People

Φράνσις Φορντ Κόπολα: «Τα χρήματα εξατμίζονται, οι φίλοι μένουν»

Φράνσις Φορντ Κόπολα: «Τα χρήματα εξατμίζονται, οι φίλοι μένουν»

Πηγή Φωτογραφίας: Francis Ford Coppola is widely believed to have directed 3-D footage with buxom Playboy model June Wilkinson. EPA

Ο σκηνοθέτης μίλησε στις Κάννες για το Megalopolis, τον Τραμπ και την ζωή του κλέβοντας τις εντυπώσεις με τις απαντήσεις του

Στην πιο πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου του 77ου Φεστιβάλ Καννών, ο θρυλικός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα έκλεψε τις εντυπώσεις απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την τελευταία του δουλειά, το Megalopolis, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ το βράδυ της Πέμπτης

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με καθυστέρηση, κάτι λίγο ασυνήθιστο για τις Κάννες, οι οποίες σε αντίθεση με τις εκδηλώσεις του Χόλιγουντ, συνήθως πραγματοποιούνται στην ώρα τους. Όμως ο σκηνοθέτης έφτασε ευδιάθετος, δηλώνοντας ότι η θερμή υποδοχή της ταινίας του και τα χειροκροτήματα στην πρεμιέρα του έδωσαν συναισθήματα «ανακούφισης και χαράς».

Ο 85χρονος Κόπολα χρειάστηκε δεκαετίες -και 120 εκατομμύρια δολάρια από δικά του χρήματα- προσπαθώντας να να υλοποιήσει το όνειρό του. Τα γυρίσματα ήταν χαοτικά, με βασικούς συνεργάτες του Κόπολα να παραιτούνται ή να απολύονται στην πορεία, ενώ ο Guardian επικαλέστηκε πηγές από τα γυρίσματα που ανέφεραν ότι ο Κόπολα έκανε ανεπιθύμητες προσεγγίσεις σε ηθοποιούς. Ο Κόπολα απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Όμως, αναφέρθηκε στον τεράστιο προϋπολογισμό της ταινίας, αγνοώντας μια ερώτηση που υπονοούσε ότι η τοποθέτηση δικών του χρημάτων στην ταινία του θα έβλαπτε την οικονομική κληρονομιά που θα άφηνε στα παιδιά του. Συγκεκριμένα ο Κόπολα είπε: «Δεν με νοιάζει τι χρέος έχω για αυτή την ταινία. Το 2008 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, θυμάστε, εγώ πήρα δάνεια 20 εκ δολαρίων για να κάνω τους αμπελώνες μου. Είχα την ιδέα ότι δε θέλω να είναι απλώς κτήματα με αμπέλια. Ήθελα να κατασκευάσω προορισμούς για όλη την οικογένεια. Να έχω μέρη που θα παίζουν τα παιδιά, όσο οι ενήλικες πίνουν το κρασί τους. Αυτό πέτυχε κι έγινε μάλιστα ένα μοτίβο που όλοι ακολουθούν κι έχουν ανοίξει πολλά παρόμοια μέρη. Με τα κέρδη από αυτή την επιχείρηση, έκανα την ταινία. Τα έριξα όλα εκεί. Δεν με ένοιαζε. Νιώθω τακτοποιημένος. Όλα τα παιδιά μου, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν χτίσει τις καριέρες και τις ζωές τους και δεν με έχουν ανάγκη. Και εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Και το λέω σε όλους σας: τα χρήματα δεν έχουν σημασία. Σημασία έχουν οι φίλοι μας. Σε αυτούς να επενδύετε. Τα χρήματα εξατμίζονται, οι φίλοι μένουν».

Τον σκηνοθέτη πλαισίωναν στην εκδήλωση τόσο μέλη της οικογένειας του, όσο και ηθοποιοί (τους οποίους έχει πει ότι θεωρεί οικογένεια): Aubrey Plaza, Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Giancarlo Esposito, Laurence Fishburne, Jon Voight, Talia Shire και Roman Coppola.

Ο Esposito, ο οποίος υποδύεται τον δήμαρχο της Νέας Ρώμης στη ταινία, παραδέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, συχνά δεν ήξερε «τι επρόκειτο να συμβεί» ή πού το πήγαινε ο Κόπολα με το έργο. Βλέποντάς την όμως για πρώτη φορά στις Κάννες, «ξαφνικά το κατάλαβα: Δεν έπρεπε να ξέρω τίποτα, δεν πρέπει να ξέρω τίποτα και ούτε και ο Φράνσις». Απευθυνόμενος στον Κόπολα είπε: «Έχω ελπίδα για τον κόσμο μας εξαιτίας σου».

Η ταινία έχει έντονο πολιτικό υπόβαθρο, με τον Shia Labeouf (ο οποίος δεν παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου), να υποδύεται τον γόνο μιας πλούσιας οικογένειας που καταλήγει να γίνει μια φιγούρα τύπου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κόπολα βλέπει παραλληλισμούς μεταξύ της σύγχρονης Αμερικής και της πτώσης της Ρώμης.

«Η πολιτική μας μάς έχει οδηγήσει στο σημείο που μπορεί να χάσουμε τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο σκηνοθέτης. «Δεν είναι οι πολιτικοί που θα είναι η απάντηση. Πιστεύω ότι είναι οι καλλιτέχνες της Αμερικής. Το όνειρό μου, η ελπίδα μου είναι ότι είναι οι καλλιτέχνες της χώρας μας που θα φωτίσουν το φως».

Στη συνέχεια ο Κόπολα απευθύνθηκε στον Voight, ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς συντηρητικούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, ρωτώντας τον πώς αισθάνεται για την κατεύθυνση της χώρας, δεδομένου ότι έχει διαφορετικές απόψεις από τον σκηνοθέτη. Ο Voight είπε ότι πιστεύει πως όλοι θέτουν τα ίδια ερωτήματα: πώς να βοηθήσουμε τον κόσμο για την επόμενη γενιά. «Συμφωνώ με αυτή την ταινία, συμφωνώ ότι τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά να λύσουν κάθε πρόβλημα στο οποίο μπαίνουμε».

Το Megalopolis αναζητά ακόμη διανομή στις ΗΠΑ (αλλά έχει λάβει εγγυημένη κυκλοφορία σε Imax και έχει πωληθεί σε ορισμένες περιοχές στην Ευρώπη). Ο σκηνοθέτης πραγματοποίησε μια προβολή στα τέλη Μαρτίου, την οποία παρακολούθησαν αρκετοί επικεφαλής αμερικανικών στούντιο, αλλά δεν προέκυψε αγοραστής.

«Τα στούντιο έχουν μεγάλο χρέος και η δουλειά τους δεν είναι τόσο να κάνουν ταινίες όσο να πληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις», δήλωσε ο Κόπολα στις Κάννες, με τον σκηνοθέτη να υπονοεί ότι εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Amazon και η Microsoft «με πολλά χρήματα» θα μπορούσαν να είναι το μέλλον και ότι τα στούντιο «μπορεί να μην υπάρχουν στο μέλλον».

Το Megalopolis έρχεται στις Κάννες 45 χρόνια μετά την τελευταία ταινία του Κόπολα που έπαιξε στο διαγωνιστικό τμήμα, το «Αποκάλυψη Τώρα». Την Παρασκευή, ο σκηνοθέτης θυμήθηκε πόσος καιρός έχει περάσει από εκείνες τις ημέρες, δηλώνοντας: «Όταν ήρθα εδώ για το Αποκάλυψη Τώρα, είχα στους ώμους μου την κόρη μου Σοφία». Όπως και το Megalopolis, το Αποκάλυψη τώρα είχε επίσης ένα χαοτικό γύρισμα που προκάλεσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και από τη στιγμή που ο Κόπολα έφτασε στο φεστιβάλ με την ταινία σε μορφή «work-in-progress», βρισκόταν σε άμυνα.

Η συνέντευξη τύπου του Αποκάλυψη τώρα πραγματοποιήθηκε σε ένα θέατρο 2.000 θέσεων που ήταν κατάμεστο. Ο Κόπολα δήλωσε εκεί: «Η ταινία μου δεν είναι ταινία. Η ταινία μου δεν είναι για το Βιετνάμ. Είναι το Βιετνάμ». Και κατακεραύνωσε τον Τύπο για τον τρόπο που κάλυψε την παραγωγή της ταινίας, δηλώνοντας, υπό τις διάσπαρτες αποδοκιμασίες, «Η αμερικανική δημοσιογραφία είναι το πιο παρακμιακό, το πιο ανήθικο, το πιο ψεύτικο επάγγελμα που μπορείς να συναντήσεις. Το έμαθα σε αυτή την ταινία. Επί τέσσερα χρόνια δεν γράφτηκε ούτε ένα αληθινό πράγμα γι’ αυτήν».

Στην επίσημη προβολή του «Αποκάλυψη τώρα», όμως, η ταινία γνώρισε θερμή υποδοχή και κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα (σε ισοβαθμία με το «Ταμπούρλο»), αποτελώντας τη δεύτερη ταινία του Κόπολα μέσα σε έξι χρόνια που το κατάφερε, μετά τη «Συνομιλία» του 1974.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο Κόπολα έκανε πολλές «επανεκτελέσεις» παλαιών ταινιών, όπως το Αποκάλυψη τώρα. Είναι κάτι που, όπως λέει, είναι εφικτό επειδή έχει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της δουλειάς του.

«Ποτέ δεν θα ξαναμοντάριζα την ταινία The Conversation, γιατί μου αρέσει όπως είναι. Ποτέ δεν ξαναμοντάρισα τον Νονό, αν και υπάρχει μια σκηνή που ίσως θελήσω να προσθέσω κάποια στιγμή», δήλωσε ο σκηνοθέτης. Όσο για το Megalopolis; Μπορεί να επιστρέψει και να επανεξετάσει το έπος «σε μερικά χρόνια», αλλά έχει ήδη προχωρήσει και γράφει σενάριο για ένα νέο έργο.

Όσο για την ζωή του τόνισε: «Έχω ζήσει τόσο πολύ για να ξέρω ότι μπροστά στο τέλος πολλοί άνθρωποι μετανιώνουν για όσα δεν έκαναν. Λένε «δεν έκανα αυτό, δεν έκανα εκείνο.» Εγώ μπροστά στο θάνατο έχω πολλά να πω. Θα πω ότι είδα τη Σοφία να παίρνει Οσκαρ, έκανα το κρασί μου, έκανα τις ταινίες μου. Νομίζω ότι θα πεθάνω και δε θα το καταλάβω Θα είμαι απασχολημένος. Εδώ θα είμαι στις Κάννες και σε 20 χρόνια».

Με πληροφορίες από Hollywood Reporter

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments