Γεωπολιτικά

Βόρεια Κορέα: Η Κιμ Γιο-τζονγκ αρνείται κάθε ανταλλαγή όπλων με τη Ρωσία

Βόρεια Κορέα: Η Κιμ Γιο-τζονγκ αρνείται κάθε ανταλλαγή όπλων με τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: KCNA (June 30, 2021) | North Korean leader Kim Jong Il's sister, Kim Yo Jong

Η ισχυρή στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιο-τζονγκ αρνήθηκε κάθε ανταλλαγή οπλισμού μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA.

Η Κιμ Γιο-τζονγκ, η ισχυρή αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αρνήθηκε εκ νέου τις ανταλλαγές όπλων με τη Ρωσία, μετέδωσαν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης KCNA. Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι μεταφέρει όπλα στη Ρωσία για χρήση εναντίον της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022. Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά υποσχέθηκαν πέρυσι να εμβαθύνουν τις στρατιωτικές σχέσεις.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί δραματικά μετά την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο και τη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι κατηγορίες αρχικά αφορούσαν την προμήθεια όπλων στην Ρωσία σε αντάλλαγμα με τρόφιμα, μιας και οι κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας είναι πολύ επίπονες για τον λαό. Ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί στοιχεία που να δείχνουν πως η Βόρεια Κορέα εισήγαγε οπλισμό από τη Ρωσία.

Όμως, η Κιμ Γιο-τζονγκ δήλωσε ότι η «θεωρία» της συμφωνίας όπλων Βόρειας Κορέας-Ρωσίας που αποτελείται από προκαταλήψεις και μυθοπλασία είναι η «πιο παράλογη θεωρία» που δεν αξίζει την αξιολόγηση ή την ερμηνεία κανενός, σύμφωνα με το KCNA που επικαλείται την ανακοίνωσή της στον Τύπο, χαρακτηρίζοντάς την ψευδή φήμη που διαδίδεται από τις εχθρικές της δυνάμεις.

Τα όπλα της Βόρειας Κορέας αναπτύσσονται για χρήση κατά της Νότιας Κορέας

Η Κιμ Γιο-τζονγκ, πρόσθεσε ότι τα όπλα που αναπτύσσει η Βόρεια Κορέα δεν προορίζονται για εξαγωγές αλλά για την άμυνα κατά της Νότιας Κορέας. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν τεχνικά σε πόλεμο, διότι η σύγκρουσή τους από το 1950 έως το 1953 έληξε με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη νέες κυρώσεις σε δύο Ρώσους ιδιώτες και τρεις ρωσικές εταιρείες για τη διευκόλυνση της μεταφοράς όπλων μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων για χρήση στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει να κάλυψη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, για όλα τα σημαντικά θέματα.

Τα συντρίμμια ενός πυραύλου που προσγειώθηκε στην ουκρανική πόλη Χάρκοβο στις 2 Ιανουαρίου προέρχονταν από έναν βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο της σειράς Hwasong-11, ανέφεραν οι παρατηρητές κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε έκθεση που είδε το Reuters.

Εν μέσω μιας αυξανόμενης εταιρικής σχέσης μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγιάνγκ, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία αποκάλεσε την Πέμπτη τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «μαριονέτα των ΗΠΑ» και δήλωσε ότι η Ρωσία θα βγει νικήτρια στη σύγκρουσή της με το Κίεβο, μετέδωσε το KCNA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments