Πολιτική

Ποιες κατηγορίες πολιτών θέλουν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση

Ποιες κατηγορίες πολιτών θέλουν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πέντε εστίες κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Το επισημαίνουν οι εκλογολόγοι, το δείχνουν και τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που αναλύονται από τα κομματικά επιτελεία: η ευρωκάλπη, αποσυνδεδεμένη από άμεσες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, ευνοεί την τάση της ψήφου διαμαρτυρίας και τους πειραματισμούς των εκλογέων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κομματικά επιτελεία εξετάζουν συνεχώς τις διαρροές ψηφοφόρων, τις αποσυσπειρώσεις και τις μετακινήσεις που επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό, όπως αποκαλύπτουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να κρατήσουν την ψήφο των απογοητευμένων ψηφοφόρων, προτάσσοντας ισχυρά διλήμματα, ενώ οι αντίπαλοί τους, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθούν να κερδίσουν την υποστήριξη των απογοητευμένων από την κυβέρνηση.

Με λιγότερο από 30 μέρες μέχρι τις εκλογές, η κυβέρνηση κινείται με τακτική εθνικών εκλογών, προωθώντας θετικά μηνύματα και διατυπώνοντας διλήμματα. Ο Μητσοτάκης στοχεύει στην επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στις προηγούμενες ευρωεκλογές και επικεντρώνεται στις περιοχές της δυσαρέσκειας, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική, ηλικιακή, κοινωνική ή επαγγελματική τους φύση.

Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανώς προσπαθεί να διεισδύσει σε… ξένα μέχρι πρότινος ακροατήρια, αναζητώντας ευκαιρίες να «κλέψει» και ένα τμήμα της «δεξιάς» ατζέντας (ενδεικτικές οι αναφορές του στο ΝΑΤΟ ως «ιερή αμυντική συμμαχία», στο «χρήσιμο εργαλείο» του φράχτη στον Έβρο, στη «διαίρεση των Ελλήνων από τη Δεξιά» κ.ο.κ.), ο Μητσοτάκης στοχεύει σε αποτελεσματικές επανασυνδέσεις με το απογοητευμένο δεξιό ακροατήριο.

Κυρίως όμως με εκείνο που φλερτάρει με τον… καναπέ, δηλαδή με την αποχή ως σήμα δυσφορίας στο Μαξίμου, ή έστω δεν αποκλείει μια πρόσκαιρη αποστασιοποίηση δεξιότερα, χωρίς όμως να έχει κόψει οριστικά τους δεσμούς με την κεντροδεξιά παράταξη.

Ζητούμενο άλλωστε σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν είναι οι νέες διευρύνσεις, αλλά η μέγιστη επανασυσπείρωση του ακροατηρίου που συνέβαλε στην τελευταία διπλή εκλογική νίκη της ΝΔ. Η… φροντίδα του Μητσοτάκη στη δεξιά πλευρά του φαίνεται τόσο μέσα από συγκεκριμένες επιλογές στο ευρωψηφοδέλτιο (με κυρίαρχη εκείνη του Φρέντι Μπελέρη), όσο και από τη στοχευμένη καμπάνια στις γεωγραφικά πιο απαιτητικές περιοχές (στη Μακεδονία συγκεκριμένα) με επικεφαλής στελέχη όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Το ίδιο πιστοποιούν και οι επαναπροσεγγίσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας, έπειτα από τις σοβαρές αναταράξεις λόγω της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στόχος της ΝΔ είναι η Ελληνική Λύση αλλά και συνολικά τα κόμματα στα δεξιά της παράταξης να παραμείνουν σε «ελεγχόμενα» ποσοστά. Με τα λόγια πρωθυπουργικού συνεργάτη, το άθροισμα αυτών των κομμάτων δεν πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η Υπερ/Ακρα Δεξιά τοποθετείται στη δεύτερη θέση του πολιτικού φάσματος το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Η ΝΔ βρίσκεται σε κρίσιμη θέση όσον αφορά τις διαρροές προς τα δεξιά, καθώς ένα σημαντικό μέρος των εκλογέων απορρίπτει τις διακρίσεις μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Αυτοί οι “μετακινούμενοι” αποτελούν τον πυρήνα της εκλογικής αναμέτρησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αντώνη Παπαργύρη και της GPO.

Αυτή η υπο-ομάδα του εκλογικού σώματος, που δρα χωρίς ισχυρές κομματικές ή ιδεολογικές ταυτίσεις, αποτελεί την πολυπληθέστερη ομάδα εντός του εκλογικού σώματος με ποσοστό 21,7%. Επιπλέον, αυτοί οι εκλογείς υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική Λύση, με τη ΝΔ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 11,5%.

Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, ο Μητσοτάκης άνοιξε επίσημα το πρόγραμμα προεκλογικών περιοδειών του από τη Δυτική Αττική, μια περιοχή όπου η ΝΔ είχε σημειώσει αξιόλογες επιτυχίες το 2023. Παρόμοιες περιοχές, όπως η Β’ Πειραιώς και η Α’ Θεσσαλονίκης, παραμένουν στην προσοχή του κυβερνώντος κόμματος.

Δεν είναι άλλωστε αμελητέες οι… προειδοποιήσεις που έχουν λάβει τόσο η κυβέρνηση μέσα από μετρήσεις όσο και οι βουλευτές στις συζητήσεις με ψηφοφόρους – κυρίως για την ακρίβεια και την εγκληματικότητα. Το Μαξίμου εστιάζει στα μεσοστρώματα και στα χαμηλότερα εισοδήματα ξορκίζοντας την εκτόνωση της υπαρκτής πίεσής τους μέσα από την ευρωκάλπη.

Εξού και η μόνιμη επωδός του Μητσοτάκη ότι «η μεγάλη λαϊκή παράταξη είναι τελικά η ΝΔ», αλλά και οι επίμονες δεσμεύσεις του για «λύσεις» στην καθημερινή ζωή. Οι γαλάζιοι μιλούν για την κρισιμότερη «μάχη» εντυπώσεων – πέραν της ουσίας της. Και αυτό γιατί τυχόν εκτεταμένες απώλειες στην εκλογική επιρροή της ΝΔ στις λαϊκές συνοικίες, μόλις έναν χρόνο έπειτα από τις εθνικές εκλογές, θα στρέψει αυτομάτως τις μετεκλογικές συζητήσεις στην κοινωνική δυσαρέσκεια, διευρύνοντας το αντιπολιτευτικό πεδίο επιθέσεων στην κυβέρνηση.

Η κυβερνώσα παράταξη εξακολουθεί να ανησυχεί για τους ψηφοφόρους κάτω των 35 ετών. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύστηκε στις εκλογές του 2023, υπάρχουν αρκετά θέματα που αυξάνουν την ανησυχία για μια “αντισυστημική” έκφραση της νεανικής δυσφορίας στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο αποκάλυψε ότι οι νεότερες ηλικίες εργαζομένων είναι απογοητευμένες από την κυβέρνηση, με μέσο όρο αντιδράσεων 1,9 σε κλίμακα 0-5. Επιπλέον, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ίδρυση ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων και η δυσαρέσκεια για τον χειρισμό της υπόθεσης των Τεμπών ενισχύουν αυτήν την ανησυχία.

Τέλος, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανησυχούν και αυτοί, κάτι που έχει αναφερθεί σε συζητήσεις στο Μαξίμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments