Διεθνή

Τουσκ: Η Πολωνία θα δαπανήσει 2,30 δισ. ευρώ για την ασφάλεια των συνόρων

Τουσκ: Η Πολωνία θα δαπανήσει 2,30 δισ. ευρώ για την ασφάλεια των συνόρων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η Πολωνία θα επενδύσει 10 δισ. ζλότι (2,34 δισ. ευρώ) σε ένα πρόγραμμα για την ασφάλεια των ανατολικών της συνόρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την άμυνά της έναντι, όπως λέει, αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία αποτέλεσαν σημείο σύγκρουσης, από τότε που οι μετανάστες άρχισαν να συρρέουν εκεί το 2021

Η Πολωνία θα επενδύσει 10 δισ. ζλότι (2,34 δισ. ευρώ) σε ένα πρόγραμμα για την ασφάλεια των ανατολικών της συνόρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την άμυνά της έναντι, όπως λέει, αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία αποτέλεσαν σημείο σύγκρουσης, από τότε που οι μετανάστες άρχισαν να συρρέουν εκεί το 2021, αφού το Μινσκ, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή προσφέροντας μια νέα ανεπίσημη διαδρομή προς την Ευρώπη – μια κίνηση που η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία κρίσης.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι σχέσεις έχουν γίνει ακόμη πιο τεταμένες, με τη Βαρσοβία να αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες και να κατηγορεί το Μινσκ και τη Μόσχα για προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Πολωνίας.

«Αποφασίσαμε να επενδύσουμε 10 δισ. ζλότι για την ασφάλειά μας, και κυρίως σε ένα ασφαλές ανατολικό σύνορο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Ξεκινάμε ένα μεγάλο έργο για την οικοδόμηση ασφαλών συνόρων, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος οχυρώσεων καθώς και αποφάσεις εξωραϊσμού και περιβάλλοντος που θα καταστήσουν αδύνατη τη διέλευση αυτών των συνόρων για έναν πιθανό εχθρό.»

Ο Τουσκ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι είδους οχυρώσεις θα κατασκευαστούν.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έχτισε έναν φράχτη στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας μήκους άνω των 180 χιλιομέτρων και ύψους 5,5 μέτρων, για να προστατεύσει από την παράνομη μετανάστευση. Συμπληρώνεται από ένα σύστημα καμερών και αισθητήρων που παρακολουθούν τα σύνορα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει σχέδια για ενίσχυση των ανατολικών συνόρων νωρίτερα τον Μάιο, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Τουσκ είπε επίσης ότι θα μιλήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη Δευτέρα σχετικά με τη χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων ζλότι για τη δορυφορική συνιστώσα της πρωτοβουλίας European Sky Shield.

Η European Sky Shield Initiative είναι ένα κοινό σύστημα αεράμυνας που δημιουργήθηκε από τη Γερμανία το 2022 για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αεράμυνα. Ο Τουσκ το έχει συγκρίνει με το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments