Διεθνή

Ιράν: Συνεχίζει να αγνοείται το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Ραΐσι και τον ΥΠΕΞ

Ιράν: Συνεχίζει να αγνοείται το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Ραΐσι και τον ΥΠΕΞ
Χαρακτηρίζεται λαϊκιστής και έχει την υποστήριξη του κόσμου

Όσο οι αγωνιώδεις έρευνες για την τύχη του πληρώματος του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν ο Ιρανός πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι, συνεχίζονται υπό αντίξοες συνθήκες, ήδη τα πρώτα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Καταρχάς κάποια ΜΜΕ θεωρούν δεδομένο το θάνατό του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι. Σε δεύτερο επίπεδο όμως σε Ρωσία και ΗΠΑ ξεκίνησαν ήδη και τα σενάρια για κατάρριψη του ελικοπτέρου.

Επικαλούνται πηγές κοντά στον Ανώτατο ηγέτη του Ιράν Χαμενέϊ σύμφωνα με τις οποίες ο Ιρανός πρόεδρος είναι νεκρός.

Ωστόσο Ιρανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters δεν επιβεβαιώνει: «Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές».

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ αμφισβητείται το γεγονός, ότι η συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου είναι δυστύχημα.

Στον αντίποδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραΐσι μπορεί να δολοφονήθηκε. Αυτό ανέφεραν μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγή στον Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ενημερωθεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το ελικόπτερο.

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φοιτητών (ISNA) υποστήριξε νωρίτερα ότι «ορισμένες ανεπίσημες πηγές αναφέρουν τον μαρτυρικό θάνατο ορισμένων από τους συντρόφους του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι» στο σημείο της συντριβής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Isna, «επίσημες πηγές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κανένα συγκεκριμένο σχόλιο για το θέμα αυτό».

Ο αρχηγός του επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε τη χρησιμοποίηση όλων των πόρων του στρατού και της ιρανικής φρουράς στις προσπάθειες αναζήτησης του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι.

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το απευκταίο;

Ο ειδικός αναλυτής, με βαθιά γνώση των θεμάτων της Μέσης Ανατολής και δη του Ιράν, Jason Brodsky εξηγεί το πρόκειται να συμβεί αν ο Εμπραχίμ Ραΐσι βρεθεί νεκρός.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

-Αν ο Ραΐσι είναι νεκρός ή ανίκανος, αυτό δεν θα αλλάξει τα βασικά στοιχεία της πολιτικής του καθεστώτος του Ιράν. Ο ανώτατος ηγέτης παραμένει στην καρέκλα του και είναι ο συνταγματικός επικφαλής.

-Αν ο Ραΐσι είναι νεκρός ή ανίκανος, αυτό έχει τη δυνατότητα να ανακατέψει την πολιτική της διαδοχής στην Ισλαμική Δημοκρατία με τον Ραΐσι επί του παρόντος να είναι ο κύριος υποψήφιος ως διάδοχος του Χαμενεΐ. Ο Ραΐσι είναι επίσης το πιο κατάλληλο πρόσωπο λόγω γραφειοκρατικής εμπειρίας για να διαδεχθεί τον Χαμενέι και είναι ο πιο κοντινός πρόεδρος ιδεολογικά στον Χαμενεΐ από τότε που ανέλαβε την ανώτατη ηγεσία το 1989. Αυτό, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να κλονίσει την πολιτική διαδοχής του συστήματος, εάν ο Ραΐσι πεθάνει ή καταστεί ανίκανος.

-Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος του Ιράν, σε περίπτωση θανάτου ή ανικανότητας του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος (τώρα Mohammad Mokhber) αναλαμβάνει το ρόλο του προέδρου μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ένα Συμβούλιο, αποτελούμενο από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον αρχιδικαστή και τον πρώτο αναπληρωτή του προέδρου, υποχρεούται να μεριμνήσει για την εκλογή νέου προέδρου εντός μέγιστης προθεσμίας 50 ημερών. Ο Mokhber είναι ο πρώην επικεφαλής της EIKO, ενός τεράστιου οικονομικού ομίλου που τελεί υπό τον έλεγχο του γραφείου του ανώτατου ηγέτη, και είναι έμπιστος του Χαμενεΐ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments