Podcasts | Pagenews Politics #33

Λοβέρδος: Στόχος μας να γίνουμε το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα

Ιδρύσαμε το κόμμα από τον Έβρο. Και αυτό, γιατί ο Έβρος είναι σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης

17.05.2024 | 18:06

Listen On:

Λοβέρδος: Στόχος μας να γίνουμε το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα

Ιδρύσαμε το κόμμα από τον Έβρο. Και αυτό, γιατί ο Έβρος είναι σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης

Στα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρόεδρος των Δημοκρατών έθεσε τον εκλογικό πήχη του κόμματός του, μίλησε για την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας και υπογράμμισε λάθη και ανεπάρκειες του αντιπολιτευτικού λόγου.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο Pagenews και την κ. Σοφία Χύτου, ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως «είμαστε πλέον οι Δημοκράτες. Ιδρύσαμε το κόμμα από τον Έβρο. Και αυτό, γιατί ο Έβρος είναι σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τα σύνορα αυτά είναι και σύνορα της Ευρώπης, που πρέπει βέβαια να φυλάσσονται. Θα κλείσω, δε, την εκλογική μου καμπάνια από την Αλεξανδρούπολη».

Αναφερόμενος στο εκλογικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται οι Δημοκράτες, ο επικεφαλής του σχηματισμού επισήμανε: «Σε όλη την Ελλάδα με θεωρούν ευπρόσδεκτο. Σε όλη την Ελλάδα μού χαμογελούν και μου δίνουν το χέρι τους. Μου λένε κυρίως για την ακρίβεια και το καθημερινό κόστος ζωής. Τις περισσότερες ψήφους τις περιμένουμε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με στόχο να πάρουμε ένα ποσοστό όσο το δυνατόν να γίνουμε το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα. Στόχος μας είναι να γίνουμε η έκτη πολιτική δύναμη».

Σχετικά με το εάν θα συνεχίσει να ασχολείται ενεργά με την πολιτική σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας, ο πρόεδρος των Δημοκρατών είπε: «Δεν είμαι αλαζόνας, ούτε ματαιόδοξος. Όμως, η υποδοχή από τον κόσμο είναι μεγάλη. Είμαστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις πάνω από 2% και 3% και άρα, η εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται πως όλα θα πάνε καλά με την ψήφο των πολιτών. Θα πάω στην Ευρωβουλή και εν όψει των εθνικών εκλογών, θα αφήσω την έδρα, για να διεκδικήσω την εκπροσώπηση στις εθνικές κάλπες. Θέλω να προσφέρω και μπορώ να προσφέρω στην πατρίδα μου. Οι ευρωβουλευτές της Ελλάδας δεν έχουν ισχυρή παρουσία στην Ευρωβουλή. Για παράδειγμα, δεν προωθήθηκε το εθνικό συμφέρον απέναντι στην κίνηση Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί».

Ερωτηθείς, εν συνεχεία, για το ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε., ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές. Η Ευρώπη έχει ανάγκη θεσμικών αλλαγών για να προχωρήσει. Η δική μας παράταξη και εγώ προσωπικά θα στοχεύσουμε σε δυο τομείς. Συμμετέχουμε στο κεντρώο New Europe, με πρωτοβουλία του Εμμανουέλ Μακρόν. Θέλουμε μια φθηνότερη Ευρώπη, ευρωστρατό και κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, και βέβαια, τα δικά μας θέματα σε σχέση με την Τουρκία. Άρα, πάμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα. Είμαστε Έλληνες στην Ε.Ε.».

Αναφορικά με το πώς πρέπει να επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές, επισημάνθηκε ότι «το βασικό πρόβλημα σε σχέση με τις θαλάσσιες διαφορές πρέπει να πάει σε διεθνές δικαστήριο, στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Αλλά η Τουρκία δεν πάει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, γιατί φοβάται νομικά και ξέρει ότι έχει άδικο».

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί η παντοκρατορία της Νέας Δημοκρατίας, ο επικεφαλής των Δημοκρατών υπογράμμισε πως «αυτή η παντοκρατορία πρέπει να ανατραπεί. Θα είναι κάτι καλό για τη δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή, η ΝΔ έχει χάσει τη μάχη της ακρίβειας, αλλά ηγείται πολιτικά, γιατί δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπολίτευση. Ο πολίτης δεν θέλει τον Μητσοτάκη, αλλά δεν βρίσκει αξιόπιστη λύση στα πρόσωπα της αντιπολίτευσης. Στην αντιπολίτευση, είναι διαρκώς θυμωμένοι. Γιατί όμως; Ο Κασσελάκης λέει κάτι πράγματα που στάζουν δηλητήριο. Ο κόσμος δεν τα θέλει αυτά. Το 75% των Ελλήνων μετά από τρεις συνεχόμενες κρίσεις επιθυμεί να καταλαβαίνει τι λες και να μην πληγώνεται από αυτά που λες. Για τα δικά μου δεδομένα, αυτό είναι χυδαίο. «Όσο πιο σύνθετα και ακατανόητα μιλάς, με κάνεις να σκεφτώ ότι ή δεν έχεις καταλάβει ή ότι δεν θέλεις να καταλάβω», συνήθιζε να μου λέει ο καθηγητής μου Δημήτρης Τσάτσος»,

Τέλος, σχετικά με το εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, ο επικεφαλής των Δημοκρατών είπε: «Βλέπω να υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος. Υπάρχει απογοήτευση. Οι πολίτες με θεωρούν ευπρόσδεκτο, επειδή η γλώσσα μου είναι κατανοητή. Στην πολιτική, πρέπει να είμαστε κατανοητοί, όπως    επιδιώκουμε να είμαστε κατανοητοί και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής», κατέληξε συμπερασματικά ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.