Policy Briefs

Ο Τουσκ δέχεται απειλές για τη ζωή του

Ο Τουσκ δέχεται απειλές για τη ζωή του

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ο Τουκ δημοσιοποίησε μια προειδοποίηση για δολοφονία του στα κοινωνικά δίκτυα.

Καθώς ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο συνεχίζει να μάχεται για τη ζωή του μετά από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του την Τετάρτη (15 Μαΐου), ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ δημοσιοποίησε μια από τις απειλές θανάτου του που έλαβε στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Ρόμπερτ Φίκο παραμένει σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από πυροβολισμό σε μια πόλη βορειοανατολικά της Μπρατισλάβα . Ένας άνδρας κατηγορήθηκε σε σχέση με την επίθεση την Πέμπτη και, αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι είναι ένας 71χρονος συγγραφέας που περιγράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Matus Sutaj, σαν «μοναχικός λύκος».

Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι αν και η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα, ο ύποπτος δεν ανήκει σε καμία πολιτική ομάδα, προσθέτοντας: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό το άτομο δεν είναι μέλος κάποιας ριζοσπαστικής δεξιάς ή αριστερής ομάδας».

Μια μέρα μετά την επίθεση, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μοιράστηκε στο X ένα στιγμιότυπο από μια ανώνυμη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαίνεσε τον δράστη και ζητούσε τη δολοφονία του.

«Οι Σλοβάκοι μας έδωσαν ένα παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουμε με τον Ντόναλντ Τουσκ εάν αποτύχει στο CPK », αναφέρει η ανάρτηση, αναφερόμενη στα πολωνικά στο Central Communications Port, ένα μεγάλο έργο της πρώην κυβέρνησης του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, CRE) στόχευε στην κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου από την αρχή περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρσοβίας, για το οποίο η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ είναι δύσπιστη.

«Ήταν πολλοί από αυτούς χθες », σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, δείχνοντας έναν άλλον που είπε: «Ο [Ρόμπερτ] Φίκο πυροβολήθηκε σήμερα. [Ο Ντόναλντ] Τουσκ έχει φόβο στα μάτια του, περιμένει κάτι; »

«Έτσι καταλήγουν οι φίλοι του Πούτιν [Βλαντιμίρ]. [Ο Ντόναλντ] Τουσκ τώρα θα είναι προσεκτικός », έγραφε άλλη ανάρτηση.

Στην Πολωνία, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, η Πλατφόρμα Πολιτών του Ντόναλντ Τουσκ (PO, EPP) και το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, CRE), αλληλοκατηγορούνται ότι έχουν δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι προωθούν τη Ρωσία.

Πέρυσι, ένας 43χρονος καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση επειδή απειλούσε να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τουσκ.

Αλλά σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του PiS Beata Kempa, η οποία παραδέχτηκε ότι δέχθηκε απειλές στο παρελθόν, η πολιτική μάχη στην Πολωνία έχει γίνει πολύ σκληρή.

Μπορεί πάντα να υπάρχει κάποιος “που θα εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση” και θα αποφασίσει να σκοτώσει έναν πολιτικό επειδή αισθάνεται ότι το προτιμώμενο κόμμα τους δίνει την έγκρισή του, είπε στον ιδιωτικό ραδιόφωνο ZET .

Ωστόσο, επέκρινε κυρίως τον Ντόναλντ Τουσκ για τη χρήση «σκληρών όρων κατά της αντιπολίτευσης» , γεγονός που «ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να επιτεθούν πιο σκληρά».

Σύμφωνα με αυτήν, η δεξιά είναι «πιο πρόθυμη να συγχωρήσει» τον πολιτικό της αντίπαλο, ενώ «το άλλο στρατόπεδο είναι αμείλικτη».

Άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες δέχτηκαν επίσης απειλές για τη ζωή τους μετά την επίθεση στον Ρόμπερτ Φίκο.

Αυτά περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Milorad Dodik και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orbán, οι οποίοι είναι φιλορώσοι, και τους πρωθυπουργούς του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti και Donald Tusk, που δεν είναι.

Αν και ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ρόμπερτ Φίκο διαφωνούν σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πολωνός πρωθυπουργός έδειξε αλληλεγγύη στον Σλοβάκο ομόλογό του μετά τον πυροβολισμό.

«Ρόμπερτ, οι σκέψεις μου είναι μαζί σου σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή », έγραψε στο Χ λίγα λεπτά μετά τις πρώτες πληροφορίες για την επίθεση την Τετάρτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments