσαμε πίσω την περίοδο της έντασης και ότι η Τουρκία άλλαξε στάση και ότι μπορούμε να συμφωνούμε πως μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να έχουμε το «δάκτυλο στη σκανδάλη».

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαΐκής Ένωσης έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, δε θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός. Βεβαίως και θα γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας. Διερωτώμαι εάν ένα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες αφορά την Τουρκία; Σας διαβεβαιώ ότι Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές οι συζητήσεις με αυστηρά οριοαθετημένη την εθνική της γραμμή.

»Ξεκαθαρίζω ότι πίσω από την πρωτοβουλία των θαλασσών πάρκων δεν υποκρύπτεται τίποτα πέρα από το να προστατέψουμε το θαλάσσιο οικοσύστημα μας. Καμιά δεν έχω αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και αυτήν την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες διαφορές πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει».

Αντιπολίτευση για συνάντηση με Ερντογάν Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχω μπλεχτεί λίγο με την αντιπολίτευση ανέκαθαν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου τώρα ξαφνικά έχουν σηκώσει μία σημαία ενός φθηνού ψευδοπατριωτισμού. Ερωτώ: ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη στην Τουρκία; Πήγαμε στην Τουρκία επαναλάβαμε τις πάγιες θέσεις μας μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις στην Τουρκία για την Χαμάς και κρατήσαμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας χωρίς να αποκλίνουμε από τις πάγιες θέσεις μας. Καταλαβαίνω τη δημοσκοπική πίεση αλλά δεν κάνεις αντιπολίτευση έτσι».

«Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις πολυεθνικές» Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση για να μας εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί διατηρούν διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. «Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να επιβάλει ένα κανονιστικό πλαίσιο» είπε.

Ευρωεκλογές Μόνο εμείς συζητάμε την ευρωπαϊκή διάσταση των ευρωεκλογών και ότι ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει περισσότερα οφέλη για τους πολίτες. Σημαίνει χρήματα όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης του οποίου διεκδικούμε τη συνέχεια αλλά και ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αμυντική πολιτική.

Πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ πιο πειστικοί αν προτείνουμε και κοινά έργα και έχω υπόψη μου να συνδέσω το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με έργα κοινής αμυντικής πολιτικής και έχω υπόψη μου ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας που θα καλύπτει τις χώρες έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Πρόταση για ένα «ευρωπαϊκό iron dome» Έχω υπόψη μου συγκεκριμένα, ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, ένα θόλο ευρωπαϊκό που θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι υπέρμαχος ενός κοινού χρηματοδοτικού εργαλείου για την άμυνα της Ευρώπης. Θεωρώ ότι πρέπει να συνδέσουμε αυτό το εργαλείο με εμβληματικά έργα ευρωπαΐκής άμυνας. Μάλιστα, έχω υπ όψιν μου ένα ευρωπαικό σύστημα αεράμυνας, ένα ευρωπαικό Iron Dome, είναι μία πρόταση που την επεξεργάζομαι σε κάθε λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης

Βόρεια Μακεδονία και Συμφωνία των Πρεσπών Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της νέας προέδρου της Β. Μακεδονίας ως προς την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την στάση της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λυπάται που υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές του προκατόχου του.

«Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις αλλά και στο δρόμο της Β. Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία σχετικά μνημόνια στη Βουλή, τώρα που βλέπαμε να εκτυλίσσεται αυτό που υποπτευόμασταν τόσο καιρό, πρέπει εμείς να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απεμπολήσουμε αυτό το διαπραγματευτικό όπλο; Είναι μία πράξη που πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού».

Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε: «Δικαιωθήκαμε απόλυτα από την πολιτική μας αυτή. Βλέπαμε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και διαβάζαμε αυτά τα οποία έλεγε αυτή η κυβέρνηση. Δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας».

«Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά δεν συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών» σημείωσε.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, απάντησε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις εξάρσεις του κ. Βελόπουλου, το έχει κάνει καριέρα αυτό. Θα πάω απόψε στη Μακεδονία και ξέρω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος ασκεί υπεύθυνο πατριωτισμό».

Ακρίβεια «Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε, ξέρουμε ότι πιέζει τα νοικοκυριά, έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και όπως προείπα θα αναζητήσουμε και ευρωπαΐκή παρέμβαση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα και ειδικά στα τρόφιμα. Η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων».

Η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι άλλη από την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Αυτό δεν είναι δικαιολογία, αλλά είναι η πραγματικότητα. Οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και όταν η ακρίβεια αρχίσει να υποχωρεί. Έχουμε πρόβλημα ακρίβειας γι’ αυτό και επιλέξαμε να στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Μειώσεις φόρων Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν χρεοκοπία της χώρας. Μόνο ο μηδενισμός του ΦΠΑ είναι το 1% του ΑΕΠ που σημαίνει άμεση ακύρωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση επιτήρηση. «Θα κατέρρεε όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια που κάνουμε. Είναι δεδομένο ότι θα γυρίσουμε στις εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε».

«Δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι μη κοστολογημένες προτάσεις παντελώς ανεφάρμοστες».

Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις εκλογές του 2023. Οι πολίτες έχουν κρίση και αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.

Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες και να τους λέμε «αχαλίνωτα ψέματα» όπως κάνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε καθεστώς φτώχειας, έχουμε αυξήσεις μισθών. Ο μέσος οικογενειάρχης έχει δυσκολίες εν μέσω μιας διετούς ακρίβειας που θα μειωθεί. Οι αυξήσεις των μισθών όμως θα μείνουν.

Τόνισε δε ότι η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση από την στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Αγορά εργασίας Όταν ήρθα στην κυβέρνηση είχα προτάξει δύο προτεραιότητες: μείωση των φόρων και μείωση της ανεργίας. Τους φόρους τους μειώσαμε και έχει μειωθεί και η ανεργία. Είναι μια τεράστια επιτυχία.

Έχω μιλήσει για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετιας και θα το πετύχουμε. Όσο μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η ισχύς του εργαζόμενου τόσο θα αυξάνονται οι μισθοί. Όταν ακούω ξενοδόχους που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους η απάντησή μου είναι πληρώστε περισσότερα.

Από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα αφορούν μειώσεις εργοδοτικών εισφορών. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να μειώνουμε το ΦΠΑ αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα.

Ασφάλεια και καταλήψεις Όσο προχωράει η συνεργασία με τους πρυτάνεις τόσο όπου υπάρχουν καταλήψεις θα υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας

Ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι ένα είδος τουρισμού που θέλουμε να προτάξουμε. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έρθουν στη χώρα και θα κάνουν ό,τι σε άλλες χώρες αυτό δεν θα συμβεί.

Θα θέλαμε να υπάρξει σε κάποιο σημείο αστικές ευθύνες έναντι αυτών που κάνουν καταστροφές.

Γυναικοκτονίες Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αφενός με την εκπαίδευση των αστυνομικών για να διαχειρίζονται σωστά αυτά τα περιστατικά. Κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν ότι μπορούν να καταφεύγουν στις αρχές για προστασία. Οι πολιτικές αυτές δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά θα το περιορίσουν δραστικά. Καλώ τις γυναίκες να χρησιμοποιούν και τους ξενώνες γιατί όταν δεν υπάρχει ασφαλής στέγη τα πράγματα μπορεί να είναι εν δυνάμει επικίνδυνα.

Οπαδική βία Δείτε συνολικά την εικόνα των γηπέδων, έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από δύο χρόνια; Εμπεδώνεται το θα σας βρούμε αν κάνετε κάτι παράνομο και οι πολιτικές και τα αποτελέσματά τους με κάνουν αισιόδοξο ότι φτάνουμε στο τέλος της οπαδικής βίας όπως την γνωρίζαμε

Τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου Η αντιπολίτευση είναι αυτή που έχει ανάγκη στις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και γιατί όχι να μην ζητήσει και εθνικές εκλογές. Εμείς σηκώνουμε το γάντι γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δεν θέλω να τεθεί εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών γιατί πρέπει να συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν. Η επιστολική ψήφος δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 πολίτες να ψηφίσουν από το σπίτι τους. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ψάξουμε να βρούμε τους 200 βουλευτές για να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο στους συμπολίτες εκτός Ελλάδος και στις εθνικές εκλογές γιατί υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα αν μπορούν να το κάνουν σε εθνικές εκλογές και οι εντός της επικράτειας συμπολίτες μας.

Μη κρατικά πανεπιστήμια Προσεχώς θα έχετε ανακοινώσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον από πανεπιστήμια και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτός από την δημόσια παιδεία μας ενδιαφέρει και το δημόσιο σύστημα υγείας και στο επίπεδο της πρόληψης και στο επίπεδο της βελτίωσης των υποδομών

Ανασχηματισμός Μπορώ να σας πω μόνο ότι έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Υποψήφιος στις επόμενες εκλογές; Γιατί μιλάμε από τώρα για τις επόμενες εκλογές; ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ΝΔ θέλω να κερδίσει και τις εκλογές του 2027, είμαι πρόεδρος της, είμαι εν ενεργεία πρωθυπουργός, έχω κερδίσει δύο εκλογές, τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα.

Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες, πιο δημιουργικός και έμπειρος από όταν ξεκίνησε η θητεία μου ως πρωθυπουργός. Πάμε για εξάντληση της 4ετίας, εγώ θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα, τόνισε, κλείνοντας το θέμα για τις φήμες που ακούγονται για μια ενδεχόμενη ανάληψη ευρωπαϊκής θέσης. «Είναι τιμητικό να συζητείται όχι από μένα ένα ενδεχόμενο ευρωπαικής θέσης αλλά θα τηρήσω ακέραια την εντολή του ελληνικού λαού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments