Οικονομία

Τεκμήρια αυτοκινήτου 2024: Οι προϋποθέσεις για να πληρώσετε λιγότερα – Πότε δεν θα χρεωθείτε καθόλου

Τεκμήρια αυτοκινήτου 2024: Οι προϋποθέσεις για να πληρώσετε λιγότερα – Πότε δεν θα χρεωθείτε καθόλου

Πηγή Φωτογραφίας: Εικόνες από την πεζογέφυρα του Αλίμου με την λεωφόρο Ποσειδώνος σε κίνηση. Σάββατο 8 Μαίου 2021 (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Τι είναι τα τεκμήρια και πώς λειτουργούν

Τι σχέση έχει η αξία του αυτοκινήτου σας με τη φορολογική δήλωση που κάνετε κάθε χρόνο; Το αυτοκίνητο είναι τεκμήριο (απόδειξη) ενός ελάχιστου εισοδήματος.

Το Pricefox, ο σύμβουλός στην εξοικονόμηση και η πλατφόρμα εύρεσης κι αγοράς της πιο φθηνής ασφάλειας αυτοκινήτου, έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε για τα τεκμήρια αυτοκινήτου, καθώς και τις προϋποθέσεις για να πληρώσετε λιγότερα ή να μην χρεωθείτε ακόμη και τίποτα!

Τι είναι τα τεκμήρια και πώς λειτουργούν

Το κράτος έχει εφαρμόσει το σύστημα αξιολόγησης περιουσιακών στοιχείων, γνωστό ως τεκμήρια, ως ένα εργαλείο για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Βασίζεται στη λογική ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία κάποιου πρέπει να συνοδεύονται και από αντίστοιχα έξοδα.

Αν, όμως, το εισόδημα που δηλώνετε στην εφορία δεν συνάδει με αυτά τα έξοδα, τότε η φορολογία υπολογίζεται βάσει των τεκμηρίων, που αποτελούν μια εκτίμηση του πραγματικού σου εισοδήματος.

Για παράδειγμα, αν έχετε πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα πολυτελή αγαθά, αλλά οι δηλώσεις σας φαίνονται να μην αντανακλούν την πραγματική σας οικονομική κατάσταση, τότε η εφορία θα υπολογίσει τη φορολογία σας βάσει των τεκμηρίων. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθείτε σαν να έχετε το εισόδημα που αντιπροσωπεύει τα τεκμήριά σας.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα αυτοκίνητα και άλλα οχήματα θεωρούνται τεκμήρια και επηρεάζουν την εκτίμηση του συνολικού εισοδήματος, με βάση τους κυβισμούς τους.

Πώς υπολογίζονται τα τεκμήρια αυτοκινήτων; Τα τεκμήρια αυτοκινήτων υπολογίζονται βάσει των κυβικών του κινητήρα τους.

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες:

1.200 έως 2.000 κυβικά: 600€ ανά 100 κυβικά. 2.000 έως 3.000 κυβικά: 900€ ανά 100 κυβικά. Πάνω από 3.000 κυβικά: 1.200€ ανά 100 κυβικά. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών με πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 2020 έχει τεκμήριο 4.000€. Αν το ίδιο αυτοκίνητο είχε πρώτη άδεια το 2017, το τεκμήριο είναι 2.800€, και αν είχε πρώτη άδεια το 2010, το τεκμήριο είναι 2.000€.

Ποιες οι προϋποθέσεις για να μειωθούν τα τεκμήρια αυτοκινήτων Τα τεκμήρια αυτοκινήτων μειώνονται, όσο παλιώνει και το όχημά σας.

Πιο συγκεκριμένα:

Για οχήματα 5-10 ετών: Έκπτωση 30% Για οχήματα άνω των 10 ετών: Έκπτωση 50% Ποιες αλλαγές έρχονται στα τεκμήρια αυτοκινήτων το 2024 -Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Για οχήματα άνω των 50.000€, το τεκμήριο υπολογίζεται βάσει της λιανικής τιμής αγοράς προ φόρου με ελάχιστο τεκμήριο 4.000€.

-Μείωση φόρου πολυτελείας: Για οχήματα άνω των 1.929 κυβικών και ηλικίας έως 10 έτη, η μείωση είναι 30%.

Τι πρέπει να ισχύει για να εξαιρεθείς από τα τεκμήρια αυτοκινήτου Για να εξαιρεθείτε από τα τεκμήρια αυτοκινήτου θα πρέπει να ισχύει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να είστε κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου κάτω των 50.000€ Να είστε κάτοχος ιστορικού αυτοκινήτου με πιστοποιητικό αυθεντικότητας Να είστε κάτοχος αυτοκινήτου για άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% Τι γίνεται στην περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε αυτοκίνητο που δεν δικαιολογείται από το εισόδημά σας Αν θέλετε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο που δεν δικαιολογείται από το εισόδημα που δηλώνετε, υπάρχει τρόπος να το αποκτήσετε αρκεί να ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

Ανάλωση κεφαλαίου: Αξιοποιείτε χρήματα από προηγούμενες φορολογικές χρονιές. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα που έχουν αποταμιευτεί από προηγούμενες φορολογικές περιόδους.

Για παράδειγμα, αν τα τελευταία 5 χρόνια έχετε εισοδήματα 15.000€ και τα 10.000€ από αυτά ήταν τεκμήρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα υπόλοιπα 25.000€ για την αγορά αυτοκινήτου χωρίς να επιβαρυνθείτε με επιπλέον φόρο.

Γονική παροχή: Αντίστοιχα, αν οι γονείς σας έχουν αποταμιεύσει χρήματα από προηγούμενες φορολογικές χρονιές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να σας αγοράσουν αυτοκίνητο χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το φόρο πολυτελείας αυτοκινήτων

Ο φόρος πολυτελείας είναι ένας πρόσθετος φόρος που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με μεγάλο κυβισμό, λόγω της αυξημένης οικονομικής δυνατότητας του ιδιοκτήτη και του υψηλότερου κόστους που συνδέεται με τη πολυτελή διαβίωση.

Για τα αυτοκίνητα, ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται ως εξής:

Για κινητήρες με κυβισμό από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά, πολλαπλασιάζοντας την ετήσια αντικειμενική δαπάνη με συντελεστή 5%. Για κινητήρες με κυβισμό πάνω από 2.500 κυβικά εκατοστά, πολλαπλασιάζοντας την ετήσια αντικειμενική δαπάνη με συντελεστή 13%.

Ποιοι εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας; Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελείας παρέχεται στα:

επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα για αναπήρους, τα οποία δεν υπόκεινται ούτε σε τέλη κυκλοφορίας. αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για περισσότερο από 10 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments