Αντιπαράθεση Σκρέκα και αντιπολίτευσης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ακρίβεια
Πηγή Φωτογραφίας: [369595] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Με έντονες αντιδράσεις και πολιτικές διαμάχες ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές».
Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» με την αντιπολίτευση να αντιδρά και να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές».
Ο κ. Σκρέκας αναγνώρισε ότι «η ακρίβεια υπάρχει, επιμένει και δυσκολεύει τα ελληνικά νοικοκυριά», σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν μόνο βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό διαρθρωτικού χαρακτήρα, ήδη έχουν θετικό αποτύπωμα και θα έχουν μεγάλο αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα».
Όπως είπε, «αυτό αποδεικνύεται και από στοιχεία τα οποία ανακοινώνονται για τον πληθωρισμό του Απριλίου και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και την ΕΛΣΤΑΤ και από την μελέτη την οποία διενήργησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπόριου Καταναλωτικών Αγαθών, το οποίο μετρά σε πραγματικό μέγεθος την μεταβολή των τιμών».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον μήνα Απρίλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο γενικός δείκτης στην Ελλάδα είχε μία ελαφρά αποκλιμάκωση από το 3,4% στο 3,2% που δείχνει ότι το πρόβλημα παραμένει και για αυτό και εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε με μέτρα για να μειωθεί το επόμενο διάστημα ο πληθωρισμός ενώ σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων έχουμε μία πολύ ελαφριά αποκλιμάκωση από το 5,5% τον Μάρτιο, στο 5,4%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι σε εκείνες τις 10 χώρες στην ΕΕ που είχαν αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό των τροφίμων».
«Βεβαίως, στον συνολικό δείκτη τροφίμων η Ελλάδα παραμένει αυτούς τους μήνες να έχει ένα υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ για αυτό και οι προσπάθειες της κυβέρνησης συνεχίζονται», σημείωσε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε:
«Πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε αυτό που δείχνει σε πραγματικές τιμές σήμερα, ότι θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς δεν σταματάμε, παρακολουθούμε και εφαρμόζουμε μέτρα τα οποία δείχνουν ότι σταδιακά έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βεβαίως, δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε, έχουμε λίγο δρόμο ακόμα αλλά είναι μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα τα οποία αντιμετωπίζουν στη πηγή το πρόβλημα του πληθωρισμού και των αθέμιτων πρακτικών».
Ο κ. Σκρέκας έδωσε έμφαση στις παρεμβάσεις για τα προϊόντα ατομικής φροντίδας και είδη νοικοκυριού, «όπου ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ήταν αρνητικός σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».
«Βλέπουμε ότι όχι μόνο έχουμε σταθεροποίηση τιμών αλλά έχουμε και ελαφρά μείωση τιμών σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Άρα, τα μέτρα που πήραμε και ήταν επικεντρωμένα σε αυτές τις πολύ μεγάλες κατηγορίες και αφορούν 4.000 προϊόντα φαίνεται ότι έχουν ρίξει τις τιμές. Βεβαίως δεν έχουμε φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσουμε και βεβαίως το πρόβλημα της ακρίβειας είναι μεγάλο και όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που προς το τέλος του μήνα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. Αυτό λοιπόν μας κάνει εμάς να συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Αντικρούοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ημίμετρα που δεν αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας επέμεινε ότι «κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει λάβει αντίστοιχα μέτρα με αυτά που εφάρμοσε η Ελλάδα για την καταπολέμηση και της αθέμιτης κερδοφορίας και των αθέμιτων εμπορικών τακτικών».
«Ναι, το πρόβλημα είναι μεγάλο του πληθωρισμού, ναι δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και ναι, η Ελλάδα έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα τα οποία ήδη έχουν αρχίσει και αποδίδουν και περιμένουμε το επόμενο διάστημα να αποδώσουν ακόμα περισσότερο. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να δούμε τις τιμές να αποκλιμακώνονται», τόνισε.
Χαρακτήρισε δε «πολυφορεμένο» το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα της κυβέρνησης στηρίζουν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» αντιτείνοντας ότι «αν δεν υπήρχε το φιλικό περιβάλλον για έναν επαγγελματία από το 2019 μέχρι σήμερα, δεν θα είχανε ανοίξει περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έχουν κλείσει.
«Είχαμε 150.000 περισσότερα ανοίγματα επιχειρήσεων και το ισοζύγιο ήταν πολύ θετικό σε σχέση με αυτές που κλείσανε. Όχι μόνο δεν κλείσανε επιχειρήσεις αλλά άνοιξαν 150.000 νέες επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι περιορίζονται στην κριτική χωρίς να κάνουν μία ουσιαστική πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.
«Παλεύουμε, ο πληθωρισμός να μειωθεί. Θα αποκλιμακωθεί και σε κάποια σε προϊόντα, θα μειωθούν και οι τιμές, ενώ οι μισθοί θα παραμείνουν εκεί που είναι σήμερα αυξημένοι και εφόσον η στρατηγική ανάπτυξη της χώρας παραμένει και διασφαλίζει σταθερούς και διαχειρίσιμους ρυθμούς, αυτό σημαίνει και αυξήσεις στους μισθούς και από δω και στο εξής, όπως έχουμε βάλει στόχο. Οι ζωές των ανθρώπων δεν βελτιώνονται ούτε με ένα άρθρο ούτε με ωραία λόγια. Είπατε πολλά, αλλά ένα μέτρο δεν είπατε, πέρα από το μόνιμο που λέτε να μειωθεί ο ΦΠΑ που και εμείς το εξετάσαμε αλλά απεδείχθη ότι δεν είναι αποτελεσματικό», είπε και κατέληξε:
«Το ερώτημα είναι αν θα ψηφίσετε τα μέτρα για την επιπλέον ενίσχυση των επιχειρήσεων, την ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των μέτρων κατά των παραπλανητικών εκπτώσεων, τις αναπτυξιακές ρυθμίσεις που βελτιώνουν τα καθεστώτα για επενδυτικά σχέδια, προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και ενισχύουν τη επιχειρηματικότητα».
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Ανδριανός, υπογράμμισε ότι «σημασία έχει πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα της ακρίβειας, το αντιμετωπίζει σε όλες τις διαστάσεις του με μία ολομέτωπη επίθεση κατά της αισχροκέρδειας, που είναι απολύτως αναγκαία».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας