Γεωπολιτικά

ΗΠΑ: Μετά τις απειλές, οι εξοπλισμοί στο Ισραήλ

ΗΠΑ: Μετά τις απειλές, οι εξοπλισμοί στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Israeli soldiers walk through rubble, amid the ongoing ground invasion against Palestinian Islamist group Hamas in the northern Gaza Strip, November 8, 2023. REUTERS/Ronen Zvulun

Η κίνηση έρχεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να αναστείλει την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ ενόψει της επίθεσης στη Ράφα και τις προειδοποιήσεις του Μπάιντεν για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας στην περίπτωση μιας χερσαίας επίθεσης μεγάλης κλίμακας εναντίον του τελευταίου καταφυγίου των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Διάρκεια λίγων ημερών είχαν τελικά οι αυστηρές προειδοποιήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ ότι μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσή του στη Ράφα θα ισοδυναμούσε με διακοπή των αμερικανικών εξοπλισμών. Όλο και περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο σχετικά με την πρόθεσή της να στείλει όπλα αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Ισραήλ τις επόμενες μέρες.

Η κίνηση έρχεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να αναστείλει την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ ενόψει της επίθεσης στη Ράφα και τις προειδοποιήσεις του Μπάιντεν για διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας στην περίπτωση μιας χερσαίας επίθεσης μεγάλης κλίμακας εναντίον του τελευταίου καταφυγίου των Παλαιστίνιων προσφύγων.

«Συνεχίζουμε να στέλνουμε στρατιωτική βοήθεια και θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ λαμβάνει την πλήρη ποσότητα» τόνισε παρ’ όλα αυτά ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν αναφερόμενος στο τελευταίο πακέτο βοήθειας προς τους συμμάχους των ΗΠΑ που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο και περιλαμβάνει συνολικά εξοπλισμούς 14 δισεκατομμυρίων για την ασφάλεια του Ισραήλ. Περίπου 700 εκατομμύρια αφορούν βλήματα τανκς όπως αυτά που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες στις παρυφές της Ράφα, 500 εκατομμύρια για οχήματα και 60 εκατομμύρια για όλμους, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο Associated Press.

Η διγλωσσία αυτή φαίνεται να έχει σοβαρές συνέπειες πάντως στη δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Reuters/Ipsos, το 44% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δηλώνει πλέον ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν διαχειρίζεται την κρίση στη Μέση Ανατολή. Το 38% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δηλώνει επίσης ότι στηρίζει τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια, με το 58% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων να βλέπει επίσης θετικά τις κινητοποιήσεις, σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των Ρεπουμπλικάνων, που τις αποδοκιμάζουν σε ποσοστό 81%.

Στη Λωρίδα της Γάζας η επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον της Ράφα βρίσκεται στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας ως αποτέλεσμα, βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων του ΟΗΕ, την απομάκρυνση τουλάχιστον 600.000 αμάχων από την πόλη. Οι μισοί περίπου πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στη Ράφα τις τελευταίες εβδομάδες την έχουν πλέον εγκαταλείψει. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως 150.000 έφυγαν τις τελευταίες 48 ώρες.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε παρ’ όλα αυτά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκτιμώντας πως αποφεύχθηκε μια «ανθρωπιστική καταστροφή». Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια υποστήριξε την ίδια ώρα πως η οργάνωσή του δεν μπορεί να νικηθεί από την ισραηλινή επέμβαση. «Λέμε ότι η Χαμάς είναι εδώ για να μείνει και ότι θα είναι το κίνημα και όλες οι εθνικές παρατάξεις που θα αποφασίσουν για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση στη Γάζα» τόνισε σε ομιλία του με αφορμή την ημέρα της Νάκμπα. Σημείωσε ακόμη ότι το μέλλον των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός είναι αβέβαιο διότι το Ισραήλ «επιμένει να κατέχει το σημείο διέλευσης της Ράφας και να επεκτείνει την επίθεσή του» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως» τις επιχειρήσεις στη Ράφα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπέβαλε σε «σκληρή δοκιμασία» τις διμερείς σχέσεις.

Τουλάχιστον 35.272 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 79.205 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον 39 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τέλος ότι 5 στρατιώτες του σκοτώθηκαν την Τετάρτη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από «φίλια πυρά». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, άρμα μάχης της μονάδας τεθωρακισμένων που επιχειρούσε στο πλευρό αλεξιπτωτιστών στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια έριξε δύο οβίδες εναντίον κτηρίου στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί οι στρατιώτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments