Πολιτική

Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο: Απολογισμός και προοπτικές

Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο: Απολογισμός και προοπτικές

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ηταν στις 2 Φεβρουαρίου όταν έγινε στην Κωνσταντινούπολη αυτό το φόρουμ μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Τουρκίας.

Πάνω στο επιτυχημένο μοντέλο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας θα «πατήσει» το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, ένας νέος φορέας, που συζητήθηκε και συμφωνήθηκε σε επίπεδο κορυφής στην Άγκυρα την περασμένη Δευτέρα και φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες.

“Σήμερα θέλω να χαιρετήσω και εγώ την επίσημη ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Είμαι ικανοποιημένος για το πολύ επιτυχημένο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή πολλών επιφανών Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το φόρουμ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Enterprise Greece και συμμετείχαν περίπου εκατό Έλληνες επιχειρηματίες από τη χώρα μας και άλλοι που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, καθώς και περίπου 200 Τούρκοι επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Στο περιθώριο της πρωτοβουλίας αυτής, οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και Μπουράκ Ακσαπάρ, συμφώνησαν στην ανάγκη να συσταθεί Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας. Επίσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και η Λούμπνα Ολαγιάν θα είναι οι επικεφαλής. Οι δύο κυβερνήσεις υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία, που δημιουργήθηκε από το ΣΕΒ και τη Συνομοσπονδία των Επιμελητηρίων.

Κάτω από τους δύο προέδρους, θα υπάρχει μια έτοιμη και καλά δουλεμένη δομή, που θα βοηθήσει το φιλόδοξο σχέδιο να εκτελεστεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτή η δομή περιλαμβάνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) και την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Μασούτης, αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο στο έργο αυτό και να συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του. Ο στόχος και των δύο κυβερνήσεων και των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων είναι να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως, και να ξεπεράσει τα 10 δισ. Η συνεργασία αυτή θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως το περιβάλλον και η πράσινη μετάβαση, οι κατασκευές και οι υποδομές, ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας.

Ο κ. Πολάτ, εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς, επισημαίνει ότι υπάρχει διάθεση αύξησης του εμπορίου και ότι οι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να συμβάλουν σε αυτό. Επιπλέον, αναφέρει ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αγροτική βιομηχανία, οι κατασκευές, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments