Πολιτική

Η μεγάλη αποχή τρομάζει τα κομματικά επιτελεία

Η μεγάλη αποχή τρομάζει τα κομματικά επιτελεία

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αναντίρρητη η κόπωση του εκλογικού σώματος.

Δεν είναι μυστικό πως τα κόμματα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αποχή εν όψει των ευρωεκλογών. Το 2019 είχε προσέλθει στις κάλπες το 58,69% του εκλογικού σώματος και το 2014 το 59,33%. Τι είναι αυτό που τρομάζει τους επιτελείς των πολιτικών δυνάμεων ενόψει της 9ης Ιουνίου; Καταρχάς η κόπωση του κόσμου. Από πέρυσι τον Ιούνιο έχουν διεξαχθεί δυο εθνικές εκλογές, ενώ ακολούθησαν και οι δυο γύροι των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο διεξήχθησαν εσωκομματικές εκλογές. Καθώς το θέμα δεν είναι η ανάδειξη νέας κυβέρνησης, είναι αμφίβολο αν οι πολίτες θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στις εκλογές. Η υψηλή πόλωση και ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας των εκλογών μπορεί να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή. Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο προέβλεπε αυξημένη συμμετοχή στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και οικονομικής δυσκολίας.

Επιπλέον, το στήσιμο των καλπών στην αρχή του καλοκαιριού δεν βοηθάει. Ειδικά για τους μη πολιτικοποιημένους πολίτες που δεν έχουν αποφασίσει αν θα πάνε στην παραλία ή θα ψηφίσουν, δεν θα είναι εύκολο να αποφασίσουν. Είναι φυσιολογικό να προτιμήσουν να πάνε στη θάλασσα και να αποφύγουν την πίεση να καταλήξουν. Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027 και το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο.

Είναι φυσιολογικό πολλοί να νιώθουν ότι οποιοδήποτε μήνυμα δοθεί τώρα είναι πολύ πρόωρο για να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Αυτό το γεγονός μπορεί να μην συσπειρώσει σε μεγάλο βαθμό τα κόμματα και πολλοί μπορεί να επιλέξουν να περιμένουν μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές σε τρία χρόνια.

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές μπορεί να αυξηθεί από τους περίπου 200.000 που ψηφίζουν για πρώτη φορά μέσω επιστολικής ψήφου. Αν και ο αριθμός αυτός δεν είναι μεγάλος, οι ψήφοι αυτές θεωρούνταν “χαμένες” και η συμμετοχή τους αποτελεί ένα κέρδος.

Η ανησυχία προκαλείται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2009, οι ευρωεκλογές δεν θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως είχε οριστεί από τον “Καλλικράτη”. Αυτό είχε προταθεί το 2010 λόγω της ανησυχίας για τη μειωμένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2009 σε σύγκριση με αυτές του 2004.

Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σημείωσε σχετικά: «Στις Ευρωεκλογές του 2004, που διεξήχθησαν μόνες τους, πήραν μέρος 6.283.637 πολίτες. Στις ευρωεκλογές του 2009, που διεξήχθησαν μόνες τους, πήραν μέρος 5.261.749 πολίτες. Στις Ευρωεκλογές του 2014, που διεξήχθησαν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πήραν μέρος 5.941.636 πολίτες. Στις ευρωεκλογές του 2019, που διεξήχθησαν κι αυτές μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πήραν μέρος 5.920.355 πολίτες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments