Οικονομία

Βιομηχανία – Παγωμένη η επιδότηση για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Βιομηχανία – Παγωμένη η επιδότηση για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Πηγή Φωτογραφίας: energypress.gr

Σημαντική καθυστέρηση στην κρατική ενίσχυση επιλέξιμων βιομηχανιών ως αντιστάθμιση στο υψηλό ενεργειακό κόστος κατά την περίοδο της κρίσης

Εδώ και πέντε περίπου μήνες βρίσκεται στον πάγο η ενεργοποίηση του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης που προβλέπεται στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης (TCTF), καθώς ενώ βρίσκεται σε ισχύ από τις 19/12/2023, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία Υπουργική Απόφαση.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Μάρτιο 2023 με στόχο την επιδότηση επιλέξιμων βιομηχανιών ως αντιστάθμιση στο υψηλό ενεργειακό κόστος κατά την περίοδο της κρίσης και αφορά ποσό επιδότησης που υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου και λαμβάνει υπόψη τη διαφορά του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας την επιλέξιμη περίοδο από 1/4/2023-30/6/2024 με το κόστος ενέργειας κατά την περίοδο αναφοράς, ήτοι το 2021, προσαυξημένη κατά 50%, εφόσον επιπλέον πληρούνται συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια.

Στο θέμα αναφέρεται η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΒΙΚΕΝ) σε επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΝ, σημειώνοντας ότι καταγράφεται σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης και ζητώντας επίσπευσή της, καθώς πηγαίνει πίσω όλο το χρονοδιάγραμμα της εγκριτικής: τη διαμόρφωση ειδικής πλατφόρμας καταχώρισης στοιχείων από τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ), τη διαδικασία αυτή (έως 31/7/2024) αλλά και την πληρωμή της επιδότησης (έως 30/9/2024). Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο έχει ήδη εφαρμοστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και έχουν εκταμιευτεί τα αντίστοιχα ποσά.

Υπολογίζεται ότι το τελικό ποσό της ενίσχυσης δεν θα ξεπεράσει τα 40 εκατ., έναντι 150 εκατ. που έχουν εγκριθεί, για τις λίγες βιομηχανίες που πληρούν τα κριτήρια, θεωρώντας την επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό μικρή και τα ποσά, αν και μικρά, πολύ σημαντικά για τις βιομηχανίες που τα δικαιούνται, καθώς τα έλαβαν υπόψη τους στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους το 2023.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments