Σκέρτσος: Υπάρχουν προϊόντα πολυεθνικών που πωλούνται ακριβότερα στα ελληνικά ράφια
Πηγή Φωτογραφίας: [368345] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η διαφορετική, από χώρα σε χώρα, τιμολογιακή πολιτική πολυεθνικών εταιρειών για τα ίδια προϊόντα θα βρεθεί στο επίκεντρο επιστολής που θα στείλει άμεσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγεί ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την Παρασκευή 17/5, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Απαντώντας, ειδικότερα, στα ερωτήματα, «πώς συνδέονται οι ευρωεκλογές με την ακρίβεια; Και γιατί η μάχη για καλύτερες και πιο δίκαιες τιμές περνάει από τις Βρυξέλλες και από την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου;», ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαιώνει εν πρώτοις ότι «ακούμε με μεγάλο σεβασμό και προσοχή την πίεση και τις διαμαρτυρίες των πολιτών για το μείζον ζήτημα της ακρίβειας. Πέρα και πάνω από τις λαϊκίστικες και ανεύθυνες κορώνες μιας αντιπολίτευσης που συμπεριφέρεται σαν να προσγειώθηκε χθες στον “πλανήτη Ελλάδα” και οδηγεί με τις προτάσεις της τη χώρα ξανά σε χρεοκοπία, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα».
«Υπάρχουν προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών που πωλούνται ακριβότερα στα ελληνικά ράφια συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές»
«Είναι πράγματι προκλητικό ενώ τα εισοδήματά μας απέχουν ακόμη από τα ευρωπαϊκά, να υπάρχουν ομοειδή προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών που πωλούνται ακριβότερα στα ελληνικά ράφια συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπου οι καταναλωτές έχουν μάλιστα και υψηλότερη αγοραστική δύναμη» υπογραμμίσει.
Όπως εξηγεί στη συνέχεια της ανάρτησής του, «το φαινόμενο αυτό, των διαφοροποιημένων τιμών από την ίδια πολυεθνική εταιρεία πρακτικά για τα ίδια προϊόντα που παράγει και διαθέτει π.χ. στην ελληνική, τη γερμανική ή την ολλανδική αγορά, έχει όνομα: αποκαλείται “εδαφικοί εφοδιαστικοί περιορισμοί” (territorial supply constraints) και αποτελεί μια εμπορική πρακτική που δεν είναι παράνομη αλλά χρησιμοποιείται καταχρηστικά από πολυεθνικές εταιρείες λόγω της ασύμμετρης δύναμης που έχουν έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών αλλά και μεμονωμένων χονδρεμπόρων και λιανεμπόρων.
Μα καλά θα αναρωτηθεί δίκαια κάποιος: “τώρα το ανακαλύψατε αυτό; Και γιατί δεν κάνατε κάτι έως σήμερα; Πώς με προστατεύει εμένα ως Ευρωπαίο και Έλληνα καταναλωτή η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά από τέτοια φαινόμενα;”. Η απάντηση είναι ότι η πρακτική αυτή που μόλις τα τελευταία χρόνια καταλαβαίνουμε καλύτερα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς λειτουργεί, δεν αποτελεί ακόμη χαρακτηρισμένη αθέμιτη πρακτική σε επίπεδο ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να μπορούν οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού να την εντοπίσουν και να επιβάλλουν κυρώσεις».
«Η συλλογική δύναμη της ευρωπαϊκής ένωσης και οικονομίας δεν έχει αξιοποιηθεί έως σήμερα αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουμε από κοινού διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Για να το πούμε με μια παρομοίωση θυμίζει την ιστορία του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Μόνο η ενωμένη Ευρώπη και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μπορούν να τα βάλουν αποτελεσματικά με πολυεθνικούς γίγαντες» προσθέτει.
«Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σηκώνουν λοιπόν το γάντι και ζητούν με επιστολή που θα σταλεί άμεσα προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μείζον αυτό ζήτημα να αναδειχθεί ως βασική προτεραιότητα της επόμενης Επιτροπής αλλά και της επόμενης Ευρωβουλής. Και ελπίζουμε την πρωτοβουλία αυτή -έστω για αλλαγή- να την στηρίξουν όλα τα ελληνικά κόμματα αντί να κάνουν αντιπολίτευση στη χώρα μας μέσω του ευρωκοινοβουλίου» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.
Ενώ στο ερώτημα, «θα λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας με αυτή την πρωτοβουλία;», ο Άκης Σκέρτσος δίνει την απάντηση ότι «θα χρειαστεί χρόνος και σημαντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών αλλά και απέναντι σε πιέσεις που δεν επιθυμούν τέτοιες νομοθεσίες. Όμως πρέπει να το προσπαθήσουμε διότι μόνον έτσι γίνεται κατανοητή και πόσο σημαντική είναι η δύναμη που διαθέτει η Ένωσή μας για την πραγματική προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών και των εισοδημάτων μας».
Και, εν όψει ευρωεκλογών, «γι’ αυτό και η ψήφος μας μετράει. Κι αντί να είναι ψήφος αψήφιστη που θα πάει σε μια κάλπη διαμαρτυρίας πρέπει να είναι ψήφος ευθύνης προς εκείνη την πολιτική δύναμη και εκείνον τον πολιτικό αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια με το Ταμείο Ανάκαμψης, το Covid pass, το ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που έχει καταφέρει να θέσει φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους και να κάνει τις ελληνικές προτάσεις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Η κάλπη των ευρωεκλογών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με χαλαρότητα και αδιαφορία. Δεν είναι μια ευκαιρία για “ανέξοδη” έκφραση πολιτικής δυσαρέσκειας με ψήφο υπέρ κομματικών σχηματισμών που είτε ανήκουν στα άκρα είτε ακόμη χειρότερα δηλώνουν πολέμιοι της ΕΕ. Η ψήφος μας πρέπει να είναι χρήσιμη και υπεύθυνη προς τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποδείξει τεκμηριωμένα ότι πολιτεύονται με ευρωπαϊκή και εθνική ευθύνη», υπογραμμίζει κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας.
Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας