Πολιτική

Το θαλάσσιο πάρκο φέρνει φουρτούνα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το θαλάσσιο πάρκο φέρνει φουρτούνα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

Το καυτό ζήτημα του θαλάσσιου πάρκου έχει προκαλέσει… τρικυμία στην Άγκυρα από τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίησή του.

Η τουρκική πλευρά τηρεί σκληρή στάση και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη γειτονική χώρα, η Άγκυρα κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου που επιθυμεί η χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και θα διατηρήσει σταθερή στάση. Το μήνυμα αυτό απευθυνόταν φυσικά στην Άγκυρα, η οποία έχει αντιταχθεί στο δικαίωμα της χώρας μας να ορίσει θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο.

“Υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επιδιώκουμε πάντα καλές σχέσεις με τους γείτονές μας χωρίς να παρεκκλίνουμε από την πάγια θέση μας. Και θα υπερασπιζόμαστε πάντα την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με αυτοπεποίθηση”.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι το σχεδιαζόμενο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την Τουρκία και εξέφρασε αυτή τη θέση στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη κατά τη διάρκεια του δείπνου Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Ο κ. Φιντάν δήλωσε: “Στα μάτια μας, αυτό δεν είναι ένα αθώο περιβαλλοντικό έργο και αν προχωρήσει, θα μπει στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο είναι μια κόκκινη γραμμή που μας αφορά και είπαμε ότι δεν θα το δεχτούμε”.

Το θέμα απασχόλησε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλια του Χακάν Φιντάν.

“Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Αλλά ο Χακάν Φιντάν προειδοποίησε την Αθήνα ότι “η υφαλοκρηπίδα είναι η κόκκινη γραμμή μας”.

‘ Ο Νίκος Δένδιας βρίσκει την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική και υποστηρίζει ότι πίσω από τα χαμόγελα, η τουρκική ηγεσία διατηρεί και ενισχύει τις διεκδικήσεις της.

“Οι τόνοι έχουν πέσει, αλλά δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση της Τουρκίας. Αντίθετα, η ατζέντα της Τουρκίας διευρύνεται. Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες πραγματικότητες. Δεν έχουμε βάλει στο συρτάρι την επιλογή μιας τέταρτης φρεγάτας Berhala ούτε το θέμα των κορβετών’, ανέφερε σε δήλωσή του.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εν τω μεταξύ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι είναι ήπια στο θέμα και αμφισβήτησαν την ύπαρξη ήρεμων νερών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φαμελλος: “Πού είναι τα ήρεμα νερά όταν τα θαλάσσια πάρκα είναι θέμα;

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος τόνισε: “Ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να διεξάγεται με αυταπάτες ή υποκρισία. Πρέπει να υπάρχουν ορατές και κυρίως απτές αποδείξεις αμοιβαίας ειλικρίνειας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments