Οικονομία

Ακίνητα: Διογκώνεται η στεγαστική κρίση – Έχει επηρεαστεί το 95% των ενοικιαστών

Ακίνητα: Διογκώνεται η στεγαστική κρίση – Έχει επηρεαστεί το 95% των ενοικιαστών

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΚΙΝΗΤΑ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΝΟΙΚΙΑΖΩ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σε ιδιόκτητο σπίτι κατοικεί το 61% των ερωτηθέντων, έναντι 69% του μέσου όρου της Ε.Ε., και το 5% «φιλοξενείται» σε καθεστώς δωρεάν παραχώρησης.

Τη διεύρυνση της στεγαστικής κρίσης αποτυπώνει η έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Οι 8 στους 10 δηλώνουν ότι η άνοδος των τιμών σε ενοικίαση και αγορά ακινήτων έχει επιβαρύνει το κόστος ζωής τους, ποσοστό που ανεβαίνει στο 95% για τους ενοικιαστές. Το δείγμα ερωτώμενων στην έρευνα της Metron Analysis προέρχεται κατά 82% από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (62% και 22% αντίστοιχα), ενώ οι υπόλοιποι κατοικούν επίσης σε πόλεις. Σύμφωνα με την έρευνα, το 34% είναι ενοικιαστές, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 31%. Σε ιδιόκτητο σπίτι κατοικεί το 61% των ερωτηθέντων, έναντι 69% του μέσου όρου της Ε.Ε., και το 5% «φιλοξενείται» σε καθεστώς δωρεάν παραχώρησης.

Χαμηλώνει η ιδιοκατοίκηση

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των ερωτώμενων για το ευρύτερο πολιτικό-οικονομικό κλίμα. Οι 2 στους 3 θεωρούν πως τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση και η μεγάλη πλειονότητα θεωρεί πως προσωπικά βρίσκεται στην ίδια ή σε χειρότερη θέση συγκριτικά με έναν χρόνο πριν (42% και 38% αντίστοιχα). Τα πράγματα πάνε χειρότερα για το 81% όσων αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην εργατική τάξη, για το 71% των μικρομεσαίων, για το 60% των μεσαίων στρωμάτων, ενώ αντιθέτως το 73% της ανώτερης τάξης, στην οποία ανήκει μόλις το 8% του δείγματος, θεωρεί πως τα πράγματα οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση. Ίσως δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη για το ποιους ωφελεί και ποιους βλάπτει η κυβερνητική πολιτική.

Αρνητική εικόνα για την οικονομία

Ανησυχητική είναι και η εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία αξιολογεί αρνητικά το 60% των ερωτώμενων. Τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα ανάμεσα στους άνεργους, στους φοιτητές και στην εργατική τάξη, αγγίζοντας ως και το 72%. Ο 1 στους 2 εκτιμά πως οι οικονομικές συνθήκες θα χειροτερέψουν, ενώ η απαισιοδοξία κλιμακώνεται ανάλογα με το πόσο δυσχερής είναι η κοινωνική και εργασιακή θέση των ερωτώμενων. Έτσι, το 68% των ανέργων και το 69% όσων δηλώνουν επάγγελμα οικιακά (δηλαδή παρέχουν απλήρωτη εργασία στο σπίτι) θεωρεί πως η οικονομία θα χειροτερέψει, ενώ το ίδιο πιστεύει το 62% της εργατικής τάξης και το 58% των μικρομεσαίων.

Κακές συνθήκες

Ως προς τις συνθήκες κατοίκησης, η πλειονότητα των ενοικιαστών διαμένει σε σπίτια πολύ μικρότερα από τις ανάγκες της, με μέσο όρο εμβαδού τα 69 τ.μ., ενώ ως ιδανικό μέγεθος ορίζει τα 94 τ.μ. Πλάι στην τάξη των ενοικιαστών και όσων μένουν σε δικό τους σπίτι υπάρχει ένα 21% που δηλώνει ότι εκμισθώνει κάποια κατοικία, η συντριπτική πλειονότητα υπό μορφή μακροχρόνιας συμβατικής μίσθωσης έναντι μίσθωσης τύπου Airbnb.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments