Διεθνή

Κίνα: Ο Πρόεδρος Σι μιλάει για τις 5 αρχές της σχέσης με την Ρωσία

Κίνα: Ο Πρόεδρος Σι μιλάει για τις 5 αρχές της σχέσης με την Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: screen/ Euronews World News

Μη συμμαχία, μη αντιπαράθεση, μη στοχοποίηση οποιουδήποτε τρίτου μέρους

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η πρόοδος στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας αποδίδεται στη δέσμευση των δύο χωρών στις πέντε αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, της διαρκούς φιλίας, του στρατηγικού συντονισμού και της δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος Σι έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις συνομιλίες τους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

Περιγράφοντας τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς και εγκάρδιες», ο Σι είπε ότι είχαν μια συνολική ανασκόπηση της επιτυχημένης εμπειρίας στην ανάπτυξη της σχέσης Κίνας-Ρωσίας τα τελευταία 75 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων. Ο πρόεδρος Σι αρέσκεται στο να κωδικοποιεί τις διπλωματικές σχέσεις και για αυτό αναφέρθηκε στις 5 αρχές της καλής σχέσης της Ρωσίας με την Κίνα.

Η σχέση Κίνας-Ρωσίας έχει γίνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας νέας μορφής διεθνών σχέσεων καθώς και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δύο μεγάλων χωρών, δήλωσε ο Σι στους δημοσιογράφους. Φυσικά οι μεγάλες δυνάμεις έχουν και μεγάλους ανταγωνισμούς.

Μη συμμαχία, μη αντιπαράθεση, μη στοχοποίηση οποιουδήποτε τρίτου μέρους

Ο πρόεδρος Σι δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί στον αμοιβαίο σεβασμό ως θεμελιώδη αρχή των σχέσεων και παρέχουν πάντοτε υποστήριξη στα βασικά συμφέροντα της άλλης πλευράς. Ο Σι δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Πούτιν συμφωνούν ότι το κλειδί για να βρουν οι δύο χώρες ένα νέο δρόμο για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ μεγάλων και γειτονικών χωρών έγκειται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισότητα, καθώς και στη σταθερή αμοιβαία υποστήριξη σε θέματα που αφορούν τα βασικά συμφέροντα και τις μεγάλες ανησυχίες του καθενός.

«Αυτό είναι κεντρικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ρωσίας για τον συντονισμό της νέας εποχής», δήλωσε. Οι δύο πλευρές θα διατηρήσουν τις αρχές της μη συμμαχίας, της μη αντιπαράθεσης και της μη στοχοποίησης οποιουδήποτε τρίτου μέρους, πρόσθεσε ο Σι.

Η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν την αμφίδρομη πολιτική εμπιστοσύνη, να σέβονται ο ένας την επιλογή του δρόμου ανάπτυξης του άλλου και να πραγματοποιούν την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση με τη σταθερή υποστήριξη του άλλου, είπε.

Συνεργασία με αμοιβαίο όφελος

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί για τη συνεργασία win-win ως κινητήρια δύναμη των σχέσεων και εργάζονται για την προώθηση ενός νέου παραδείγματος αμοιβαίου οφέλους, δήλωσε ο Σι. Πέρυσι, το αμφίδρομο εμπόριο ξεπέρασε τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 2,7 φορές περισσότερο από ό,τι πριν από μια δεκαετία, σημείωσε. «Αυτό είναι μια καλή ένδειξη της ολόπλευρης συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους που συνεχίζει να βαθαίνει μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Σι τόνισε ότι ο ίδιος και ο Πούτιν συμφωνούν ότι οι δύο χώρες πρέπει να αναζητήσουν τομείς όπου τα συμφέροντά τους συγκλίνουν, να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, να εμβαθύνουν την ενοποίηση των συμφερόντων και να επιτρέψουν ο ένας την επιτυχία του άλλου.

Οι δύο χώρες πρέπει να προβούν σε περαιτέρω διαρθρωτικές βελτιώσεις της συνεργασίας τους, να εδραιώσουν την καλή δυναμική στο εμπόριο και σε άλλους παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, να υποστηρίξουν τη δημιουργία πλατφορμών και δικτύων για βασική έρευνα, να συνεχίσουν να ξεκλειδώνουν το δυναμικό συνεργασίας σε τομείς αιχμής, να εντείνουν τη συνεργασία στους λιμένες, τις μεταφορές και την εφοδιαστική και να βοηθήσουν να διατηρηθούν σταθερές οι παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες, είπε.

Ανθρώπινες και πολιτιστικές ανταλλαγές

Ο πρόεδρος Σι δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη διαρκή φιλία ως θεμέλιο των σχέσεων και να συνεχίσουν τη σκυτάλη της σινορωσικής φιλίας. Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν μακρά ιστορία και υπέροχο πολιτισμό, είπε.

«Τα έργα του Πούσκιν και του Τολστόι είναι οικεία ονόματα στην Κίνα και η Όπερα του Πεκίνου και το τάι τσι είναι πολύ αγαπητά στον ρωσικό λαό», δήλωσε ο Σι. Εστιάζοντας στην εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας για τις ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων και τις πολιτιστικές ανταλλαγές πριν από το 2030, οι δύο χώρες επεκτείνουν τους ανθρώπους προς τους ανθρώπους και τους πολιτιστικούς δεσμούς, είπε.

Ο Σι και ο Πούτιν έχουν επίσης ορίσει το 2024 και το 2025 ως Έτη Πολιτισμού Κίνας-Ρωσίας. Οι δύο πλευρές πρότειναν μια σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων που είναι προσγειωμένες, κοντά στις καρδιές των ανθρώπων και δημοφιλείς μεταξύ τους και ενθάρρυναν στενότερες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων τομέων και σε υποεθνικά επίπεδα, ώστε να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση και η συγγένεια μεταξύ των δύο λαών, δήλωσε ο Σι.

Πολυπολικότητα και πολυμέρεια

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί για τον στρατηγικό συντονισμό ως θεμέλιο των σχέσεων και την καθοδήγηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης προς τη σωστή κατεύθυνση, τόνισε ο Πρόεδρος Σι. Οι δύο χώρες είναι σταθερά προσηλωμένες στη διαφύλαξη του διεθνούς συστήματος με επίκεντρο τον ΟΗΕ και της διεθνούς τάξης που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, είπε.

Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνουν σε στενό συντονισμό και συνεργασία σε πολυμερείς πλατφόρμες όπως ο ΟΗΕ, το APEC και η G20 και να προωθήσουν την πολυπολικότητα και την οικονομική παγκοσμιοποίηση στο πνεύμα της πραγματικής πολυμέρειας.

Με τη Ρωσία να προεδρεύει των BRICS φέτος και την Κίνα να αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης αργότερα φέτος, οι δύο πλευρές θα υποστηρίξουν η μία την προεδρία της άλλης, θα οικοδομήσουν μια εταιρική σχέση υψηλής ποιότητας που θα είναι πιο ολοκληρωμένη, στενή, πρακτική και περιεκτική και θα οικοδομήσουν την ενότητα και τη δύναμη του Παγκόσμιου Νότου, είπε.

Αφοσίωση στην πολιτική διευθέτηση των καυτών σημείων

Ο πρόεδρος Σι δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί για την αμεροληψία και τη δικαιοσύνη ως σκοπό των σχέσεων και είναι αφοσιωμένες στην πολιτική διευθέτηση των καυτών σημείων.

Η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου εξακολουθεί να υφίσταται και η μονομέρεια, ο ηγεμονισμός, η αντιπαράθεση των μπλοκ και η πολιτική ισχύος απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια όλων των χωρών, είπε. Οι δύο πρόεδροι είναι της άποψης ότι είναι επείγουσα η επίλυση της σύγκρουσης Παλαιστίνης-Ισραήλ, σημείωσε.

Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πρέπει να εφαρμοστούν με σοβαρότητα και το ζήτημα της Παλαιστίνης πρέπει να επιλυθεί στη βάση της λύσης των δύο κρατών, δήλωσε ο Σι. Οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι μια πολιτική διευθέτηση είναι ο σωστός δρόμος για την κρίση στην Ουκρανία.

Η Κίνα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο για την ειρήνη στην Ουκρανία

Η θέση της Κίνας για το θέμα είναι συνεπής και σαφής, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, του σεβασμού των νόμιμων ανησυχιών όλων των μερών για την ασφάλεια και της οικοδόμησης μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα είναι ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη, δήλωσε ο Σι.

«Η Κίνα ελπίζει ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι έτοιμη να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο για το σκοπό αυτό», είπε.

Την Πέμπτη, οι πρόεδροι της Κίνας και της Ρωσίας υπέγραψαν και εξέδωσαν επίσης την Κοινή Δήλωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης συντονισμού για τη νέα εποχή στο πλαίσιο της 75ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ρωσίας. Οι ηγέτες παρακολούθησαν επίσης την υπογραφή ορισμένων εγγράφων διακυβερνητικής και διυπηρεσιακής συνεργασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments