Nέα της αγοράς

Ασήμι: Η λάμψη του θαμπώνει τις βιομηχανίες και τις αγορές

Ασήμι: Η λάμψη του θαμπώνει τις βιομηχανίες και τις αγορές
Ανηφορίζουν οι τιμές λόγω ζήτησης για επενδύσεις αλλά και για βιομηχανική παραγωγή - Προς μεγάλες ελλείψεις στην παραγωγή το 2024

Ράλι 22% έχουν κάνει τους τελευταίους έξι μήνες οι αγορές του ασημιού, με το πολύτιμο μέταλλο να συναγωνίζεται σε λάμψη αυτή του χρυσού – όχι σε απόλυτα επίπεδα τιμών αλλά σε ενδιαφέρον για συνεχείς αγορές.

Αιτία τόσο η ζήτηση από επενδυτές για το πολύτιμο μέταλλο, όσο και -κυρίως- από βιομηχανίες όπου το ασήμι αποτελεί βασική πρώτη ύλη, από ηλιακά πάνελ μέχρι μικροτσίπ και τυπωμένα κυκλώματα, μπαταρίες και οχήματα.

Οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 28,5 δολάρια η ουγγιά, από 23 δολάρια στα αρχές του έτους

Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση για ασήμι προς χρήση σε φωτοβολταϊκά (PV) και σε οχήματα αντιπροσώπευε το 2023 το 22% της συνολικής ζήτησης, ή περίπου 267 εκατομμύρια ουγγιές (Moz).

Λόγω του «πυρετού του ασημιού» οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 28,5 δολάρια η ουγγιά, από 23 δολάρια στα αρχές του έτους και από μόλις 12 δολάρια η ουγγιά το Μάρτιο του 2020, όταν χτύπησε την πόρτα της παγκόσμιας οικονομίας η πανδημία.

Η άνοδος και ειδικά το πρόσφατο ράλι από τις αρχές του έτους (YTD) αποδίδεται στη πολύ πλέον χαμηλότερη προσφορά του πολύτιμου μετάλλου σε σύγκριση με τη ζήτηση. Νέα στοιχεία από το Ινστιτούτο Αργύρου που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, δείχνουν ότι για το 2024 προβλέπεται έλλειμμα άνω των 200 εκατ. ουγγιών στην παραγωγή. Τελευταία φορά που υπήρξε πλεόνασμα στην παραγωγή ασημιού σε σύγκριση με τη ζήτηση ήταν το 2020 (40 εκατ. ουγγιές περίπου).

Το έλλειμμα σε ασήμι θα είναι το 2024 δεύτερο υψηλότερο που έχει καταγραφεί μετά από αυτό του 2022 καθώς η βιομηχανική ζήτηση φθάνει σε νέο υψηλό, σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση Αργύρου του Ινστιτούτου Αργύρου.

Άργυρος, η πολύφερνη νύφη

Το ασήμι έχει πολλές χρήσεις. Αποτελεί πιο προσιτή εναλλακτική λύση αντί του χρυσού ως επένδυση και αντιστάθμισμα κινδύνου είτε μέσω απευθείας αγορών, είτε μέσω αγορών συμβολαίων που συνδέονται με αυτό (ETF κι άλλα) είτε μέσω κοσμημάτων. Επίσης αποτελεί πολύ σημαντική βιομηχανική πρώτη ύλη σε ηλιακά πάνελ, σε υπολογιστές, σε κινητά τηλέφωνα, σε αυτοκίνητα και σχεδόν κάθε τεχνολογική συσκευή.

Τα ελλείμματα που καταγράφονται και αποτυπώνονται στην αγορά από το σχετικό γράφημα που παρουσιάζει σήμερα ο ΟΤ, αποδίδονται από τις ίδιες πηγές σε αυτή ακριβώς τη βιομηχανικής χρήσης που αναλογεί περίπου στο 50% της συνολικής και στην αναιμική –όπως χαρακτηρίζεται- εικόνα της προσφοράς. Το 2023 η παραγωγή υπολογίζεται ότι έφτασε τις 820 εκατ ουγγιές, αλλά η κατανάλωση διαμορφώθηκε σε 1,14 δισ ουγγιές όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.

Ο ρόλος των φωτοβολταϊκών

Οι εφαρμογές φωτοβολταϊκών και όχι μόνο αναμένεται να κάνουν τη βιομηχανική ζήτηση για άργυρο να φτάσει σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, αναφέρει η εταιρεία Metals Focus στην τελευταία της έκθεση Silver Survey για το ασήμι.

«Το πιο σημαντικό είναι πως η προσφορά θα παραμείνει ελάχιστα μεταβαλλόμενη, με οριακή πτώση να προβλέπεται για το 2024. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ελλείμματος της αγοράς κατά 17% στο δεύτερο υψηλότερο ιστορικό» μετά το 2020, σημειώνεται.

Η αναιμική εικόνα της προσφοράς προέρχεται από το γεγονός ότι μόνο το 20% της παραγωγής προέρχεται από ορυχεία καθαρού αργύρου. Το άλλο 80% παράγεται ως υποπροϊόν άλλων ορυκτών, όπως ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος. Αυτό καθιστά την προσφορά αργύρου «ανελαστική» -η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή μερικά από τα μεγαλύτερα ορυχεία του κόσμου βλέπουν τα κοιτάσματα αργύρου να εξαντλούνται. Ταυτόχρονα οι χαμηλότερες -από όσο είναι απαραίτητο- επενδύσεις στις έρευνες σε νέα κοιτάσματα σημαίνει ότι δεν αυξάνεται άλλο η παραγωγή.

Πηγή: ΟΤ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments