Πολιτική

Ο Κασσελάκης βάζει τη σφραγίδα του στον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κασσελάκης βάζει τη σφραγίδα του στον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [367409] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ένα κόμμα στα μέτρα του δημιουργεί ο Στ. Κασσελάκης.

Ένα κόμμα στα μέτρα του φτιάχνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος μετατρέπει εδώ και λίγο καιρό τον ΣΥΡΙΖΑ σε προσωπικό όχημα για την ανάδειξη των φιλοδοξιών του και του δικού του «ελληνικού ονείρου».

Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον περιμένουν για την επίλυση πολιτικών λογαριασμών μετά τις ευρωεκλογές. Ορισμένοι είναι αποφασισμένοι να μετακινηθούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 15%, δεν θα είναι εύκολο να τον αμφισβητήσουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Κασσελάκη δεν είναι παρά μια κακόγουστη πολιτική φάρσα, με τα στελέχη του κόμματος να αναζητούν κατά καιρούς “χείρα βοηθείας” από τον Τσίπρα.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που του εκφράζονται για τον Κασσελάκη και δηλώνει αρκετά ενημερωμένος για το τι συμβαίνει στην Κουμουνδούρου. Μια από τις προτεραιότητες του Κασσελάκη είναι να αλλάξει τα στελέχη του κόμματος και να αναδείξει νέα στελέχη που θα αναφέρονται σε αυτόν. Κάποιοι έχουν ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ άλλοι έχουν αναλάβει ρόλο συνεργατών. Από πρώην υπουργούς του Κώστα Καραμανλή μέχρι πρώην ηθοποιούς ριάλιτι ανακυκλώνονται και εντάσσονται σε ένα κόμμα που απεμπολεί την ιδεολογία του και αλλάζει ταυτότητα.

Η νέα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αυτοσχέδια έμπνευση για τον Κασσελάκη. Αντί για “ριζοσπαστική αριστερά”, χρησιμοποιούνται ο όρος “προοδευτική αριστεία” και άλλες γενικεύσεις: “αλλάζουμε τα πράγματα, μπαίνουμε στην κοινωνία, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους”. Ταυτόχρονα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως “δεν θα σας προδώσω ποτέ”. ‘Είμαι ο πιο αγνός πολιτικός’, ‘είμαι ο πιο δημοκρατικός πολιτικός’ κ.λπ.

Σε όλες σχεδόν τις συνεντεύξεις, ιδίως σε χαλαρές εκπομπές, δεν θέλει να μιλήσει για την πολιτική του ατζέντα και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι ο πιο διαφανής πολιτικός και ότι ‘ξέρετε τα πάντα για μένα’.

Μετά τις ευρωεκλογές, ο κύριος Κασσελάκης θα έχει στη διάθεσή του τρία χρόνια για να κάνει όλες τις αλλαγές που θέλει και να φτιάξει νέα κέντρα λήψεως πολιτικών αποφάσεων πριν από τις εθνικές εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε να καθιερωθεί και να εδραιώσει την κυριαρχία του, ακόμη και αν το τίμημα που θα πληρώσει είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολλά από αυτά αναφέρθηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη, σε γενικές γραμμές. ‘Προσπαθούν να επιβάλουν προθεσμία για τις ευρωεκλογές στον πρόεδρο, ο οποίος εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες με 56%. ‘Εγώ δεν πρόκειται να γίνω πρόεδρος με προθεσμία. Θα κριθώ στις πρώτες εθνικές εκλογές’.

Άλλωστε, πιστεύει ότι μόνος του, και μέσα στο προσωπικό του πλαίσιο, μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, δεν συμμερίζεται την επιθυμία σχεδόν όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για την ανάγκη ευρύτερων κεντροαριστερών συμμαχιών. Για το λόγο αυτό, και επειδή οι αρχηγοί των άλλων δυνάμεων δεν μπορούν να συμφωνήσουν μαζί του, όλοι τον βλέπουν ως εμπόδιο στη διαδικασία δημιουργίας ενός ισχυρού πόλου για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει μετά τις 9 Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments