Πολιτική

Τι θα γίνει αν τα Σκόπια τραβήξουν το σχοινί;

Τι θα γίνει αν τα Σκόπια τραβήξουν το σχοινί;

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ποιες είναι οι κυρώσεις που προβλέπονται.

Για κάθε ενδεχόμενο προετοιμάζεται η Αθήνα, βάζοντας στο μικροσκόπιο κάθε κίνηση από πλευράς Σκοπίων, έπειτα από την προκλητική κίνηση της νέας προέδρου να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» κατά την τελετή ορκωμοσίας της.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και εκπροσώπους της υπηρεσιακής κυβέρνησης των Σκοπίων, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα προχώρησε σε μια μερική αναδίπλωση, αναφέροντας ότι πρόκειται για πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης. Παράλληλα, υπόσχεται να τηρήσει το συνταγματικό όνομα της χώρας. Ωστόσο, έχουν αρχίσει να συζητούνται πιθανές κυρώσεις εάν η Βόρεια Μακεδονία δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί κύριο μοχλό πίεσης για τη χώρα, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα άσκησης βέτο από την Ελλάδα. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ζητήσει τη συνδρομή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ως μέσο άσκησης πίεσης.

Η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα είχε σημαντικό κόστος για τη Βόρεια Μακεδονία. Επίσης, δεν αποκλείεται η επιβολή κυρώσεων από τη Συμμαχία. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια άλλη κύρωση εκτός από λεκτικές συστάσεις.

Το επόμενο σημαντικό γεγονός στο χρονοδιάγραμμα είναι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, όπου θα φανεί αν ο νέος πρωθυπουργός θα αγνοήσει τις προειδοποιήσεις από την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και την Ελλάδα και θα ακολουθήσει την πολιτική του “κλεφτοπολέμου”, αναφερόμενος στη χώρα του ως “Μακεδονία”. Αναμένουμε να δούμε τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς η Ελλάδα δεν θα επισπεύσει την κύρωση των τριών μνημονίων που εκκρεμούν, ενώ η άλλη πλευρά δεν έχει πληρούσει τις βασικές προϋποθέσεις. Η μη κύρωση των μνημονίων από την ελληνική πλευρά αναγνωρίζεται ως ένα επιπλέον διαπραγματευτικό όπλο και δικαιολογεί την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Όσον αφορά την καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι διπλωματικές πηγές αναφέρονται στο κείμενο της συμφωνίας, το οποίο δηλώνει ρητά ότι οι διατάξεις της είναι αμετάκλητες και θα παραμείνουν σε ισχύ για αόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία δυνατότητα τροποποίησης.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή ως πρόταση νόμου τα τρία μνημόνια, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στη συζήτηση και την ψήφισή τους. «Η χώρα μας θα κυρώσει τα μνημόνια εφόσον προηγουμένως υπάρξει πλήρης συμμόρφωση από την άλλη πλευρά», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως «εμείς θα είμαστε πολύ αυστηροί».

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε πως στις 17 και 18 Ιουνίου, στην επέτειο των έξι ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, Τσίπρας και Ζάεφ μέσω των ιδρυμάτων τους (Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, Ιδρυμα Ζόραν Ζάεφ) συνδιοργανώνουν στο Ωδείο Αθηνών, Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με στόχο την καθιέρωσή της σε ετήσια βάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments